29 Ιουνίου, 2017

ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

 

Παρατείνονται για άλλους έξι μήνες οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε. στη Ρωσία για τη στάση της στο ουκρανικό πρόβλημα, όπως ανακοίνωσαν χθες οι Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των «28» υιοθέτησαν ομόφωνα αυτήν την απόφαση κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής, εκτιμώντας ότι η Ρωσία δεν έχει πράξει τα δέοντα για την εφαρμογή της συμφωνίας ανακωχής του Μινσκ και την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Η Ε.Ε. επέβαλε για πρώτη φορά κυρώσεις στη Ρωσία προ τριετίας, με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας.

Αντιδρώντας στην απόφαση των Ευρωπαίων, το Κρεμλίνο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε απαντητικά μέτρα. «Ουδείς έχει απεμπολήσει την αρχή της αμοιβαιότητας», δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν.

Στον απόηχο της απόφασης για παράταση των κυρώσεων, οι πρόεδροι της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν σχέσεις αντιπαλότητας με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Μετά τη συνάντησή του με τον Ρουμάνο ομόλογό του Κλάους Γιοχάνις, στο Βουκουρέστι, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι:

«οι γραμμές επικοινωνίας πρέπει να μείνουν ανοιχτές και να υπάρχει ένας ειλικρινής, ανοιχτός διάλογος», υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για τη χώρα του η ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία. 

Από την πλευρά του, ο κ. Γιοχάνις δήλωσε ότι «δεν έχει πρόβλημα» με τις παραδοσιακά στενές σχέσεις Σόφιας-Μόσχας, ενώ διαβεβαίωσε τη Ρωσία ότι η βάση του ΝΑΤΟ στο Ντεβέσελου εξυπηρετεί αποκλειστικά αμυντικούς σκοπούς.

Την ίδια ώρα, η νέα πρωθυπουργός της Σερβίας, Αννα Μπέρναμπιτς, τόνιζε στις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή ότι θα εργαστεί για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία, έχοντας πάντα ως βασικό προσανατολισμό την ένταξη της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: