03 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (3/5/2017)

 

Ελλάδα:«Αυτό που πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι για ποιον λόγο η ΝΔ δεν αποδέχεται να ψηφίσει τα θετικά μέτρα, που θα μπουν σε ένα ξεχωριστό άρθρο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την Τετάρτη.

Όπως είπε, η συμφωνία είναι το κλειδί για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να βγει η Ελλάδα στις αγορές τον Αύγουστο του 2018.Με μελανά χρώματα περιγράφει η Ένωση Συντακτών τη σημερινή κατάσταση στον χώρο της δημοσιογραφίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας. Το μήνυμα που στέλνει η Ένωση είναι: «Η Ελευθεροτυπία δεν περιορίζεται, δεν απειλείται, δεν τιμωρείται».

«Κάποιοι αποδεδειγμένα και με διαφόρους τρόπους έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τον έλεγχο των φυλακών και την χρησιμοποίησή τους για διαφόρους κατά περίσταση λόγους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ), με αφορμή τη νέα εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε σε αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Σε σίριαλ με «συντροφικά μαχαιρώματα» εξελίσσεται η υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από τις πωλήσεις εισιτηρίων στην εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ). Μετά τις ποινικές διώξεις που άσκησαν οι εισαγγελείς διαφθοράς, ο υπουργός Μεταφορών Χρ.Σπίρτζης ζήτησε την παραίτηση του ΔΣ της ΣΤΑΣΥ, που ωστόσο αρνείται να αποχωρήσει.

Μετά την επίτευξή της, η προκαταρκτική συμφωνία παίρνει το δρόμο για τη Βουλή, όπου αναμένεται να ψηφιστεί στις 16 Μαΐου, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το ταξίδι του στην Κίνα. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και οι εσωκομματικές ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη αρχίσει.

Κόσμος:Τα 100 δισ. ευρώ θα φτάσει ο λογαριασμός του Brexit που θα στείλουν οι Βρυξέλλες στο Λονδίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός δήλωσε άγνοια για το νούμερο, αλλά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα πληρώσει τέτοιο ποσό.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο κέντρο της Καμπούλ και είχε στόχο στρατιωτικό κονβόι των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Τη δική της ερμηνεία για την ήττα στις προεδρικές εκλογές έδωσε η Χίλαρι Κλίντον: η πορεία προς την εκλογική νίκη ανακόπηκε από την επέμβαση τελευταίας στιγμής Ρώσων χάκερ και του διευθυντή του FBΙ Τζέιμς Κόμεϊ. Ήταν όμως και το γεγονός ότι είναι γυναίκα.
Η αστυνομία στην Οττάβα απέκλεισε τέσσερα τετράγωνα στο κέντρο της πόλης, μεταξύ αυτών και το κτίριο που στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού, μετά το ατύχημα σε αγωγό φυσικού αερίου.

Σε τουλάχιστον 45 ανέρχονται οι νεκροί, εκ των οποίων 31 άμαχοι, από τις επιθέσεις αυτοκτονίας που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εναντίον καταυλισμού προσφύγων και εκτοπισμένων στη βορειοανατολική Συρία.

Οικονομία:Νέες απώλειες από 45 έως 300 ευρώ για 1,1 εκατ. συνταξιούχους από το 2019 φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών. Πρόκειται για απώλειες που θα προέλθουν από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις και έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις και χαράτσια που επιβλήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Με αντικείμενο την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη χθες, Τρίτη, θα συνεδριάσει εκτάκτως το EuroWorking Group αύριο, Πέμπτη, σύμφωνα με το Bloomberg. Το οριστικό πράσινο φως στη συμφωνία θα δοθεί από το Eurogroup στις 22 Μαΐου και η εκταμίευση της δόσης αναμένεται στις αρχές Ιουνίου.

Tο άνοιγμα όλων των καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές. Η απόφαση αυτή, που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις τόσο της ΕΣΕΕ όσο και της ΓΣΕΒΕΕ, αναμένεται να ψηφισθεί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα το αργότερο έως τις 15 Μαΐου.

Έως έναν μισθό ή σύνταξη θα χάσουν από το 2020 όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 403 ευρώ, ενώ από το 2018 θα μπει ψαλίδι 450 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές και επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Τα δύο τρίτα των συνταξιούχων δεν θα πληγούν από τις περικοπές στις συντάξεις το 2019 δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου διευκρινίζοντας ότι περικοπές θα έχουν μόνο όσοι παίρνουν προσωπική διαφορά.

Αθλητισμός:Ημέρα... καταγγελιών ήταν η Τρίτη για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Αρχικά, ο «Δικέφαλος» έστειλε στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου τις μαρτυρίες των ποδοσφαιριστών του Πλατανιά ενώ απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Ολυμπιακό περί μεθοδεύσεων από τους «ασπρόμαυρους» σχετικά με την υπόθεση των επεισοδίων στα αποδυτήρια του «Γ.Καραΐσκάκης» (σ.σ 1/4 Ολυμπιακός - Πλατανιάς 2-1 για τη Σούπερ Λιγκ).

Ο απόλυτος σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, Κριστιάνο Ρονάλντο, οδηγεί τους «μερένγκες» με μαθηματική ακρίβεια προς τον τον τελικό του Champions League. Με χατ-τρικ του Πορτογάλου η «βασίλισσα» νίκησε με 3-0 την Ατλέτικο Μαδρίτης στο «Μπερναμπέου», στον πρώτο ημιτελικό, και μόνο με θαύμα δεν θα βρεθεί στις 3 Ιουνίου στο Εθνικό Στάδιο του Κάρντιφ. Η ρεβάνς είναι προγραμματισμένη για τις 10 Μαϊου στο «Βιθέντε Καλντερόν».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, επισκέφθηκε το βράδυ της Τρίτης τα γραφεία της ΕΠΟ και συναντήθηκε με την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της Ομοσπονδίας. Ο υφυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών, όσον αφορά στην κατάρτιση του νέου καταστατικού και τον έλεγχο σε οικονομικά θέματα της ομοσπονδίας, καθώς και το συνολικό έργο της επιτροπής, ενόψει της ολοκλήρωσης της εντολής που έλαβε από την FIFA και περατούται στις 31 Μαΐου 2017.

Σφοδρή είναι η απάντηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην ανακοίνωση των διοικούντων τον Ολυμπιακό, αναφορικά με τις καταγγελίες του ποδοσφαιριστή, Αλέξανδρου Αποστολόπουλου, για όσα συνέβησαν στην αναμέτρηση των «ερυθρολεύκων» με τον Πλατανιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: