03 Απριλίου, 2017

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΛΕΕΙ Ο ΑΚΙΝΤΖΙ

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, το κλίμα στο δείπνο ήταν θετικό. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, μετά την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη από τις διαπραγματεύσεις, στις 16 Φεβρουαρίου.

Το δείπνο παρέθεσε ο ειδικός σύμβουλος τού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε, στο χώρο του Λήδρα Πάλας στην νεκρή ζώνη. Μετά την ολοκλήρωση του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα προβεί σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Μουσταφά Ακιντζί στο γραφείο του, στα κατεχόμενα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την ελπίδα στο δείπνο να πρυτανεύσει η λογική και η σοβαρότητα που θα οδηγήσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών και στην επανέναρξη, αμέσως, των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Εξ άλλου, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πριν από το δείπνο ότι αν υπάρχει βούληση είναι δυνατό να βρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός δύο μηνών, προσθέτοντας ότι μεταβαίνει με αυτό το στόχο στο αποψινό δείπνο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες και τα Ηνωμένα Έθνη καταστήσουν τη διπλωματία του "πήγαινε-έλα" πιο παραγωγική, τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα διαφανεί κατά πόσο είναι δυνατό να υπάρξει ή όχι κατάληξη», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να παρουσιάσει συμφωνία που θα περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση.

«Σε αντίθετη περίπτωση η διαδικασία θα παραπεμφθεί για τον Μάρτιο του 2018, λόγω των προεδρικών εκλογών και η διαδικασία θα καταστεί πιο προβληματική». ανέφερε.

Την ίδια ώρα, έξω από το Λήδρα Πάλας, όπου δειπνούν οι δύο ηγέτες γίνεται διαδήλωση υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου, από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους

Εκπρόσωπος της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης "Ενωμένη Κύπρος", επέδωσε πριν από την έναρξη του δείπνου, ψήφισμα στον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε.

Με το ψήφισμα ζητείται από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί όπως επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αμέσως, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Δεύτερο ψήφισμα προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιδόθηκε και στην ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Ο Μουσταφά Ακιντζί προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κατά την οποία αρχίσουν οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, μπορεί να υπάρξει ένταση όπως το 2014.

Δημοσίευση σχολίου