22 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (22/5/2017)

 

Ελλάδα:Αποκαθίσταται σταδιακά η υδροδότηση του Ωραιοκάστρου και, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, το πρωί τέθηκε σε λειτουργία το αντλιοστάσιο νερού της εταιρείας στη Νέα Ιωνία.

Τα κόμματα ενημερώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, για την πρότασή του προς τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον γγ του ΟΗΕ, αλλά και γενικότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Στην πλατεία Συντάγματος θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί εργαζόμενοι στους δημοτικούς, παιδικούς σταθμούς, αντιδρώντας στην προωθούμενη προσχολική αγωγή για νήπια ηλικίας 4-6 ετών, αλλά και στο θέμα των συμβασιούχων, μετά τις πληροφορίες ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων.

Τη συνδρομή των θεσμών στο τριετές πλάνο για την Παιδεία, το οποίο ζήτησαν να εφαρμοστεί οι θεσμοί, επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας. Ανάμεσα στις αλλαγές περιλαμβάνονται η έναρξη της αξιολόγησης εκπαιδευτικών στελεχών και αυτοαξιολόγησης στα σχολεία, περιγραφική αξιολόγηση στα δημοτικά, συγχωνεύσεις σχολείων, αλλαγές στο γυμνάσιο όπου οι μαθητές θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, επέκταση των Ολοήμερων Σχολείων κ.ά.

Για ένα νέο μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα χωρίς μάλιστα να υπάρχει χρηματοδότηση για τη χώρα, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό πως κοροϊδεύει το λαό με τα αντίμετρα. 

«Ο κ. Τσίπρας για να μείνει στην εξουσία παριστάνει τον νεοφώτιστο μεταρρυθμιστή. Δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και έχει ένα κόμμα και μια κυβέρνηση ανίκανους να τις προωθήσουν από ιδεολογική αλλεργία, έλλειψη γνώσης και ανευθυνότητα» τόνισε.

Κόσμος:Μετά από ένα εντατικό διήμερο πολιτικών συνομιλιών και εμπορικών συμφωνιών στη Σαουδική Αραβία, ο Ντόναλντ Τραμπ μεταβαίνει στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια «αναζωογόνησης» της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, καθώς ανέβηκε στο βήμα σε τελετή του Πανεπιστημίου Notre Dame της Ιντιάνα. Τα αρχικά γιουχαρίσματα διαδέχθηκε η κίνηση δεκάδων αποφοίτων να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Το κρυφό σχέδιο της καταλανικής κυβέρνησης παρουσιάζει η εφημερίδα El Pais, σύμφωνα με το οποίο αν η Μαδρίτη δεν συμφωνήσει να γίνει το δημοψήφισμα (τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου), τότε η Βαρκελώνη θα αποσχιστεί άμεσα από την Ισπανία.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν όταν λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα 90 μέτρων σε ορεινή περιοχή στα νότια του Μεξικού και κοντά στα σύνορα με την Γουατεμάλα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Τον Πέδρο Σάντσεθ ψήφισαν τα μέλη του PSOE για την ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματος με το 50% των ψήφων. Σαν άλλος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Σάντσεθ επέστρεψε και τώρα καλείται να υλοποιήσει δύο δύσκολες αποστολές: να ενώσει το κόμμα και να πείσει τους πολίτες να τον εμπιστευθούν.

Οικονομία:Αντίστροφη μέτρηση για το περίφημο Eurogroup, στο οποίο η Αθήνα προσέρχεται με όπλο την ψήφιση των μέτρων και την αισιοδοξία ότι αυτό θα μεταφραστεί σε συνολική συμφωνία για το χρέος. Τα μηνύματα είναι αντιφατικά. Η Κομισιόν είναι προσεκτικά αισιόδοξη, το προεκλογικό Βερολίνο αμετακίνητο. Και η διαφορά με το ΔΝΤ παραμένει.

Με κάτω από 500 ευρώ κύρια σύνταξη ζουν 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι αφού ο νόμος Κατρούγκαλου έφερε δραματικές μειώσεις στις συντάξεις σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Στα 722 ευρώ κινείται η μέση κύρια σύνταξη και στα 170 ευρώ η μέση επικουρική.

Κριτική στον Σόιμπλε για το ζήτημα του ελληνικού χρέους άσκησε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καλώντας το Eurogroup να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το θέμα. Ο Γκάμπριελ προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες που δίνουν μάχη να κλείσουν την ψαλίδα με το κόμμα της Μέρκελ.

Συνολικά 4.554.120 συντάξεις καταβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ». Από αυτές, οι 2.892.259 ήταν κύριες, οι 1.252.241 επικουρικές και 409.620 μερίσματα. Η μέση κύρια σύνταξη ανήλθε στα 722,03 ευρώ, η μέση επικουρική στα 170,93 ευρώ, ενώ τα μερίσματα άγγιξαν κατά μέσο όρο τα 97,86 ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2016.

Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται «πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία» για το θέμα του χρέους, δήλωσε την Κυριακή ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, μια μέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup.

Αθλητισμός:Στην πλατεία Cibeles όπως συνηθίζεται πανηγύρισε η Ρεάλ με τους φίλους της την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας ύστερα από πέντε χρόνια. Πρωταθλήτρια Ιταλίας για τη σεζόν 2016/17 στέφθηκε η Γιουβέντους, που νίκησε εύκολα 2-0 την Κροτόνε στο Τορίνο για την 37η ημέρα της Serie A. 

Απομένει μία αγωνιστική για το τέλος και χάρη στη νίκη της αυτή η «Γιούβε» ξέφυγε με 4 βαθμούς από τη Ρόμα εξασφαλίζοντας τον 33ο τίτλο της Ιστορίας της και 6ο συνεχόμενο. Στο μεταξύ, η Μίλαν εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Europa League με τη νίκη της 3-0 επί της Μπολόνια (βασικός ο Τοροσίδης, στον πάγκο ο Οικονόμου). Την παραμονή της στη Serie A εξασφάλισε η Τζένοα επικρατώντας 2-1 της Τορίνο, με τον γιο του Ντιέγκο Σιμεόνε, Τζιοβάνι, να σκοράρει ξανά και να φτάνει τα 11 γκολ στη φετινή σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Πανιωνίου στην Τούμπα (ΠΑΟΚ - Πανιώνιος 1-0) και εν αναμονή της απόφασης για την τύχη του αγώνα που διακόπηκε στη Λεωφόρο, ο Δικέφαλος του βορρά έχει αποκτήσει πλεονέκτημα. Λίγο αργότερα, όμως, η ΑΕΚ κατάφερε να επικρατήσει με 1-0 (ΑΕΚ - ΠΑΟ 1-0) κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και έστω και προσωρινά βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. 

Στην πρώτη θέση της ειδικής βαθμολογίας των play off ανέβηκε η ΑΕΚ, που νίκησε 1-0 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής. Σε ένα πολύ κακό ματς, ο Χριστοδουλόπουλος ήταν αυτός που «μίλησε» στο τέλος, καθως το δικό του γκολ στο 85΄ έκρινε την αναμέτρηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: