24 Απριλίου, 2017

ΟΙ ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ - ΠΟΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

 

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση... Με την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να έχει ολοκληρωθεί.

Χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ψηφίσει μια σειρά από δύσκολα μέτρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο χωρίς να γνωρίζει τι θα λάβει σε αντάλλαγμα όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους.

Έτσι, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα επόμενα εικοσιτετράωρα με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement). Καθώς αναμένεται να συμμετάσχει το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει μόνο να συμφωνήσει ένα μνημόνιο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (MOU), αλλά και άλλο ένα με το Ταμείο, το οποίο επεξεργάζονται το τελευταίο διάστημα οι εκπρόσωποι του Ταμείου. 

Οι θεσμοί πρέπει να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους προτού προσέλθουν με μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, την οποία θα πρέπει να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, κάτι το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με το ΔΝΤ να στέλνει προσχέδιο της δικής του συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις στο τέλος της εβδομάδας.

Στη συνέχεια, ελληνική κυβέρνηση, ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Αθήνα, θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί μια σειρά από προαπαιτούμενα με συγκεκριμένη ημερομηνία υλοποίησης, που πρέπει να περάσουν από την ελληνική Βουλή. 

Προτού, όμως, τα παραπάνω νομοθετήματα ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο, πρέπει να πάρουν το «πράσινο φως» και από την Κομισιόν, όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα, αλλά και από το ΔΝΤ αυτή τη φορά, καθώς αναμένεται να συμμετάσχει με ένα νέο πρόγραμμα.

Αν τα μέτρα ψηφιστούν μέχρι τα μέσα Μαΐου, τότε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου θα επιτευχθεί η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όμως, σύμφωνα με Eυρωπαίο αξιωματούχο, η συμφωνία για το χρέος φαίνεται να χωρίζεται σε δύο μέρη. 

Το πρώτο μέρος θα αποφασιστεί στο επόμενο Eurogroup, με την ευρωπαϊκή πλευρά να δίνει «ισχυρές δεσμεύσεις» στο ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Ταμείου, και ξεκαθαρίζοντας και με ποιον τρόπο αυτό θα γίνει πραγματικότητα. 
 
Όμως οι αποφάσεις για συγκεκριμένα ποσοτικά μέτρα, από τα οποία θα προκύψουν νούμερα, μεταφέρονται για το 2018.  Συγχρόνως, στο επόμενο Eurogroup του Μαΐου, θα αποφασιστεί και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά τη λήξη του προγράμματος. 

Η συζήτηση επί του θέματος έχει γίνει από τον Φεβρουάριο και η απόφαση, έστω και ατύπως, έχει ληφθεί με όλες τις πλευρές να τείνουν στο 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. 

Αν όντως το Ταμείο αποφασίσει ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η απόφαση για εκταμίευση θα πρέπει να «περάσει» και από μια σειρά από ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, με σκοπό τα ελληνικά ταμεία να είναι έτοιμα να πληρώσουν τη δόση άνω των 6 δισ. που λήγει στις 19 Ιουλίου.

 


Δημοσίευση σχολίου