22 Απριλίου, 2017

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 

O υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε δημοσίως πως ΕΕ, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία έχουν την ευθύνη όσων θα συμβούν από εδώ και πέρα στα Βαλκάνια.

Οι πρόσφατες δηλώσεις των Αλβανών πολιτικών για ενοποίηση των «αλβανικών εδαφών», δηλώσεις που έγιναν τόσο στην Αλβανία, όσο στο Κοσσυφοπέδιο και στους τρείς αλβανικού δήμους της νότιας Σερβίας, το Πρέσεβο, Μέντβεντζα και Μπουγιάνοβατς έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα.

Θυμίζουμε τις δηλώσεις του προέδρου του Μπουγιάνοβατς, Γιονούζ Μουσλίου που δήλωσε ότι «η ενοποίηση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει νόημα χωρίς την ενοποίηση της Κοιλάδας του Πρέσεβο, χωρίς το Πρέσεβο, την Μέντβεντζα και το Μπουγιάνοβατς», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς,  απάντησε  ότι αυτή είναι μια απειλή για την ειρήνη στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, σύμφωνα με την σερβική ‘beta’.

“Οι συντονισμένες δηλώσεις του Ράμα, του Θάτσι και του Μουσλίου δείχνουν ότι μια «Μεγάλη» Αλβανία είναι ο στόχος όλων των Αλβανών. Σήμερα ο Μουσλίου κάλεσε την Αλβανία να φθάσει μέχρι την Νις, αλλά αύριο θα  μπορούσε να ισχυρισθεί το ίδιο για τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο ή την (ελληνική) Ήπειρο. Εάν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αντιδρούν ότι η Αλβανία θα φθάσει μέχρι την πόλη Νις, τότε θα είναι υπεύθυνοι για τις συνέπειες», δήλωσε ο Ντάτσιτς. 

Τέλος αναφέρουμε το σερβικό b92 που αναφέρει πως  για το θέμα αυτό ο Ντάτσιτς απευθύνθηκε στους Αμερικανούς πρέσβεις στο Βελιγράδι, την Πρίστινα και τα Τίρανα διερωτώμενος εάν η αδράνειά τους υποδηλώνει την ανοχή τους στις δηλώσεις αυτές που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα ο  Ντάτσιτς δήλωσε ότι θα μπορούσαν οι πρέσβεις αυτοί να απαντήσουν εάν αποδέχονται μια «Μεγάλη» Αλβανία που θα φθάσει μέχρι τα Σκόπια και τη σερβική πόλη Νις στο βορρά και στην ελληνική Ήπειρο στο νότο.


Δημοσίευση σχολίου