15 Ιουνίου, 2017

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

 

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα δεν είναι απαραίτητα μία καλή εξέλιξη για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, που οι Financial Times αποκάλυψαν, υπάρχει ένα σχέδιο που προβλέπει την είσοδο των Σκοπίων ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ή με κάποιο άλλο προσωρινό όνομα στο ΝΑΤΟ.

Όπως έγινε πριν 27 χρόνια με την ένταξη της γειτονικής χώρας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τώρα έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονία» πάρα πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες που αντέδρασαν στο ορθό βέτο της Ελλάδας και η Ρωσία. 

Αυτή τη στιγμή τα Σκόπια είναι διχασμένα. Οι Σκοπιανοί έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, στους τρελούς εθνικιστές του Νικολά Γκρουέσφκι, και στους «λογικούς» φίλους του Σόρρος που δείχνουν να επιθυμούν να τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία γύρω από την ονομασία.

Και υπάρχουν και οι αλβανόφωνοι, που ενώ αποδέχθηκαν τότε την ονομασία «Μακεδονία» τώρα βλέπουν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Σίγουρα δεν νοιώθουν ούτε είναι (ψευδο)»Μακεδόνες», αλλά Αλβανοί. Οπότε, 27 χρόνια από τη «διευθέτηση» που επέβαλαν οι Αμερικανοί, οι αλβανόφωνοι απαιτούν τα δικαιώματά τους. 

Θυμίζουμε πως ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η χώρα του θα εξετάσει νέες προτάσεις για την προσωρινή της ονομασία, ώστε με τον τρόπο αυτό να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Θα ζητήσω από την Ελλάδα», είπε -κατά τη διάρκεια της αυριανής επίσκεψης του στην Αθήνα- «να επανεξετάσει τι είδους γείτονα επιθυμεί. Θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; 

Εάν είμαστε ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία». Προφανώς και μιλάμε για έναν εκβιασμό.  Η πρόταση για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με προσωρινή ονομασία, η οποία υποτίθεται θα αλλάξει όταν επιλυθεί το πρόβλημα, είναι εγκληματικά λάθος κίνηση από οποιαδήποτε κυβέρνηση. 

Το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα έχει χάσει διπλωματική ισχύ λόγω των Μνημονίων. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα όπλα που διαθέτουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: