25 Μαΐου, 2017

ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ 24 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ


Η βία και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική απειλούν τη ζωή περισσότερων από 24 εκατομμυρίων παιδιών, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF.

Από τη χολέρα στην Υεμένη μέχρι τις επιθέσεις σε νοσοκομεία στη Συρία και τις δεκάδες χιλιάδες παιδιά που παγιδεύτηκαν στη Μοσούλη, , η UNICEF αναφέρει  ότι η βία στερεί από τα παιδιά την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη.

Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση, προκαλώντας την εξάπλωση των νόσων από το νερό, ενώ η υγειονομική περίθαλψη και τα θρεπτικά τρόφιμα είναι ανεπαρκή για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών.

«Η βία ‘γκρεμίζει’ τα συστήματα υγείας στις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις και απειλεί την επιβίωση των παιδιών», δήλωσε ο Geert Cappelaere, διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Πέρα από τις βόμβες, τις σφαίρες και τις εκρήξεις, αμέτρητα παιδιά πεθαίνουν σιωπηλά από ασθένειες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν εύκολα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη UNICEF, η Υεμένη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με 9,6 εκατομμύρια παιδιά σε ανάγκη, ακολουθεί η Συρία, το Ιράκ, το Σουδάν, η Λωρίδα της Γάζας και η Λιβύη. Η δύο ετών σύγκρουση της Υεμένης ώθησε τη φτωχή χώρα στο χείλος της πείνας με έντονο υποσιτισμό στα παιδιά.

Στη Συρία, 5,8 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2 εκατομμύρια που ζουν υπό πολιορκία και σε δυσπρόσιτες περιοχές με ελάχιστη ή καμία ανθρωπιστική βοήθεια.

Πολλά δεν έχουν πρόσβαση σε εμβολιασμούς και εκείνα που αρρωσταίνουν ή τραυματίζονται, δυσκολεύονται να λάβουν θεραπεία, υπογραμμίζει η UNICEF.


Δεν υπάρχουν σχόλια: