23 Απριλίου, 2017

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΟΥΤΙΝ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο από τη Hurriyet. Ο Τούρκος αρθρογράφος εξηγεί πως η πρόσφατη (το Μάρτιο) συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν ήταν μία αποτυχία, καθώς δεν υπήρξε η εξομάλυνση που η Άγκυρα επιθυμούσε.

Αυτό είναι εμφανές από το γεγονός πως η Μόσχα δεν ήρε τις κυρώσεις προς την Τουρκία, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στις 24 Νοεμβρίου 2015.

Στις 3 Μάιου οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στο Σότσι με σκοπό από την πλευρά της  Τουρκίας να υπάρξουν ρωσικές επενδύσεις στη χώρα, κάτι που χρειάζεται όμως και τη σύμφωνη γνώμη του Πούτιν.

Στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να παραβλέπουμε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για αγορά S-400 παρόλο που είναι ασύμβατα με τα ΝΑΤΟικά οπλικά συστήματα που ήδη έχει, χωρίς μάλιστα οι Ρώσοι να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να τους τα δώσουν (λόγω του Συριακού).

Σκεφτείτε πως αυτά γράφονται στην Hurriyet που εδώ σταματά την ανάλυση. Eμείς πάλι ψάξαμε περαιτέρω το ζήτημα και το αναλύουμε λίγο ακόμα.

Βλέπετε η στάση της Άγκυρας στο Συριακό έχει εξαγριώσει το Κρεμλίνο. Η στάση κατά του Άσαντ, η κάλυψη των τρομακρατών του ISIS (και η ενίσχυση στο παρελθόν με πετρέλαιο), η στάση στο Κουρδικό και η πρόσφατη επίθεση φιλίας στον Τραμπ, δείχνουν στον Πούτιν πως:

Α).Ο Ερντογάν δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο και στρατηγική για συμμαχία με τον Πούτιν.

Β).είναι αναξιόπιστος συνομιλητής καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να φτύσει το Κρεμλίνο για χάρη του Λευκού Οίκου και τούμπαλιν.

Πάντως αξίζει να τονιστεί πως η τελευταία παράγραφος του τουρκικού άρθρου τονίζει πως η ρωσική πίεση σε θέματα τουρισμού και εμπορίου εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την τουρκική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: