01 Μαΐου, 2017

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΝΕΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

Αναφερόμενος στη Συμφωνία της Άγκυρας του 1963, με την οποία αναγνωρίστηκε ο μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας να ενταχθεί στην ενωμένη Ευρώπη, ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραπέμπει σε δημοψήφισμα ανάλογο της Βρετανίας προκειμένου να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας.

«Δεν θα περιμένουμε για πάντα στο κατώφλι της Ευρώπης και είμαστε έτοιμοι να αποχωρήσουμε από τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν συνεχιστεί η αυξανόμενη ισλαμοφοβία και η εχθρότητα που επιδεικνύουν κάποιες χώρες μέλη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Reuters.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του, ο Ερντογάν δήλωσε από το προεδρικό Μέγαρο ότι η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει τη χώρα του υπό καθεστώς επιτήρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «εντελώς πολιτική» ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν την αναγνωρίζει.

Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Οι νομοθέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τους δεσμούς την Τετάρτη, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών του μπλοκ θα συζητήσουν το θέμα την Παρασκευή.

«Είμαι πολύ περίεργος σε σχέση με το πώς θα δράσει η ΕΕ», είπε, επικρίνοντας τα κράτη της ΕΕ που ζήτησαν να τερματιστούν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία. «Η Τουρκία εξακολουθεί να δεσμεύεται για τις διαπραγματεύσεις» τόνισε ο Ερντογάν.

«Στην Ευρώπη τα πράγματα έχουν γίνει πολύ σοβαρά σε ό,τι αφορά το εύρος της ισλαμοφοβίας. Η ΕΕ κλείνει τις πόρτες της στην Τουρκία και η Τουρκία δεν κλείνει τις πόρτες της σε κανέναν», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, δείχνοντας φωτογραφίες τεμενών που έχουν υποστεί βανδαλισμό και φωτογραφίες μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιούν συγκέντρωση εναντίον του στην Ευρώπη.

«Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φύγουμε αν δεν ενεργούν με ειλικρίνεια. Γιατί να περιμένουμε κι άλλο; Τα 54 χρόνια είναι αρκετά», επεσήμανε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην Συμφωνία της Άγκυρας του 1963, με την οποία αναγνωρίστηκε ο μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας να ενταχθεί στην ενωμένη Ευρώπη.

Αν χρειαστεί μπορούμε να κάνουμε ένα δημοψήφισμα ανάλογο με αυτό της Βρετανίας για την αποχώρησή μας από την ΕΕ. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το Brexit προσέφερε «ηρεμία» στη Βρετανία η οποία πλέον «κατευθύνεται προς ένα νέο, διαφορετικό μέλλον».

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Δεν υπάρχει ούτε ένα πράγμα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, μόλις το ζητήσουν. Ό,τι επιθυμούν, το κάνουμε αμέσως. Όμως εξακολουθούν να μας κρατούν έξω και να μην μας βάζουν μέσα» είπε.

όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, όπου η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν που πέρασε στον δεύτερο γύρο έχει απειλήσει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το μπλοκ «βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης ή κατάρρευσης».

«Μία ή δύο χώρες δεν μπορούν να κρατήσουν την Ευρώπη ζωντανή. Χρειάζεται μια χώρα σαν την Τουρκία, μια διαφορετική χώρα που συμβολίζει μια διαφορετική θρησκεία. Όμως οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν το γεγονός αυτό. Τους είναι δύσκολο να ενσωματώσουν μια μουσουλμανική χώρα όπως η Τουρκία», εκτίμησε.

Η Ευρώπη, κατήγγειλε ο Ερντογάν, δεν έχει εκτιμήσει τον ρόλο της Τουρκίας στον περιορισμό της εισροής προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος από τη γειτονική Συρία και το Ιράκ και πρόσθεσε ότι το βάρος έχει πέσει στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένων του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι δεν θα μπορέσει να επιλυθεί η κρίση στη Συρία όσο διάστημα παραμένει στην εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν του έχει πει ότι δεν είναι προσωπικά δεσμευμένος στον Σύρο πρόεδρο.

«Ο Πούτιν μου έχει πει: “Ερντογάν, μην με παρεξηγείς. Δεν είμαι υπερασπιστής του Άσαντ. Δεν είμαι δικηγόρος του”», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δημοσίευση σχολίου