15 Μαρτίου, 2017

Η ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ

 

«Στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με την Επιτροπή, οι πρόσφυγες θα επαναπροωθούνται στην Ελλάδα μέσω του συστήματος του Δουβλίνου, πράγμα που θεωρούμε απαράδεκτο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος των Πρασίνων.

Στον ένα χρόνο συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, που άρχισε να εφαρμόζεται στις 20 Μαρτίου του 2016, αναφέρθηκε με συνέντευξη Τύπου η αντιπρόεδρος των Πρασίνων Σκα Κέλερ, σύμφωνα με την οποία η ομάδα των Πρασίνων απορρίπτει τη διαδικασία επαναπροώθησης των προσφύγων στην Ελλάδα μέσω του Δουβλίνου.

«Στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με την Επιτροπή, οι πρόσφυγες θα επαναπροωθούνται στην Ελλάδα μέσω του συστήματος του Δουβλίνου, πράγμα που θεωρούμε απαράδεκτο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 62.000 πρόσφυγες. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι άνθρωποι αυτοί δεν μένουν πια σε σκηνές, κάτι που είναι καλό, αλλά μένουν σε κοντέινερ, που δεν είναι και τόσο καλό.

»Κι αν επισκεφθείτε αυτούς τους καταυλισμούς, όπως έχω κάνει εγώ πολλές φορές, θα δείτε για παράδειγμα 4.000 ανθρώπους να ζουν σε παλαιές εγκαταστάσεις με κοντέινερ. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ο πλέον κατάλληλος τόπος για την επαναπροώθηση ανθρώπων», τόνισε η ίδια.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο των Πρασίνων, «συνέπεια της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας ένα χρόνο μετά, είναι το να έχουν ξεμείνει σήμερα στα ελληνικά νησιά χιλιάδες πρόσφυγες με ακατάλληλες συνθήκες στέγασης, σίτισης και υγιεινής».

«Είδαμε όλοι τις εικόνες με χιονισμένες σκηνές και παγωμένους υδροσωλήνες, η δε κατάσταση συνεχίζεται εξαιτίας αυτής της συμφωνίας, η οποία έχει προκαλέσει πολύ ανθρώπινο πόνο.

Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν επιπλέον μεγάλες δυσκολίες στη διαδικασία καταγραφής, ενώ επίσης δεν μπορούν εύκολα να φθάσουν στην Τουρκία χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους ή να πληρώσουν πολλά χρήματα στους παράνομους διακινητές. 

Εμείς θεωρούμε απαράδεκτο το να επιστρέφουν άνθρωποι στην Τουρκία», επισήμανε η Σκα Κέλερ. Στη συνέχεια η ίδια αναφέρθηκε στις υποθέσεις που εκκρεμούν στα ελληνικά δικαστήρια σχετικά με την επιστροφή Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν», δήλωσε και αναφορικά με το σύστημα ασύλου προσέθεσε: «Παρόλο που το ελληνικό σύστημα ασύλου ανταποκρίνεται στο μερίδιο που του αναλογεί, ωστόσο η διαδικασία των αιτημάτων ασύλου είναι χρονοβόρα και δεν είναι εγγυημένη η πρόσβαση. Γι' αυτό και το απορρίπτουμε».

 


Δημοσίευση σχολίου