23 Απριλίου, 2017

BOMBA ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ!

 

Oι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, μαζί με τα μακρο-οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως το μέλλον είναι αισιόδοξο. Αυτό ισχυρίστηκε ο Κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας Μουράτ Κετινκάγια (Murat Çetinkaya), στις 20 Απριλίου.

Ο τραπεζίτης παρουσίασε στοιχεία στο ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και σε ιδιώτες επενδυτές στην Ουάσινγκτον με σκοπό να τους πείσει πως η κατρακύλα της τουρκικής λίρας θα σταματήσει και πως η χώρα είναι ευκαιρία για επενδύσεις.

Τόνισε πως εντός του 2017 οι εξαγωγές της Τουρκίας θα διογκωθούν  και πως το τελευταίο τέταρτο του 2016 υπήρξε ρυθμός ανάπτυξης 3,5%, ενώ το υπόλοιπο του 2016 ήταν σε ύφεση.

Πάντως αξίζει να τονιστεί πως ανέφερε ως στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάρτιο του 2017 έφτασε σε ιστορικό υψηλό (8ετίας) με ποσοστό 11,29% κάτι που ανησυχεί τους επενδυτές, διότι η αγοραστική δύναμη των Τούρκων (τεράστια αγορά) μειώνεται συνέχεια.

Τέλος οι επενδυτές ζήτησαν να μάθουν το σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος που φτάνει τα 7 δις δολάρια μόνο για το 2017. Ο Τραπεζίτης ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: