22 Ιουνίου, 2017

ΛΕΣΒΟΣ: 928 ΤΑ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ

 

Στη Λέσβο βρίσκεται και πάλι από το απόγευμα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης για να συντονίσει από κοντά τις διαδικασίες στήριξης και αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων. Ο κ. Σπίρτζης θα επισκεφθεί και το χωριό Βρίσα που ισοπεδώθηκε από τον εγκέλαδο.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών και μέχρι στιγμής 928 κτίσματα έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα από τα 1631 που ελέχθηκαν. Τα 808 μη κατοικήσιμα κτίσματα αποτελούν κατοικίες και τα υπόλοιπα επαγγελματικά κτίρια, εκκλησίες και αποθήκες.
Σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των σεισμόπληκτων κατοίκων της Λέσβου. Αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού, δόθηκε εντολή για μετάβαση στη Λέσβο, ειδικών κλιμακίων μηχανικών.

Τα κλιμάκια προχώρησαν και ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα, τον έλεγχο στα 14 εξεταστικά κέντρα του νησιού, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, καθώς και στο Βοστάνειο νοσοκομείο Μυτιλήνης και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής που επλήγησαν από τον σεισμό, προκειμένου να μην υπάρξουν κενά στην παροχή δημοσίων υπηρεσιών υγείας προς τους σεισμοπλήκτους.

Εν συνεχεία, τα κλιμάκια προχώρησαν σε ελέγχους στα σχολικά κτίρια (νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια) της περιοχής που επλήγη περισσότερο από την σεισμική δραστηριότητα.

Ο μετασεισμικός έλεγχος παιδικών-βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και άλλων δημοσίων κτιρίων, δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της ΚΤΥΠ ΑΕ, όπως ισχυρίζεται ο Δήμος Λέσβου.Παρόλα αυτά, η ΚΤΥΠ ΑΕ δύναται να συνδράμει, εφόσον της υποβληθεί σχετικό αίτημα.


Δημοσίευση σχολίου