15 Ιουνίου, 2017

150 ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΑ

 

Μη κατοικήσιμα 150 σπίτια - Επιδοτήσεις ενοικίων στους πληγέντες.Τις πληγές της μετρά η Μυτιλήνη, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της χθεσινής ισχυρής σεισμικής δόνησης που ταρακούνησε ολόκληρο το νησί.

Από τα 254 σπίτια που ελέγχθηκαν σήμερα από τα συνεργεία, τα 150 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα στα Βρίσα και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Προτεραιότητα δόθηκε στα 14 σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα, από τα οποία τα 12 κρίθηκαν κατάλληλα ενώ για τα άλλα δυο αναμένονται τα αποτελέσματα αργά το βράδυ της Τρίτης. 

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις πάντως έχουν αναβληθεί για τους μαθητές του νησιού Στο νησί βρίσκονται πάνω από 100 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και άλλων υπηρεσιών, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοσθεί και στην Μυτιλήνη το σύστημα της επιδότησης ενοικίου όπως έγινε και στο σεισμό της Κεφαλλονιάς, δεν θα στηθούν δηλαδή καταυλισμοί. «Μέλημά μας είναι να ολοκληρωθούν άμεσα οι έλεγχοι για να προχωρήσουμε σε επιδοτήσεις ενοικίων και στις ανακατασκευές», τόνισε.

«Στους σεισμόπληκτους θα εφαρμοσθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αρωγής από το νόμο όπως επίσης θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην πληρωμή του ΕΦΚΑ και του ΦΠΑ . 

Ήδη έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών που αντιμετωπίζονται θετικά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το σύνολο των μέτρων θα ανακοινωθεί στη Αθήνα όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα».

Ο υπουργός τόνισε ακόμα ότι «είναι ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τον οικισμό όπως πρέπει, διατηρώντας και την πολιτιστική κληρονομιά» και υπογράμμισε ότι δεν ευσταθούν όσα λέγονται για μετακινήσεις πληθυσμών.

«Δεν εφησυχάζουμε» είπε ο κ. Σπίρτζης, εξηγώντας ότι όσο το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη θα υπάρχει πλήρης επαγρύπνηση, και δήλωσε ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί 2 σταθμοί καταγραφής στο νησί και θα εγκατασταθούν ακόμη 4, οι μετρήσεις των οποίων θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

Χωριό «φάντασμα» η Βρίσα – 337 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα
Συνεχίζονται οι έλεγχοι των αρμόδιων κλιμακίων που βρίσκονται στο νησί της Μυτιλήνης για την στατικότητα των σπιτιών στο χωριό Βρίσα αλλά και σε άλλα χωριά της νότιας Μυτιλήνης που υπέστησαν ζημιές.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, 337 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Μυτιλήνης από τις μέχρι στιγμής αυτοψίες που έφτασαν τις 583 από το πρωί της Τρίτης μέχρι τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ 246 κτίσματα κρίθηκαν κατοικήσιμα.

Ο αριθμός των αυτοψιών αποτελεί ρεκόρ σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υποδομών και αποδίδεται στην κινητοποίηση 100 μηχανικών που έστειλε στο νησί το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός, με τη συνδρομή του Ελληνικού Στρατού, προκειμένου να φιλοξενήσει τους σεισμοπαθείς της Βρίσας, δεν λειτουργεί από χθες Τρίτη.

Οι διαμένοντες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της περιοχής των Βατερών, της Νυφίδας και της Καλλονής. Το τηλέφωνο που μπορούν οι κάτοικοι να πάρουν οποιαδήποτε πληροφορία για τον σεισμό είναι το 22513 50575.

Ήδη έχουν εγκατασταθεί δυο σεισμικοί σταθμοί, που αναμένεται να αυξηθούν στους τέσσερις, από τους οποίους θα παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: