07 Μαΐου, 2017

ΓΙΑΤΙ ΕΞΟΠΛΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΟΙ ΗΠΑ;

 

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία έχουν εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες όπλων που ενδεχομένως αξίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Η φερόμενη συμφωνία που ετοιμάζει ο Ντόναλντ Τραμπ θα φέρει σημαντικές αλλαγές από τη διοίκηση του προκατόχου του Μπάρακ Ομπάμα.

Η Ουάσινγκτον και το Ριάντ έχουν προχωρήσει σε συνομιλίες για συμφωνίες πώλησης όπλων πολλών δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με αποκάλυψη του Reuters την Παρασκευή. Δείγμα της κρισιμότητος της συμφωνίας που ετοιμάζεται, είναι ότι η Σαουδική Αραβία αναμένεται να είναι και το πρώτο ταξίδι του Αμερικανού Προέδρου εκτός ΗΠΑ, από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με πηγές, το πακέτο όπλων περιλαμβάνει ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας Terminal High Altitude Area (THAAD) της Lockheed Martin, παρόμοιο με αυτό που τέθηκε σε λειτουργία στη Νότια Κορέα, το οποίο κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. 

Η συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση πολλών όπλων και εάν η συμφωνία επισφραγισθεί, θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θα έχουν πουλήσει ένα νέο πολεμικό πλοίο σε μια ξένη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας είχαν περάσει σε δύσκολη φάση καθώς ο Μπάρακ Ομπάμα είχε αναστείλει το Δεκέμβριο του 2016 την πώληση στρατιωτικών πυρομαχικών στη σύμμαχο χώρα ενώ ενοχλημένο ήταν το Ριάντ και από τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά.

Φαίνεται ότι ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει θέσει ως στόχο να επαναφέρει σε καλή κατάσταση τις διμερείς σχέσεις και το επιδιώκει κάνοντας στη Σαουδική Αραβία το πρώτο του ταξίδι.

Μη ξεχνάμε ότι οι Σουνίτες είναι πολύ σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή καθώς η Ρωσία προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή το σιίτικο τόξο που μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: