31 Μαΐου, 2017

ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΚΑΠΡΙΛΕΣ

 

Νέες διαδηλώσεις.Οι αντίπαλοι του Νικολάς Μαδούρο διαδήλωσαν κατά χιλιάδες τη Δευτέρα ενάντια στο αμφιλεγόμενο σχέδιό του να τροποποιήσει το Σύνταγμα και έχοντας ως στόχο να αυξήσουν την πίεση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Ο δύο φορές υποψήφιος πρόεδρος της Βενεζουέλας με τη σημαία της ενιαίας αντιπολίτευσης Κεντροαριστεράς - Κέντρου - Κεντροδεξιάς Ενρίκε Καπρίλες κατήγγειλε ότι εκείνος και συνεργάτες του χτυπήθηκαν από στρατιωτικούς της Εθνοφρουράς του καθεστώτος Μαδούρο,

Οι οποίοι τους έκλεψαν την ώρα που έφευγαν από διαδήλωση. «Μας περικύκλωσαν σε μια γωνιά, μας χτύπησαν, μας πήραν τα πάντα: τα ρολόγια μας, τους ασυρμάτους μας, τις μάσκες μας για τα δακρυγόνα. 

Όταν τους ρώτησα τι συμβαίνει, η αντίδρασή τους ήταν να με χτυπήσουν στο πρόσωπο. Ήθελαν να μας σκοτώσουν;», διερωτήθηκε ο κ. Καπρίλες μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.Οι αντίπαλοι του Νικολάς Μαδούρο διαδήλωσαν κατά χιλιάδες τη Δευτέρα ενάντια στο αμφιλεγόμενο σχέδιό του να τροποποιήσει το Σύνταγμα. 

Στο ανατολικό τμήμα του Καράκας, διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στην έδρα του Συνηγόρου του Πολίτη, μια αρχή που είναι αρμόδια να εποπτεύει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την οποία όμως οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατηγορούν ότι υπηρετεί την κυβέρνηση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας τους σταμάτησαν με τη χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνα, ενώ νεαροί απάντησαν ρίχνοντας αντικείμενα και βόμβες μολότοφ. Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες συνοικίες του Καράκας.

Εκατοντάδες οι τραυματίες
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, 257 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Διαδηλωτές δήλωσαν ότι άνδρες που φορούσαν στολή πυροβόλησαν εναντίον τους με πραγματικά πυρά.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Βενεζουέλας, όπως στο Σαν Κριστομπάλ στα σύνορα με την Κολομβία, όπου δύο ταξί και ένα λεωφορείο πυρπολήθηκαν από τους διαδηλωτές που ήθελαν να κλείσουν τους δρόμους.

Πρόκειται για τις πρώτες διαδηλώσεις μετά την έκκληση της αντιπολίτευσης την Κυριακή να «ενισχυθεί» το κίνημα αμφισβήτησης ενάντια στον Ν. Μαδούρο, προκειμένου να τον εμποδίσουν το έργο της συνταγματικής συνέλευσης που σκοπεύει να συστήσει.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν έχουν εξηγήσει σε τι συνίσταται αυτή η κλιμάκωση, με τον Ενρίκε Καπρίλες να επισημαίνει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν «στάσεις εργασίας» ή «απεργίες» που θα διαρκέσουν πολύ.

Ο εκ των ηγετών της Στρογγυλής Τράπεζας της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD) ανακοίνωσε τη διοργάνωση νέας διαδήλωσης εντός της ημέρας, με πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, στο κέντρο του Καράκας.

Στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών κατά τους οποίους συνεχίζεται το κίνημα αμφισβήτησης κατά του ριζοσπάστη σοσιαλιστή, επικρινόμενου και ως λαϊκιστή προέδρου της Βενεζουέλας, που ξέσπασε την 1η Απριλίου, 64 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της εισαγγελίας, ενώ έχουν συλληφθεί σχεδόν 3.000 άνθρωποι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: