08 Ιουνίου, 2017

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΟ

 

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας, τελικά, ενέκρινε σχέδιο νόμου που επιτρέπει στα στρατεύματά του να εγκατασταθούν σε τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ.

Με την κίνηση αυτή φανερώνεται η υποστήριξη της Άγκυρας στην αραβική χώρα, μετά διπλωματική και εμπορική απομόνωση της. 

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την κίνηση των Αραβικών κρατών λέγοντας ότι με απομονώνοντας το Κατάρ και επιβάλλοντας κυρώσεις, δεν θα επιλυθούν τα προβλήματα. Μάλιστα, πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει στον τερματισμό της κρίσης.

Η Τουρκία και το Κατάρ έχουν παράσχει στήριξη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και υποστηρίζουν αντάρτες που αγωνίζονται για την ανατροπή του Συριακού Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Εντός της ημέρας το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να πάρει απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων σε τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες τόσο από το κυβερνών AKP όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρακτικά, δηλαδή, ενεργοποιείται διμερής συμφωνία Άγκυρας - Κατάρ η οποία προβλέπει ότι η Τουρκία συνδράμει το συγκεκριμένο εμιράτο του Κόλπου οποτεδήποτε αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις του με τις ηγέτιδες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν έχει επικρίνει τα 7 αραβικά κράτη για τη διακοπή των σχέσεών τους με το Κατάρ, δηλώνοντας πως η απομόνωση της συγκεκριμένης χώρας και η επιβολή κυρώσεων εναντίον της δεν θα λύσει τα προβλήματα. Έχει επίσης πει ότι η Τουρκία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αμβλυνθεί η κρίση.

Η Άγκυρα - η οποία όπως και το Κατάρ διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο όσο και αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς Άσαντ στη Συρία και ομοίως επικρίνεται γι’ αυτή της τη στάση- διατηρεί στρατιωτική βάση στο Κατάρ από το 2014. Εκεί είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη το 2016 ο τότε πρωθυπουργός Νταβούτογλου και αφότου είχαν ήδη εγκατασταθεί 150 στρατιώτες.

Μέρα με τη μέρα το σχίσμα που προκλήθηκε στον αραβικό κόσμο την Δευτέρα διευρύνεται, με επτά αραβικές χώρες -με τη Σαουδική Αραβία να ηγείται- να διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο όχι μόνο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, αλλά και ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με την σιιτική Τεχεράνη, παραδοσιακή αντίπαλο του σουνιτικού Ριάντ.

Από την πλευρά του το Κατάρ κατηγορεί τους γείτονές του στον Κόλπο ότι επιδιώκουν να το θέσουν υπό κηδεμονία και καταγγέλλει ως «αδικαιολόγητη» τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Τα μέτρα αυτά είναι «αδικαιολόγητα» και «αβάσιμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: