22 Απριλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (22/4/2017)

 

Ελλάδα:Ανακοίνωση με αφορμή το αίτημα της ΝΔ να συγκληθεί η επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αποπροσανατολίζει τον δημόσιο διάλογο.

Στη γενέτειρα γη του, το χωριό Ελεύθερνα του δήμου Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, ενταφιάσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο υποστράτηγος Γιάννης Τζανιδάκης, που έχασε τη ζωή του στα 55 του χρόνια, κατά την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου το πρωί της περασμένης Τετάρτης.

Για την Δευτέρα το μεσημέρι, αναβλήθηκε η δίκη των δύο συλληφθέντων για τα επεισόδια σε βάρος προσφύγων χθες το βράδυ, στην περιοχή του καταυλισμού προσφύγων στη Σούδα της Χίου.

Η υπερφορολόγηση είναι η αιτία του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος που πέτυχε η χώρα το 2016, είναι η θέση στην οποία συγκλίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Ως τεράστια αναβάθμιση για το δημόσιο σύστημα υγείας χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, την υπό κατασκευή νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένεται να αποπερατωθεί στο τέλος του 2017.

Κόσμος:Σε συναγερμό βρίσκεται η Γαλλία, μετά την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, μία ημέρα πριν από το άνοιγμα της κάλπης για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς οι γαλλικές και οι βελγικές αρχές αναζητούν τυχόν συνενόχους του δράστη.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο Καράκας κατά τη διάρκεια των ταραχών που ξέσπασαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Βενεζουέλας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί στους 20 ο αριθμός των νεκρών στο κύμα διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν από 3 εβδομάδες εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε σήμερα δεκτό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια σύντομη συνάντηση, την πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών που ανέλαβαν επίσημα καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται να κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την επίθεση στο Παρίσι, όμως ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα την κερδίσει στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Μαΐου.

Οικονομία: «Σ' αυτόν τον ιδιαίτερα δυσμενή συσχετισμό, κατορθώσαμε δύο σημαντικούς στόχους: να αναχαιτίσουμε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς ούτε το όριο των ομαδικών απολύσεων θα αυξηθεί, ούτε θα θεσμοθετηθεί η ανταπεργία, και να νομοθετήσουμε σήμερα για την επαναφορά από 1-9-2018 των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ)» τονίζει, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch μείωσε το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ, ενώ διατήρησε την πρόβλεψη της σταθερής προοπτικής. Βλέπει αυξημένο κίνδυνο κυβερνητικής αστάθειας, άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και αδυναμία μείωσης του δημόσιου χρέους, ενώ κρούει κώδωνα κινδύνου και για τις τράπεζες.

Έχουμε πλήρη συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια απόφαση, δήλωσε ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ο οποίος ωστόσο συμπλήρωσε ότι οι συζητήσεις για το χρέος με το ΔΝΤ θα είναι δύσκολες.

Βούληση από όλες τις πλευρές για συμφωνία ώς το τέλος Μαΐου, επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη, σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό είναι, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το τρίπτυχο των αποφάσεων όπως προέκυψαν από τις συναντήσεις Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον.

Εφ' όλης της ύλης (αξιολόγηση, μεταρρυθμίσεις, χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα) ήταν η συζήτηση που είχαν για περίπου 40 λεπτά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το βράδυ της Παρασκευής. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Αθλητισμός:Σαν... κεραυνός έπεσε στον κόσμο του ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα της Αγγλίας, η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Ούγκο Εχιόγκου. Ο 44χρονος τεχνικός της ομάδας U23 της Τότεναμ «κατέρρευσε» χθες στο προπονητικό κέντρο των «πετεινών» και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου λίγες ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή προδομένος από την καρδιά του.

Δυσάρεστες είναι οι πληροφορίες που έρχονται σχετικά με τον τραυματισμό του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, καθώς σύμφωνα με πηγές του «Sky Sports», ο Σουηδός επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν θα ξαναπαίξει… τουλάχιστον για φέτος! Μάλιστα πολλά δημοσιεύματα από την Αγγλία αναφέρουν πως υπάρχει γενικότερη αγωνία για το μέγεθος του τραυματισμού του στο γόνατο με τις πιθανότητες να προλάβει το υπόλοιπο της σεζόν να είναι ελάχιστες.

Επτά ποδοσφαιρόφιλοι έχασαν τη ζωή τους στη Νιγηρία, όταν ένα καλώδιο ηλεκτρισμού υψηλής τάσης έπεσε πάνω σε ένα κτήριο, όπου παρακολουθούσαν αργά χθες βράδυ τον αγώνα ρεβάνς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Άντερλεχτ για την προημιτελική φάση του Europa League, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της χώρας.

Όλο και πιο αμφίβολη κρίνεται πλέον η παρουσία του Σεμπά στη ρεβάνς του ημιτελικού Κυπέλλου ΑΕΚ - Ολυμπιακός, καθώς η πειθαρχική δίωξη που άσκησε αυτεπάγγελτα ο αναπληρωτής αθλητικός δικαστής, Στέφανος-Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης κατά του Βραζιλιάνου άσου του Ολυμπιακού (είχε χτυπήσει εκτός φάσης τον Αραούχο) θα συζητηθεί την Τρίτη 25/3 (16:00) στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, δηλαδή μία ημέρα πριν από το ντέρμπι του ΟΑΚΑ.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απολογίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα επεισόδια που συνέβησαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Μετά τις καταθέσεις του Γιάννη Βρέντζου και του Περικλή Λασκαράκη, το δικαστήριο έδωσε προθεσμία ως την Δευτέρα (24/4, 11:00) για υπομνήματα και την Τρίτη αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση.

Άκρως επιβαρυντική για τον Ολυμπιακό η κατάθεση του β' παρατηρητή του αγώνα, ο οποίος ανέφερε πως δέχτηκε λεκτική επίθεση και βιαιοπραγία έξω από το χώρο των αποδυτηρίων από ανθρώπους που φορούσαν φόρμες των Πειραιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: