07 Ιουνίου, 2017

ΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ Ο ΠΟΥΤΙΝ

 

Κίνηση ματ της Ρωσίας απέναντι στην Ινδία, σχετικά με τον «δρόμο του μεταξιού». Ο οικονομικός διάδρομος της Κίνας φέρει οφέλη μόνο για τη συγκεκριμένη χώρα και όχι για τις χώρες από τις οποίες «περνάει», όπως η Ελλάδα.

Αυτό είναι κάτι που έχουν αντιληφθεί και η Ρωσία αλλά και η Ινδία, καθώς η συμμετοχή της στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης έχει άρωμα συνεργασίας για γεωπολιτικές και οικονομικές αλλαγές και για τα δύο κράτη. 

Ένα μεγάλο μέρος του λόγου για τον οποίον η Ινδία κινείται προς τη Ρωσία οφείλεται σε ανησυχίες για την ασφάλεια, όπως τα «αιματηρά» δυτικά σύνορα με το Πακιστάν, η στρατιωτικοποίηση της Κίνας και οι ταχέως αναπτυσσόμενες κοινές δραστηριότητες Κίνας-Πακιστάν στο πλαίσιο του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν CPEC).

Ο δρόμος περνάει από  το «κατεχόμενο» Κασμίρ- κατά τους Πακιστανούς- το έδαφος, δηλαδή, που ήταν μέρος πρώην ινδικού κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ και σταμάτησε να υπάρχει ως αποτέλεσμα του πρώτου πολέμου στο Κασμίρ που διεξήχθη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν το 1947.

Αυτή η περιφερειακή δραστηριότητα ώθησε την Ινδία να στραφεί προς τη Ρωσία  και ιδιαίτερα στον ρωσικό αμυντικό τομέα και όλα δείχνουν πως η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι ο βασικός εταίρος της Ινδίας στην ενίσχυση της οικοδόμησης της ασφάλειας.

Η γεωπολιτική κατάσταση της Ινδίας καθιστά ευάλωτες τις εμπορικές της διαδρομές προς το Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία. Το Πακιστάν αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την Ινδία να φτάσει στο Αφγανιστάν.

Υπό αυτή την έννοια, οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών (ΔΣΕ) μεταξύ του Νέου Δελχί και των πέντε μελών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης (EEU) - Ρωσία, Καζακστάν, Λευκορωσία, Αρμενία και Κιργιζία - έχουν βαθιές επιπτώσεις στην Ινδία.

Τα όσα συμβαίνουν δεν θα μπορούσαν να μη τα παρακολουθούν με ενδιαφέρον οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εντάσσονται και αυτές κατά της Κίνας. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση με τις όποιες εξελίξεις, οι ΗΠΑ «ανέχονται» τις κινήσεις της Ρωσίας και της Ινδίας. 


Δημοσίευση σχολίου