21 Μαρτίου, 2017

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ

 

Ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασης του Πανάγιου Τάφου και το ιστορικό μνημείο επανέκτησε την παλιά του αίγλη, έγραψε το «Associated Press», επισημαίνοντας πως αυτό έγινε πάνω στην ώρα για το Πάσχα.

Η ελληνική ομάδα που ανέλαβε την αποκατάσταση έφερε εις πέρας την αποστολή της ανακαίνισης του Ιερού Κουβουκλίου, η «παράδοση» του οποίου θα γίνει την Τετάρτη ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

«Έφυγε» πλέον το αντιαισθητικό σιδερένιο κλουβί που είχε χτιστεί γύρω από τις βρετανικές Αρχές το 1947 για να συγκρατήσει τα τοιχία. Επίσης, δεν υπάρχει πλέον η μαύρη αιθάλη στην πέτρα της πρόσοψης από τα κεριά που άναβαν για δεκαετίες οι πιστοί.

Το κυριότερα, τέλος για τους φόβους σχετικά με την σταθερότητα του μνημείου, το οποίο δεν είχε αποκατασταθεί για περισσότερα από 200 χρόνια.

«Αν αυτή η παρέμβαση δεν είχε γίνει τώρα, ήταν πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να έχουμε κατάρρευση», δήλωσε η Bonnie Burnham του World Monuments Fund (WMF). «Πρόκειται για πλήρη μεταμόρφωση του μνημείου».

Το WMF παρείχε ένα αρχικό κεφάλαιο 1,4 εκατ. δολ. από τα 4 εκατ. δολ. που απαιτούνταν για την αποκατάσταση, χάρη σε μία δωρεά από τη χήρα του ιδρυτή της Atlantic Records.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Abdullah II και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Mahmoud Abbas επίσης έβαλαν από 150.00 ευρώ έκαστος, μαζί με άλλους ιδιωτικούς οργανισμούς και δωρεές από εκκλησίες, είπε η κ. Burnham.

 


Δημοσίευση σχολίου