21 Μαρτίου, 2017

TI ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ DEBATE

 

«Επιτέλους στα δύσκολα», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η αριστερά εφημερίδα «Liberation» σχολιάζοντας το χτεσινό «Μεγάλο Debate» (όπως το αποκαλούν τα γαλλικά ΜΜΕ). 

Όπου οι πέντε προεδρικοί υποψήφιοι- Λεπέν, Αμόν, Μακρόν, Μελανσόν και Φιγιόν -  έδωσαν δείγματα γραφής επί τρεις ώρες και 27 λεπτά στο πλατό του δικτύου TF1 με τη μοναδική γυναίκα της παρέας, την σταρ της Aκροδεξιάς, να δείχνει τα δόντια της και τον ανεξάρτητο υποψήφιο να εμφανίζεται ως ήρεμη δύναμη.

Την παράσταση στην τηλεμαχία την οποία παρακολούθησαν περίπου 10 εκατ. τηλεθεατές έκλεψε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.Ο ανεξάρτητος υποψήφιος ύψωσε τον τόνο της φωνής στη Λεπέν δίχως όμως να φανεί στους τηλεθεατές ότι φωνάζει σε μία κυρία.

«Δεν έχω ανάγκη από εγγαστρίμυθο», της είπε όταν εκείνη προσπάθησε να του εκμαιεύσει την υποστήριξή του στο μπουρκίνι. «Ότι έχω να πω, μπορώ να το πω ο ίδιος».

 Μακρόν και Λεπέν συγκρούστηκαν για το μαγιό που καλύπτει ολόκληρο το σώμα, το οποίο φορούν πολλές μουσουλμάνες και το οποίο υποστηρίζει ο ανεξάρτητος υποψήφιος και πρώην υπουργός Οικονομίας.

Οι πέντε υποψήφιοι αντάλλαξαν "χτυπήματα" για τα πέντε μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη Γαλλία, ανάμεσά τους η τρομοκρατία, η εργασία και η θέση της χώρας στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με το BBC, κανένας από τους υποψηφίους δεν ήταν απογοητευτικός, όλοι υποστήριξαν τα επιχειρήματά τους όμως η επικοινωνιακή δεινότητα του Μακρόν όπως και του ηγετικού στελέχους της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ο Μακρόν με τον Αμόν έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση σε προεδρικό debate όπως και ο Φιγιόν, ο οποίος όμως, λόγω της πρωθυπουργικής του εμπειρίας, δεν ήταν άσχετος με το όλο σκηνικό. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών εμφανίστηκε χωρίς γυαλιά στο πλατό του δικτύου TF1 κάνοντας την έκπληξη και τα βέλη του είχαν κυρίως μία και μόνο κατεύθυνση: 

Την ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως, το ίδιο ντύσιμο που επέλεξαν για την τηλεμαχία Αμόν - Φιγιόν: σκούρο μπλε κοστούμι, λευκό πουκάμισο και σκούρα γραβάτα.

Λεπέν: Δεν θα υποταχθώ  στη Γερμανία της Μέρκελ.
Για το θέμα της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας αγγίζει εδώ και καιρό το 10%, η Λεπεν έκανε έκκληση για μια "οικονομία πατριωτικού τύπου" και για μέτρα προστατευτισμού υπέρ των γαλλικών εταιρειών βαδίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό του Τραμπ.

Ξεκαθάρισε επίσης στους Γάλλους πολίτες ότι επιθυμεί μια Γαλλία που δεν θα είναι μια "δυσδιάκριτη περιοχή" της ΕΕ ή υποταγμένη στη Γερμανία της καγκελαρίου Μέρκελ και στη συνέχεια δεσμεύτηκε να δώσει τέλος στη μετανάστευση.

Μακρόν στη Λεπέν: «Δεν έχω ανάγκη από εγγαστρίμυθο».
Στη διάρκεια της τηλεμαχίας, ο Μακρόν είπε ότι θα αλλάξει την παραδοσιακή διχαστική πολιτική εικόνα της χώρας.  Απευθυνόμενος στην Λεπέν , ο Μακρόν την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί την θρησκεία για να διχάσει τη Γαλλία.

"Δεν έχω ανάγκη από εγγαστρίμυθο", της είπε όταν εκείνη προσπάθησε να του εκμαιεύσει την υποστήριξή του στο μπουρκίνι . "Ότι έχω να πω, μπορώ να το πω ο ίδιος".

Στην... άμυνα ο Φιγιόν: "Έκανα κάποια λάθη. Και ποιος δεν κάνει;".
 Η επικεφαλής του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου" δέχτηκε τα πυρά και τα πέντε υποψηφίων, σε μικρότερο βαθμό του Φιγιόν, ο οποίος μάλλον είχε δεχτεί συμβουλές από τους επικοινωνιολόγους του να μείνει στην άμυνα.  

"Δεν ήταν ο Φιγιόν που ξέρουμε, σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος επισημαίνοντας πως φάνηκε ότι το σκάνδαλο "PenelopeGate" του είχε κόψει τα... φτερά. Όταν όμως ο Μακρόν αναφέρθηκε στην αργομισθία των βοηθών της Λεπέν και της συζύγου του, Πενελόπ, είπε χαρακτηριστικά;

"Εκανα κάποια λάθη.Ε και; Ποιος δεν κάνει; , υποστήριξε ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το σκάνδαλο "PenelopeGate" που του έχει ψαλιδίσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Ο Φιγιόν , τόνισε μεταξύ άλλων πως, αν εκλεγεί θα γίνει ο πρόεδρος της "εθνικής ανάκαμψης" .

Αμόν στη Λεπέν : Αρρωστημένη η προσέγγιση ότι τα γαλλικά σχολεία είναι ένας καθημερινός εφιάλτης .
 "Τα γαλλικά σχολεία είναι ένας καθημερινός εφιάλτης ", δήλωσε η Λεπέν, με τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν, να υποστηρίζει πως πρόκειται για μία αρρωστημένη προσέγγιση.

Από την πλευρά του, ο Αμόν ο οποίος επιθυμεί να διαφοροποιηθεί από τον Μελανσόν που προσβλέπει στην ψήφο των αναποφάσιστων, ζήτησε την εισαγωγή ενός παγκόσμιου βασικού εισοδήματος που όπως είπε, είναι η μόνο καινοτόμος ιδέα στην προεκλογική εκστρατεία.

Μελανσόν: Θα είμαι ο τελευταίος πρόεδρος της Γαλλίας .
''Θα είμαι ο τελευταίος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας" , δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς", Ζαν Λικ Μελανσόν,  επισημαίνοντας ότι όταν εκλεγεί θα ξεκινήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα βάζουν τέλος στην σημερινή διακυβέρνηση της χώρας. 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: