25 Ιουλίου, 2017

ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΦΥΤΕΥΕΙ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

 

Η σύριγγα ολισθαίνει μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη. Στη συνέχεια, με ένα κλικ, ένα μικροτσίπ χορηγείται με ένεση στο χέρι του εργαζομένου. Άλλο ένα «cyborg» (ρομπότ με ανθρώπινα μέλη) μόλις δημιουργήθηκε.

Αυτό που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να αποτελεί ουτοπία για κάποιον άλλον χώρο εργασίας αποτελεί σχεδόν ρουτίνα για μία τη σουηδική startup «Epicenter». 

Η εταιρεία προσφέρει στους υπαλλήλους της και στα νέα μέλη της την εμφύτευση μικροτσίπ που έχουν το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και τα οποία λειτουργού ως κάρτες εισόδου: για να ανοίγουν τις πόρτες, να χειρίζονται τα μηχανήματα εκτύπωσης, η να αγοράζουν smoothies με μία κίνηση του χεριού τους.

Μάλιστα οι εμφυτεύσεις των μικροτσίπ έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς ανάμεσα στους εργαζομένους της Epicenter που οι ίδιοι διοργανώνουν πάρτι κάθε φορά που κάποιος από αυτούς είναι πρόθυμος να αποκτήσει ένα μικροτσίπ.

«Το μεγαλύτερο όφελος από αυτό είναι οι ευκολίες (σ.σ που προσφέρει)», είπε ο Πάτρικ Μέστερτον, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Epicenter. 

Ως μέρος της επίδειξης του μικροτσίπ, ξεκλειδώνει την πόρτα με μία απλή κίνηση μπροστά από αυτήν. «Επί της ουσίας αντικαθιστά πολλά πράγματα που ήδη έχετε, άλλες συσκευές επικοινωνίας, είτε πρόκειται για πιστωτικές κάρτες είτε για κλειδιά».

Η συγκεκριμένη τεχνολογία από μόνη της δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Τέτοιου είδους τσιπ χρησιμοποιούνται ως ηλεκτρονικά κολάρα για τα κατοικίδια. 

Οι εταιρείες τα χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τις διανομές. Αλλά ποτέ πριν δεν είχε χρησιμοποιηθεί για να εντοπίζονται εργαζόμενοι σε ευρεία κλίμακα. Η «Epicenter» και μερικές ακόμη εταιρείες θα είναι οι πρώτες που θα κάνουν τα εμφυτεύματα τσιπ ευρέως διαθέσιμα.

Και αυτό συμβαίνει με τις περισσότερες νέες τεχνολογίες, ανεγείροντας ζητήματα ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Παρά το γεγονός ότι τα τσιπ είναι βιολογικά ασφαλή, τα δεδομένα που παράγουν μπορούν να δείχνουν πόσο συχνά έρχονται στην δουλειά τους οι εργαζόμενοι ή κάθε προϊόν που αγοράζουν. 

Σε αντίθεση με τις κάρτες εισόδου και τα smartphones από τα οποία μπορούν να συλλεχθούν τα ίδια στοιχεία, ο άνθρωπος που θα έχει εμφυτευμένο ένα τέτοιο τσιπ δεν θα μπορεί να το αποχωριστεί.

«Το να βάλεις κάτι μέσα στο σώμα σου είναι όντως μεγάλο βήμα, το ίδιο ισχύει και για εμένα» λέει ο Μέστερτον, επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος είχε αρχικά αμφιβολίες. 

«Αλλά από την άλλη πλευρά ο κόσμος έχει ήδη κάποιες εμφυτευμένες συσκευές, όπως οι βηματοδότες. Αυτό είναι κάτι πολύ σοβαρότερο από ένα μικρό τσιπ που απλώς μπορεί να επικοινωνεί με συσκευές».

Η «Epicenter» φιλοξενεί πάνω από 100 εταιρείες και περίπου 2.000 εργαζομένους και άρχισε την εμφύτευση των τσιπ στους εργαζόμενους τον Ιανουάριο του 2015. Τώρα, περίπου 150 εργαζόμενοι έχουν εμφυτευμένα τσιπ. 

Μια εταιρεία με έδρα στο Βέλγιο προσφέρει επίσης τους υπαλλήλους της για εμφύτευση και υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο όπου λάτρεις της τεχνολογίας το έχουν δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια.

Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούν τεχνολογία κοντινού πεδίου επικοινωνίας, ή NFC, το ίδιο όπως και οι ανέπαφες συναλλαγές με τις πιστωτικές κάρτες ή τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. 

Όταν ενεργοποιείται από έναν σαρωτή σε μερικά εκατοστά απόσταση, μια μικρή ποσότητα δεδομένων ρέει μεταξύ των δύο συσκευών μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. 

Τα εμφυτεύματα είναι «παθητικά», δηλαδή περιέχουν πληροφορίες που άλλες συσκευές μπορούν να διαβάσει, αλλά δεν μπορούν τα ίδια να διαβάσουν πληροφορίες.

Ο Μπεν Λίμπερτον, μικροβιολόγος στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, λέει ότι οι χάκερ θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκτήσουν πληροφορίες από το ενσωματωμένο μικροτσίπ και τα ηθικά διλήμματα θα διογκώνονται όσο εξελίσσονται τα μικροτσίπ.

Προς το παρόν, εργαζόμενοι όπως η 25χρονη, Σάντρα Χάγκλοφ, που εργάζεται στην Eventomatic, μια εταιρεία οργάνωσης εκδηλώσεων που συνεργάζεται με την «Epicenter», απλώνει το χέρι της για να εμφυτευθεί το τσιπ. «Θέλω να είμαι μέρος του μέλλοντος», λέει γελώντας.

Εταιρεία στις ΗΠΑ θα εμφυτεύσει μικροτσίπ στους υπαλλήλους της!

Με τον τρόπο αυτό οι υπάλληλοι θα μπορούν να πληρώνουν τα τρόφιμα που καταναλώνουν - Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε αυτόματες μηχανές με τρόφιμα και σνακς

Η εταιρεία Three Square Market με έδρα το Ουισκόνσιν, θα γίνει η πρώτη εταιρεία των ΗΠΑ που θα εμφυτεύσει μικροτσίπ στα χέρια των εργαζομένων της.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε αυτόματες μηχανές με τρόφιμα και σνακς και πρόσφατα πρόσθεσε την δυνατότητα χειρισμού με εμφυτεύσιμα μικροτσίπ, επιτρέποντας στον καθένα να πληρώσει για τα τρόφιμα απλά κουνώντας το χέρι του κοντά σε μία από τις συσκευές τους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε σχετικά: «Για να δείξουμε ότι τα εμφυτεύματα RFID είναι ασφαλή, η εταιρεία θα παρέχει δωρεάν τα RFID εμφυτεύματα σε όλους τους εργαζομένους κατά τη διάρκεια ενός «τσιπ πάρτυ» την 1η Αυγούστου. Η εμφύτευση θα είναι προαιρετική».

Εκτός από το όφελος από τη χρήση αγοράς τροφίμων από τα μηχανήματα, η 32M και η BioHax λένε ότι το τσιπ έχει δευτερεύοντα οφέλη, όπως το άνοιγμα των θυρών πρόσβασης, ενεργοποίηση φωτοτυπικών μηχανημάτων γραφείου, αυτόματη σύνδεση με υπολογιστές, ξεκλείδωμα τηλεφώνων, ακόμη και την αποθήκευση κρίσιμων πληροφοριών ιατρικής / υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: