29 Ιουνίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (29/6/2017)

 

Ελλάδα: Στο ειδικό μάθημα των Γαλλικών εξετάστηκαν σήμερα, Πέμπτη, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.  Αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών της αναμένεται να λάβει εντός της ημέρας η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία βρίσκεται σε 24ωρη απεργία. 

Η κυβέρνηση, πάντως έχει επεξεργαστεί ένα plan B σε περίπτωση που δεν λήξει η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα. Στο λιμάνι της Σούδας ρυμουλκείται ιστιοπλοϊκό σκάφος με 120 μετανάστες. Από τα ξημερώματα γίνονταν έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό του, καθώς είχε γίνει κλήση από κινητό στον διεθνή αριθμό 112.

Με τη συζήτηση να εστιάζεται όλο και περισσότερο στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας, συνεχίζονται οι συνομιλίες της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας. 

Ελληνική και κυπριακή αντιπροσωπεία, σε εξαιρετικό συντονισμό, είναι έτοιμες να λάβουν τη θέση τους στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που τώρα πλέον μπαίνει στην ουσία των θέσεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Καταργούνται τελικά τα τραγούδια της Ριάνα, του Διονύση Σαββόπουλου και του Νικόλα Άσιμου από το πρόγραμμα μαθήματος των Θρησκευτικών, όπως εισηγήθηκε ο Μητροπολίτης Ύδρας, Εφραίμ, στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κόσμος: Στο Χονγκ Κονγκ έφτασε την Πέμπτη ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίγκ, στην επέτειο των 20 χρόνων από την αποχώρηση των Βρετανών από την άλλοτε αποικία τους. Η επίσκεψη είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος από το 2013 και θεωρείται υψηλού συμβολισμού. 

Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τις πρώτες -μετά τον Φράνκο- δημοκρατικές εκλογές στην Ισπανία. Ήταν 15 Ιουνίου 1977, όταν οι πολίτες της χώρας εξέλεξαν ελεύθερα πλέον τους αντιπροσώπους τους. Η επέτειος τιμήθηκε στο Κοινοβούλιο, παρουσία του βασιλιά Φίλιππου Στ'. Με αρκετές εκπλήξεις.

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών του Βατικανού, καρδινάλιος Τζορτζ Πελ. Πρόκειται για τον τρίτο σημαντικότερο αξιωματούχο της Αγίας Έδρας και ένα από τα πλέον επιφανή στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αυστραλία.

Ένας ανήλικος έπεσε με το ΙΧ που οδηγούσε στην πύλη του προεδρικού μεγάρου της Βραζιλίας, ανακοίνωσαν οι Αρχές. Οι αστυνομικοί έριξαν αρκετές προειδοποιητικές βολές και τελικά συνέλαβαν τον νεαρό. Ο πρόεδρος Τέμερ δεν βρισκόταν στο μέγαρο.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποφάσισε να επιβληθούν νέα, αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις πτήσεις με προορισμό τη χώρα. 

Χωρίς πάντως να γενικεύσει την απαγόρευση στους επιβάτες να παίρνουν μαζί τους στα αεροσκάφη φορητούς υπολογιστές, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) Τζον Κέλι.

Οικονομία:Η πρόσβαση στις αγορές είναι ο επόμενος βραχυπρόθεσμος έως μεσοπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι εφικτό με ή χωρίς το QE.

Μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 5,7 δισ. ευρώ το 2021, δείχνουν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, με αποτέλεσμα η μέση κύρια σύνταξη να φτάσει τα 620 ευρώ μεικτά και η μέση επικουρική μόλις τα 144 ευρώ.

Την πόρτα χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων χτυπά ο εφιάλτης των μαζικών πλειστηριασμών ακινήτων χωρίς καμία προστασία για την πρώτη κατοικία. Ακόμα και για χρέη της τάξης των 2.500 ευρώ οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους σε ένα τσουνάμι πλειστηριασμών που αναμένεται να φουντώσει τις επόμενες ημέρες.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας του Eurogroup από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σπεύδει να σχολιάζει πόσο ευέλικτος μπορεί να γίνει ο Σόιμπλε προεκλογικά.

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με αφορμή την ακρόαση του προέδρου Γιώργου Διαμαντόπουλου, και της διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας, Ουρανίας Αικατερινάρη.

Αθλητισμός: Ο Κλαούντιο Μπράβο έστειλε την Χιλή στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών (Γερμανία και Μεξικό διεκδικούν σήμερα το δεύτερο εισιτήριο), που είναι προγραμματισμένος για το βράδυ της 2ας Ιουλίου στο στάδιο της Αγίας Πετρούπολης.

Ο γκολκίπερ της Μάντσεστερ Σίτι απόκρουσε και τα πρώτα πέναλτι των Κουαρέσμα, Μουτίνιο και Νάνι, οι συμπαίκτες του ευστόχησαν σε ισάριθμα κι έτσι η ομάδα του Πίτσι νίκησε με 3-0 στη «ρώσικη ρουλέτα» τους Ίβηρες, καθώς ο πρώτος ημιτελικός είχε τελειώσει χωρίς τέρματα (0-0) μετά από 120 λεπτά.

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία Super League και NOVA στο διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού, που συγκλήθηκε με μοναδικό θέμα την απάντηση στην πρόταση του συνδρομητικού καναλιού για μείωση του τηλεοπτικού συμβολαίου τις επόμενες δύο αγωνιστικές περιόδους κατά 18%.

Με οργισμένη ανακοίνωση απάντησε η ΑΕΚ σε όλους όσοι εξακολουθούν να δημιουργούν πρόβλημα στην ανέγερση της «Αγιάς Σοφιάς», μολονότι έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες υπηρεσίες.

Νωρίς νωρίς άρχισαν τα προβλήματα τραυματισμού για τον Παναθηναϊκό. Λούκας Βιγιαφάνιες και Ροντρίγκο Μολέδο θα μείνουν δύο εβδομάδες εκτός από το βασικό στάδιο προετοιμασίας της ομάδας που θα διεξαχθεί στο Τέχελεν από τις 6 έως τις 15 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: