26 Μαρτίου, 2017

ΞΕΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ Η ΡΩΣΙΑ

 

Το σοβιετικό εξωτερικό δάνειο θα έχει αποπληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, μόλις κανονιστούν οι λεπτομέρειες με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δήλωσε αξιωματούχος του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών.

Με βάση υπολογισμούς, η Ρωσία χρωστάει στη βαλκανική αυτή χώρα -μέλος της κάποτε Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας- 125,2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Sergey Storchak, ο οποίος πρόσθεσε πως «αυτό είναι και το τελευταίο χρέος της Σοβιετικής Ένωσης και θα αποπληρωθεί εντός των επόμενων 45 ημερών». 

Τα σοβιετικά χρέη προς την Κροατία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ έχουν ξεπληρωθεί ήδη στο διάστημα από το 2011 έως το 2016. Τα σοβιετικά χρέη προς τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες αποτελούσαν οφειλές από εμπορικές συναλλαγές. Η Σοβιετική Ένωση πρόσφερε στη Γιουγκοσλαβία αμυντικό υλικό, με αντάλλαγμα καταναλωτικά αγαθά, με το χρέος να προκύπτει από τη διαφορά εισαγωγών - εξαγωγών. 

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσική Ομοσπονδία κληρονόμησε εξωτερικό χρέος περί τα 66 δισεκατομμύρια δολάρια, με ακόμη μερικά δισεκατομμύρια σε χρυσό και αποθεματικά ξένου συναλλάγματος. Αναλαμβάνοντας τα σοβιετικά χρέη προς το εξωτερικό, η Ρωσία αναγνωρίσθηκε διεθνώς ως η διάδοχος της ΕΣΣΔ. 

Πάντως, υπάρχουν ακόμη χρέη διαφόρων χωρών προς τη Σοβιετική Ένωση που ξεπερνούν τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία όμως είναι πολύ δύσκολο από τη Ρωσία να τα διεκδικήσει. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: