31 Μαΐου, 2017

80 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 350 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ

 

Η βόμβα εξερράγη κοντά στην γερμανική και άλλες πρεσβείες την πρωινή ώρα αιχμής - Πιθανώς ήταν τοποθετημένη σε φορτηγό - Πολίτες οι περισσότεροι νεκροί - Εργαζόμενοι στις πρεσβείες και δημοσιογράφοι τραυματίες.

Μια πολύ ισχυρή βόμβα σε παγιδευμένο όχημα εξερράγη την Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 80 ανθρώπους και τραυματίζοντας 350.  Η έκρηξη έγινε κοντά στην γερμανική πρεσβεία στο «διπλωματικό τετράγωνο» της Καμπούλ, όπου λειτουργούν πρεσβείες πολλών χωρών και δεκάδες εταιρείες.

Η μεγάλη πλειοψηφία των νεκρών είναι απλοί πολίτες και μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται εργαζόμενοι της γερμανικής, της ιαπωνικής και άλλων πρεσβειών. Τραυματίστηκαν ακόμη τέσσερις δημοσιογράφοι του BBC που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ σκοτώθηκε ο οδηγός τους.

Το ωστικό κύμα από την έκρηξη ήταν τόσο ισχυρό που προκάλεσε ζημιές σε τζάμια παραθύρων κτηρίων εκατοντάδες μέτρα μακριά. Ένα πυκνό σύννεφο καπνού βρίσκονταν για ώρες πάνω από το σημείο της έκρηξης.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα πως δεν βρίσκονται αυτοί πίσω το χτύπημα. Οι υποψίες στρέφονται στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν πραγματοποιήσει τελευταία πολύνεκρες επιχειρήσεις στη χώρα, χωρίς πάντως να υπάρχει εκ μέρους τους κάτι συγκεκριμένο προς το παρόν.

Η βόμβα εξερράγη περίπου στις 8:25 το πρωί, τοπική ώρα, την ώρα δηλαδή που θεωρείται πρωινής αιχμής.  Ακολούθησαν σκηνές απόλυτου πανικού και χάους, καθώς κόσμος συγκεντρωνόταν στο σημείο για να μάθει τι συμβαίνει, ενώ τα αυτοκίνητα που βρίσκονταν εκεί είχαν πάρει φωτιά.

Ο Μπασίρ Μουζαχίντ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης, δήλωσε στο Reuters πως η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πρεσβεία της Γερμανίας, αλλά εξήγησε πως είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος ήταν ακριβώς ο στόχος, καθώς εκεί βρίσκονται πολλές πρεσβείες, όπως η βρετανική, και γραφεία ξένων εταιριών. Κοντά άλλωστε βρίσκεται και το προεδρικό παλάτι.  

Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως η βόμβα ήταν μέσα σε φορτηγό ή βανάκι. Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται από τις ασφαλέστερες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και παρακολουθείται συνεχώς και διαθέτει προστατευτικούς τοίχους ύψους τριών μέτρων.

Οι αρχικές πληροφορίες από την Καμπούλ ανέφεραν πως τα θύματα ήταν απλοί πολίτες, στην μεγάλη πλειοψηφία, ενώ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Πηγή από την γερμανική πρεσβεία δήλωσε πως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν κάποιος από το προσωπικό είναι μεταξύ των νεκρών ή των τραυματιών, ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η πρεσβεία της χώρας έχει υποστεί ζημιές. 

Δύο εργαζόμενοι στην Ιαπωνική πρεσβεία τραυματίστηκαν ελαφρά. Τον περασμένο μήνα οι Ταλιμπάν είχαν απειλήσει για την έναρξη επιθέσεων με στόχο ξένες δυνάμεις στην χώρα και πρόσφατα ένα δικό τους χτύπημα στα βόρεια της χώρας, εναντίον στρατιωτικής μονάδας, προκάλεσε το θάνατο 135 ατόμων. 

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν εξάλλου αρνήθηκαν ότι είναι υπεύθυνοι για την επίθεση. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ ανέφερε σε μια δήλωση πως οι μαχητές του κινήματος δεν είχαν καμία ανάμιξη και είπε πως το κίνημα καταδικάζει παρόμοιες τυφλές επιθέσεις που προκαλούν απώλειες αμάχων.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επίσης πραγματοποίησαν επιθέσεις στο Αφγανιστάν το τελευταίο διάστημα με ποιο πρόσφατο χτύπημα εκείνο εναντίον κονβόι του ΝΑΤΟ μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, που προκάλεσε το θάνατο οκτώ ανθρώπων.

Ενα πραγματικό μακελειό με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη που έγινε σήμερα το πρωί στην Καμπούλ του Αφγανιστάν κοντά στα κτίρια της γαλλικής και της γερμανικής πρεσβείας. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 80 νεκρούς και 350 τραυματίες.

Υπάλληλοι της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στην αφγανική πρωτεύουσα και ένας αφγανός φρουρός ασφαλείας σκοτώθηκε, σύμφωνα με ανάρτηση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Twitter.

«Η επίθεση σημειώθηκε πολύ κοντά στη γερμανική πρεσβεία. Έπληξε πολίτες και εκείνους που βρίσκονται στο Αφγανιστάν για να εργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μαζί με τους ανθρώπους εκεί. Είναι ιδιαίτερα καταδικαστέο που αυτοί οι άνθρωποι ήταν ο στόχος», ανέφερε ο Γκάμπριελ.

Στο μεταξύ, οι Αφγανοί Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι είναι υπεύθυνοι για την επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό που σημειώθηκε στην Καμπούλ και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 80 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 350.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ ανέφερε σε μια δήλωση πως οι μαχητές του κινήματος δεν είχαν καμία ανάμιξη και είπε πως το κίνημα καταδικάζει παρόμοιες τυφλές επιθέσεις που προκαλούν απώλειες αμάχων.

Δημοσίευση σχολίου