07 Ιουνίου, 2017

ΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ…«ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ»

 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη μεγαλύτερη επενδυτική διαμάχη στη Ρωσία, η οποία έχει πάρει νομικές διαστάσεις και έχει κλονίσει το κλίμα των επενδυτών στη χώρα.

Η πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, που ανήκει κατά κύριο λόγο στην κυβέρνηση της Ρωσίας, έπειτα από απόφαση δικαστηρίου, θα αυξήσει την αποζημίωση που ζητά από την εταιρεία Sistema.

Όπως διαβάζουμε στους FINANCIAL TIMES, ρωσικό δικαστήριο ενέκρινε την αύξηση της αποζημίωσης που ζητά η Rosneft για ζημία που φέρεται ότι προκλήθηκε στη θυγατρική της, Bashneft ενώ ήταν υπό την ιδιοκτησία της Sistema.

Το ποσό ανέβηκε από τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια στα 3 δις, καθώς η Rosneft κατηγορεί την Sistema για την κατάργηση περιουσιακών στοιχείων από τη Bashneft μεταξύ του 2009 και του 2014. Πέρυσι, η Rosneft αγόρασε τον έλεγχο της Bashneft για $ 5,8 δις παρά τις δημόσιες αντιρρήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Οι σύμμαχοι του  Vladimir Yevtushenkov, ιδιοκτήτη της Sistema (δεξιά), περιέγραψαν την κίνηση του ως ένα «πραξικόπημα» στον Igor Sechin (αριστερά), τον διευθυντή της Rosneft.

Δεδομένου ότι η υπόθεση τέθηκε στις αρχές Μαΐου, η τιμή της μετοχής της Sistema μειώθηκε κατά 41%, ενώ η ευρύτερη αγορά της Μόσχας μειώθηκε σχεδόν κατά 9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: