26 Μαρτίου, 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ISIS

 

Οι 68 χώρες που μάχονται στο Ιράκ και στη Συρία κατά του Ισλαμικού Xαλιφάτου θα συναντηθούν σήμερα στην Ουάσινγκτον, με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να έχει δεσμευθεί να «εξαλείψει» τους τζιχαντιστές, παρά το γεγονός ότι ο συνασπισμός έχει αποδυναμωθεί λόγω των διαφωνιών των μελών του για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Η συνάντηση αποτελεί το βάπτισμα του πυρός για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος θα υποδεχθεί δεκάδες ξένους ομολόγους του, κάποιοι εκ των οποίων ανησυχούν για τον κίνδυνο η κυβέρνηση Τραμπ να λάβει μονομερή μέτρα κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Ο Τραμπ εξελέγη με ένα εθνικιστικό και απομονωτικό πρόγραμμα, και θέλει να ενισχύσει τον προϋπολογισμό για την άμυνα κατά 10% και, αντίθετα, να μειώσει αυτόν της διπλωματίας κατά 28%. Στο πλαίσιο αυτό αιτήθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο να του παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο την «αποδόμηση» του ISIS, ώστε «να εξαλειφθεί από τον πλανήτη αυτός ο ειδεχθής εχθρός».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εξοντώσει αυτήν την οργάνωση, όταν δέχθηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προόδους που έχουν σημειώσει οι ιρακινές δυνάμεις στη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Στο Πεντάγωνο εκτιμούν ότι μια νίκη εναντίον του Χαλιφάτου στην περιοχή της Μοσούλης είναι αναπόφευκτη.  Στη Συρία, η Ράκα, η ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙSIS, είναι πλέον απομονωμένη, με τις βασικές οδούς επικοινωνίας να έχουν κοπεί από τις αραβοκουρδικές δυνάμεις, τις οποίες στηρίζει ο συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών.

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί εκτιμούν ότι οι μαχητές του Χαλιφάτου δεν θα μπορούν σε λίγο να ελέγχουν παρά μόνο ένα από τα προπύργιά τους στην κοιλάδα του Ευφράτη, την Ντέιρ αλ Ζορ.  Συνολικά το Πεντάγωνο εκτιμά ότι το ΙSIS έχει χάσει το 65% του εδάφους που είχε υπό τον έλεγχό του στο απόγειο της δράσης του το 2014.

Ωστόσο, ο συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου παραμένει αποδυναμωμένος εξαιτίας των διαφωνιών των μελών του σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί τόσο στη Ράκα όσο και στη Μοσούλη.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία διαφωνούν για το ποιες δυνάμεις θα πρέπει να διεξαγάγουν την τελευταία επίθεση στη Ράκα. Η Άγκυρα δεν επιθυμεί να συμμετάσχουν σε αυτή οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Όμως, αυτές οι πολιτοφυλακές είναι η βασική δύναμη του αραβοκουρδικού συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, τον οποίο το Πεντάγωνο θεωρεί πιο ικανό να ανακαταλάβει τη Ράκα γρήγορα.

Μια πιθανότητα θα ήταν να εξοπλιστεί αυτός ο συνασπισμός με βαρέα όπλα, ενώ μια άλλη, πιο αποδεκτή από την Άγκυρα, να σταλούν αμερικανικές δυνάμεις για να τον υποστηρίξουν.

Το Πεντάγωνο σκοπεύει να στείλει 1.000 επιπλέον στρατιώτες στη Συρία, διπλασιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις δυνάμεις του στη χώρα, οι οποίες τώρα μετρούν 850 άνδρες.

Ο συνασπισμός κατά του ΙSIS πρέπει να απαντήσει και στο ερώτημα για το μελλοντικό καθεστώς των απελευθερωμένων περιοχών της Συρίας: αυτονομία υπό τη μία ή την άλλη μορφή, ή επιστροφή στην κυριαρχία του συριακού καθεστώτος.

Ενισχυμένες από τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, οι συριακές δυνάμεις σημείωσαν προόδους στο βόρειο τμήμα της χώρας και πλέον βρίσκονται κοντά στη Μάνμπιτζ, μια πόλη την οποία απελευθέρωσαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: