02 Μαΐου, 2017

ΣΤΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Η επερχόμενη σύνοδος κορυφής μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο Σότσι είναι κρίσιμη για το Βερολίνο από τη στιγμή που θέλει να παίξει κρίσιμο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, υποστήριξε σε συνέντευξή της στο sputniknews η Κατερίνα Τσιμοσένκοβα, αναπληρώτρια διευθυντής στο κέντρο Γερμανικών σπουδών στη Μόσχα.

Η Μέρκελ έχει τοποθετήσει τη Γερμανία όχι απλώς ως την ηγετική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ως έθνος που αντιπροσωπεύει τις αξίες της Δύσεως σε όλο τον κόσμο και θεωρεί ότι πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς σχέσεις,

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ βασίζονται στην προώθηση των συμφωνιών του Μινσκ και είναι σημαντικό για τη Γερμανία να σημειώσει πρόοδο για να αποδείξει ότι θα μπορούσε να είναι ένας επιτυχημένος μεσολαβητής στις εξωτερικές υποθέσεις, ενώ η Μόσχα θέλει η Γερμανία να κατανοήσει περισσότερο τη στάση της Ρωσίας Και να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία.

Η Γερμανία φαίνεται ότι θέλει να παίξει το ρόλο της και τη Συρία. Ως αποτέλεσμα, το Βερολίνο δεν θέλει το ζήτημα της Συρίας να επιλυθεί μόνο από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά θέλει να υπάρξει ρόλος και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τη Γερμανία.Ο Πούτιν και η Μέρκελ είναι επίσης πιθανό να συζητήσουν τις κυρώσεις, το βασικό ζήτημα που μαστίζει τις διμερείς σχέσεις.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Πούτιν και η Μέρκελ θα μπορέσουν να βρουν κοινό έδαφος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Μαΐου. Γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ειλικρινείς ακόμα και αν δεν επιτευχθεί πρόοδος.

Το ερώτημα είναι το εξής: θα επιτρέψει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Μέρκελ να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο; Το να έχει άλλη μια χώρα του ΝΑΤΟ απέναντί του σε διεθνή θέματα δεν φαίνεται να είναι κάτι που θα το ήθελε. Εκτός εάν πάρει ανταλλάγματα, όμως δεν ξέρουμε τι θα ήταν τόσο καλό ώστε να δεχθεί κάτι που μπορεί στο μέλλον να το μετανιώσει οικτρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: