15 Μαρτίου, 2017

ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Νέες απειλές κατά της Ολλανδίας εξαπέλυσε η Άγκυρα δια στόματος του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση των κυρώσεων εις βάρος της και σε οικονομικό επίπεδο. 

«Η διπλωματική διένεξη με την Ολλανδία δεν μπορεί να κλείσει με μια συγγνώμη», προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε νέες κατηγορίες καταλογίζοντας ευθύνες για την σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας.

Μιλώντας σήμερα ο Κουρτουλμούς στο CNN Turk διευκρίνισε ότι επί του παρόντος η Άγκυρα δεν σκοπεύει να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Ολλανδία, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία σκοπίμως κλιμακώνει την ένταση με σκοπό να επωφεληθεί ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, ελάχιστες ώρες από την πρωτοφανή επίθεση Ερντογάν κατά της Άνγκελα Μέρκελ, την οποία κατηγόρησε για υπόθαλψη τρομοκρατών (Κούρδων), ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ανταπέδωσε:

«Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει με τις «προκλήσεις» της κατά της Ευρώπης να εμφανιστεί «ως θύμα» ώστε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου και να εγκριθεί η επέκταση των εξουσιών του αρχηγού του κράτους», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός, λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπος της Μέρκελ,  Στέφεν Ζάιμπερτ, καταδίκαζε ως «παράλογες» τις αιτιάσεις της Άγκυρας.

Επανήρθε ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την Άνγκελα Μέρκελ ότι «επιτίθεται στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε σκύλους και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ».

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην ‘Αγκυρα, ο Ερντογάν  κάλεσε μάλιστα τους Τούρκους μετανάστες να μην ψηφίσουν «την κυβέρνηση και τους ρατσιστές» στις εκλογές στην Ολλανδία και στις επερχόμενες στη Γερμανία.

Η παρέμβαση της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι αλλά και του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν που κάλεσαν ρητά την Άγκυρα σε αυτοσυγκράτηση, κατακεραυνώθηκε στο μεταξύ από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών που σε ανακοίνωση του αναφέρει  πως οι συστάσεις των Βρυξελλών «δεν έχουν αξία».

«Η διπλωματική διένεξη με την Ολλανδία δεν μπορεί να κλείσει με μια συγγνώμη», προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αναστολή χθες από την Τουρκία των διμερών διπλωματικών επαφών.

«Ο Ερντογάν συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κρίνοντας απαράδεκτο και το σχόλιο του Τούρκου προέδρου ότι το 1995 στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, «Ολλανδοί κυανόκρανοι του ΟΗΕ απέτυχαν να εμποδίσουν τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας».

Υπενθυμίζεται ότι η οργή της Άγκυρας προκλήθηκα όταν για λόγους ασφαλείας η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας εμποδίστηκε από την ολλανδική αστυνομία να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ. Στην ίδια πόλη νωρίτερα είχε ανακληθεί η άδεια να παραστεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, σε συγκέντρωση ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος.

Εν τω μεταξύ, το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζήτησαν σήμερα οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης κατά της Γερμανίας και της Ολλανδίας, για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για το τουρκικό δημοψήφισμα.

Ο  Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι πολύ προβληματικές, με καταπάτηση των δικαιωμάτων και ότι η ΕΕ «θα πρέπει να παρέμβει». Όσο η Τουρκία δεν ξέρει τι θέλει και προς ποια κατεύθυνση σκοπεύει να προσανατολισθεί, θα πρέπει να παγώσουμε την ενταξιακή διαδικασία, δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», τόνισε.

Σχετικά με ενταξιακό μέλλον της Τουρκίας, ο κ. Βέμπερ δήλωσε: Εμείς στο ΕΛΚ εδώ και πολύ καιρό πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μέλλον, δεν αποτελεί επιλογή για μας το να υπάρξει η Τουρκία ως ενταγμένο μέλος της ΕΕ (…) Μόνο μια εταιρική σχέση με την Τουρκία που δεν έχει να κάνει με μια καθ’ ολοκλήρου ένταξη», υπογράμμισε.

Τη θέση του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υποστήριξε και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.«Αυτό δεν σημαίνει να κλείσουμε την πόρτα στην Τουρκία. Σημαίνει ότι θα πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτήν την ηγεσία που οδηγεί την Τουρκία σε μια αυταρχική εκτροπή και ένα απολυταρχικό καθεστώς, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε την ενταξιακή της πορεία», δήλωσε ο κ. Πιτέλα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: