19 Απριλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (19/4/2017)

 

Ελλάδα:Λίγα 24ωρα μετά το δημοψήφισμα και μία ημέρα πριν από τη νέα συνάντηση για το Κυπριακό ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και στον Μουσταφά Ακιντζί, η Άγκυρα εξέδωσε δύο οδηγίες προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) με τις οποίες δεσμεύει δύο μεγάλες περιοχές στα νότια της Κύπρου για έρευνες και ασκήσεις με πυρά.

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τετάρτης στο Πεντάγωνο, καθώς χάθηκε από τα ραντάρ το στίγμα στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι με πέντε επιβαίνοντες που κατευθυνόταν από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Αργότερα το ελικόπτερο κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου μεταξύ Ελασσόνας και Κοζάνης.

Έναν 27χρονο τούρκο υπήκοο εντόπισε σε βραχώδη και δύσβατη περιοχή της νησίδας «Νίμος» κοντά στη Σύμη, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, πλήρωμα περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος.

Το πρώτο μήνυμα ήταν ευανάγνωστο: όποιος κινείται εκτός γραμμής, παρά τις προειδοποιήσεις, πάει σπίτι του. Το δεύτερο ίσως αποδειχθεί δύσπεπτο για το εσωτερικό του κόμματος καθώς ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει στους βουλευτές του ότι δεν υπάρχει επετηρίδα.

Ακόμα και ένας νεοεισερχόμενος, από μεταγραφή, όπως ο κ. Φωτήλας μπορεί να αναδειχθεί σε μια θέση που ενδεχομένως τον οδηγήσει σε υπουργικό θώκο. Χωρίς τις αισθήσεις της απεγκλωβίστηκε το πρωί μία γυναίκα από το σπίτι της στο Αίγιο, στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά. Η γυναίκα διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της.

Κόσμος:Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μετά το μακελειό του Σαββάτου, συνεχίστηκε και τελικά ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκκένωσης των τεσσάρων πολιορκημένων περιοχών στη Συρία.

Στις 8 Απριλίου και ενώ το θερμόμετρο της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο ήταν στο κόκκινο, είχε γίνει γνωστό ότι πολεμικά πλοία των ΗΠΑ κατευθύνονται στην περιοχή. Προφανώς, για να πιέσουν τον δικτάτορα της Β.Κορέας. Τελικά, όπως προκύπτει, η αρμάδα πήγαινε αλλού.

Τρία άτομα σκοτώθηκαν και ένα ακόμα τραυματίστηκε, όταν ένας 49χρονος Αφροαμερικανός άνοιξε πυρ εναντίον τους. Τα θύματα ήταν λευκοί Αμερικανοί και η αστυνομία αντιμετώπισε το περιστατικό ως υπόθεση ρατσιστικής βίας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε φυλάκιο δυνάμεων ασφαλείας κοντά στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο νότιο Σινά, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας άλλα τέσσερα άτομα.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις κατηγορίες ότι η νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση τον μετατρέπει σε δικτάτορα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, δήλωσε: «Αυτό δεν είναι ένα σύστημα που ανήκει στον Ταγίπ Ερντογάν. Είμαι θνητός. Μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή».

Οικονομία:Σενάρια για αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος έχει φέρει η επανεξέταση της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας από τη ΡΑΕ. Mέχρι τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα έρθουν προς ψήφιση στη Bουλή τα νέα μέτρα που προβλέπουν περικοπή κατά 1,8 δισ. ευρώ της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσα από την εφάπαξ κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2019 της «προσωπικής διαφοράς» των συντάξεων.

O συμψηφισμός των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα του 2016 θα γίνει από Σεπτέμβριο. Όσοι πλήρωσαν περισσότερα ή όσοι κατέβαλαν μικρότερες εισφορές θα πρέπει να περιμένουν μερικούς μήνες ακόμη για να δουν τι τελικά θα πληρώσουν, τι θα τους επιστραφεί ή τι θα πρέπει να δώσουν επιπλέον.

Δεν έχει τελειωμό η δικαστική διένεξη του Δημοσίου με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Δεν έχουν περάσει παρά μερικές εβδομάδες από τη δημόσια τοποθέτηση Πιτσιόρλα ότι προτίθεται να καταθέσει αίτημα στο δικαστήριο προκειμένου να εισέλθει διαχειριστής στην εταιρεία και η διοίκηση των Ναυπηγείων κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC).

Σε μαγική εικόνα τείνει να μετατραπεί το περιβόητο υπερταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει αποκτήσει μεν ηγεσία, όχι όμως και περιεχόμενο. Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια πότε ακριβώς θα λειτουργήσει, αφού άλλες υποχρεώσεις εκκρεμούν και άλλες έχουν ολοκληρωθεί οριακά και εντελώς τυπικά.

Αθλητισμός:Η πρόκριση της Ρεάλ στην παράταση κόντρα στη Μπάγερν είχε και... τρίτο ημίχρονο, καθώς οι διαιτητικές αποφάσεις καθόρισαν σύμφωνα με τους Γερμανούς την πρόκριση στην 4άδα του Champions League. Ο απόλυτος σταρ, Κριστιάνο Ρονάλντο και ένα διαιτητικό λάθος έστειλαν την Ρεάλ Μαδρίτης στους ημιτελικούς του Champions League.

Ο Πορτογάλος άσος με χατ-τρικ έφτασε τα 100 γκολ στη διοργάνωση και χάρισε τη μεγάλη πρόκριση στους «μερένγκες» στην παράταση εις βάρος της Μπάγερν με 4-2. Για τρίτη φορά την τελευταία τετραετία η Ατλέτικο Μαδρίτης θα είναι παρούσα στην ημιτελική φάση.

Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε απέσπασε ισοπαλία στο «Κινγκ Πάουερ» από τη Λέστερ (1-1) και σε συνδυασμό με το υπέρ της 1-0 στο «Βιθέντε Καλντερόν», στον πρώτο προημιτελικό, πήρε το «εισιτήριο» για την τετράδα της διοργάνωσης.

Από τη στιγμή που η ΑΕΚ προχώρησε σε καταγγελία του Σεμπά, ο Ολυμπιακός θα «απαντήσει» με καταγγελία του Βράνιες. Η Ένωση αποφάσισε να καταγγείλει τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή, για τρικλοποδιά που είχε βάλει στον Αραούχο, τη στιγμή του πανηγυρισμού του δεύτερου γκολ, στον μεταξύ των δύο ομάδων πρώτο ημιτελικό αγώνα για το Κύπελλο.

Και ο Σεμπά κινδυνεύει με τιμωρία τριών αγωνιστικών. Από τη δική τους μεριά, οι «ερυθρόλευκοι» θα καταγγείλουν τα ποσταρίσματα που έκανε στα social media μετά το ματς ο αμυντικός της ΑΕΚ!

Η Γιουβέντους συνέτριψε με 3-0 την Μπαρτσελόνα στο Τορίνο κι έκανε άλμα προς τα ημιτελικά του Champions League, αλλά ο Πάουλο Ντιμπάλα εμφανίστηκε προσγειωμένος ενόψει της αυριανής ρεβάνς στο «Καμπ Νου», προειδοποιώντας για την ατμόσφαιρα, που θα αντιμετωπίσουν οι «μπιανκονέρι» στη Βαρκελόνη και θυμίζοντας το «κάζο» της Παρί Σεν Ζερμέν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: