17 Μαΐου, 2017

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΕΥΗ

 

Ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για την παραπέρα πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, δεν μπορεί να αποκλείεται και το ενδεχόμενο στο πέρας της σημερινής τους συνάντησης οι δύο ηγέτες να ανακοινώσουν και συνάντηση στη Γενεύη. Όπως βεβαίως, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μη γίνει καμιά ανακοίνωση.

Όπως είχαν προηγουμένως συμφωνήσει, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί κατά τη σημερινή συνάντηση, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, θα προβούν σε μια ανασκόπηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα που επανήρχισαν οι συνομιλίες. Από τις δημόσιες τοποθετήσεις των δύο ηγετών είναι εμφανές ότι δεν υπήρξε οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ούτε και προέκυψε κάποια εξέλιξη.

Ωστόσο η χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών, η οποία κράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, φαίνεται πως έχει καταφέρει κάποια αποτελέσματα των οποία και θα τεθούν ενώπιον των ηγετών σήμερα. Το κατά πόσο αυτά θα κριθούν ως σημαντικά και ουσιαστικά για τη μετέπειτα πορεία των συνομιλιών είναι κάτι που θα διαφανεί μετά το πέρας των συνομιλιών Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Την ίδια ώρα έντονη ήταν και η παρασκηνιακή κινητικότητα με στόχο την πραγματοποίηση μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη. Η τουρκική πλευρά έσπευσε, μέσα από τοποθετήσεις που είχαν γίνει στα κατεχόμενα, να εμφανιστεί έτοιμη για νέα Γενεύη, η πραγματοποίηση της οποίας τοποθετείται στα τέλη Ιουνίου. 

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση πως χωρίς να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία και πρόοδος δεν μπορεί να δεχθεί την πραγματοποίηση διάσκεψης στη Γενεύη. Από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί μπορεί να προκύψουν τα εξής τρία σενάρια:

Πρώτο, να συμφωνήσουν οι δύο ηγέτες σε συνέχιση της διάσκεψης της Γενεύης από το σημείο που είχαν διακοπεί τον περασμένο Ιανουάριο. Διάσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου. Αυτό όμως δεν θεωρείται δεδομένο καθώς δεν αρκεί η θετική στάση των δύο πλευρών στην Κύπρο αλλά θα χρειαστεί και η συγκατάθεση των εγγυητριών δυνάμεων και κυρίως το τι θα πουν Ελλάδα και Τουρκία. Από τα όσα κυκλοφόρησαν στα κατεχόμενα, φαίνεται πως η Άγκυρα δεν είναι αρνητική για μια νέα Γενεύη. Κάτι που όμως θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες.

Δεύτερον, η όλη διαδικασία «να μπει στο ψυγείο» αλλά όχι «στην κατάψυξη». Δηλαδή με το πέρας της συνάντησης οι δύο ηγέτες να πουν ότι κατέβαλαν προσπάθειες για να επιτύχουν πρόοδο για μια νέα Γενεύη αλλά αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Και να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους για εξεύρεση λύσης και ότι θα πάνε Γενεύη μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Τρίτον, η σημερινή συνάντηση να ολοκληρωθεί χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία ή κάποιο αποτέλεσμα. Κάτι που, εάν συμβεί, θα σημάνει και αποτυχία της όλης διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Δεν αποκλείεται, εάν τα πράγματα οδηγούνται προς αυτή την κατεύθυνση, οι δύο ηγέτες να συμφωνήσουν την πραγματοποίηση πρόσθετων συναντήσεων εντός Μαΐου προκειμένου να αποφευχθεί ένα ναυάγιο.

Θέλουν να πάνε ξανά στη Γενεύη.Είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στη Γενεύη είπε ο «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, αναφερόμενος παράλληλα και στη σημασία της πραγματοποίησης μιας τέτοιας διάσκεψης μετά από χρόνια προσπαθειών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας σύσκεψης, με τη συμμετοχή των ηγετών των τ/κ πολιτικών κομμάτων στο «προεδρικό», υπό τον ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι «έγιναν σημαντικά βήματα για να υπάρξει θετικό κλίμα στις συνομιλίες και η Γενεύη αποτελεί το ζενίθ των βημάτων αυτών».

Αναφερόμενος στη σύσκεψη είπε ότι ο κ. Ακιντζί τους ενημέρωσε για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στις συνομιλίες και υπήρξε ταύτιση απόψεων στο θέμα των επόμενων βημάτων της τ/κ πλευράς. Δυστυχώς, είπε, άρχισε στις ελεύθερες περιοχές η προεκλογική εκστρατεία και η προσοχή των κομμάτων και του κ. Αναστασιάδη έχει εστιαστεί στις εκλογές και «δεν θα υπάρξει μέχρι τον Φεβρουάριο οποιαδήποτε εξέλιξη».

Θεωρούμε ως τ/κ κοινότητα ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη Γενεύη, είπε ο κ. Οζγκιουργκιούν, σύμφωνα με την «Κίπρις Πόστασι», σημειώνοντας παράλληλα ότι η «πενταμερής διάσκεψη που εμείς ως τ/κ κοινότητα ζητάμε, πρέπει να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Ιουνίου». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει προβεί σε αντίστοιχα θετικά βήματα μέχρι στιγμής, ενώ δεν αναμένεται να προβεί σύντομα σε κάτι τέτοιο.

Επικοινωνία Αναστασιάδη με Τσίπρα. Το Κυπριακό συζήτησαν την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Σύμφωνα με ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τουίτερ, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και ανταλλαγή απόψεων επί του Κυπριακού.

Στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Κάθλιν Ντόχερτι. Η συνάντηση έγινε ευθύς μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο κατοχικός ηγέτης με τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα όπου συζήτησαν το Κυπριακό. Μετά τη συνάντηση Ακιντζί-Ντόχερτι δεν έγιναν δηλώσεις.

Πρόοδο στα εναπομείναντα θέματα και σωστή προετοιμασία θέλει ο ΔΗΣΥ. Οι επαφές του Έσπεν Μπαρθ Άιντα τις τελευταίες ημέρες είχαν ως στόχο να βολιδοσκοπήσει τους συνομιλητές του για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο.

Αυτό ήταν και το κεντρικό θέμα στη συνάντηση που είχα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε χθες πως κατά τη συνάντηση με τον κ. Άιντα τού επεσήμανε πως «χρειάζεται να επιτευχθεί πρόοδος στα εναπομείναντα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια δεύτερη διάσκεψη για την Κύπρο».

Σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «τόνισα ξεκάθαρα στον κ. Άιντα πως η ε/κ κοινότητα είναι αυτή που θέλει, επιθυμεί και επιζητεί το συντομότερο λύση του Κυπριακού. Όμως, για να πετύχουμε τη λύση χρειάζεται να επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόοδος στα εναπομείναντα θέματα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια δεύτερη διάσκεψη για την Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό δεν λύθηκε μέχρι σήμερα λόγω έλλειψης πραγματικής πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Τουρκίας. «Κατανοούμε τις δυσκολίες αλλά ο ΔΗΣΥ μένει αταλάντευτα υπέρ της προσπάθειας για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, στηρίζουμε τη διαπραγμάτευση και θεωρούμε ότι ο μόνος δρόμος να σπάσουμε τα αδιέξοδα είναι διαμέσου του διαλόγου», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες του ΑΚΕΛ για πολιτική μετάλλαξη του Προέδρου ενόψει προεδρικών εκλογών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να είμαστε προσεκτικά. Συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ. Είναι λάθος να στέλνονται οποιαδήποτε μηνύματα ότι στο τέλος της ημέρας φταίει η ε/κ πλευρά είτε γιατί τα έδωσε όλα είτε γιατί δεν δίδει και επιπρόσθετα. Μιλώ γενικά.

Δεν βοηθούμε την εθνική μας υπόθεση. Το Κυπριακό δεν λύθηκε μέχρι σήμερα όχι εξ υπαιτιότητας της δικής μας πλευράς. Μπορεί στη μακραίωνη ιστορία του Κυπριακού να έγιναν λάθη τακτικής. Όλοι κάνουμε λάθη. Όχι όμως να φθάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ή να στέλνονται οποιαδήποτε μηνύματα ότι το Κυπριακό δεν λύθηκε γιατί με το να είμαστε υποχωρητικοί αποθρασύνεται η Άγκυρα είτε με το να είμαστε σκληροί δημιουργούνται αδιέξοδα», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: