18 Μαρτίου, 2017

ΑΣΑΦΕΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία ψυχαγωγικού-εμπορικού πόλου στον Ελαιώνα, στο ημιτελές εμπορικό Βωβού και στην έκταση που είχε απαλλοτριώσει ο Δήμος Αθηναίων για τη διπλή ανάπλαση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητήριος δύναμη πίσω από τις κυβερνητικές συσκέψεις των δύο τελευταίων ημερών.

Από εκεί ξεκίνησε και η ιδέα για τη «μετακόμιση» του Παναθηναϊκού στο Γουδί και την παράλληλη ανακήρυξη του μητροπολιτικού πάρκου που εκκρεμεί. Το γενικό συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι η υπόθεση βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο από όλες τις απόψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την υπόθεση ανακίνησαν οι τράπεζες στις οποίες έχει περιέλθει μετά την πτώχευση Βωβού το ημιτελές εμπορικό στον Βοτανικό (είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται, αλλά σταμάτησε λόγω απόφασης του ΣτΕ). Το επενδυτικό ενδιαφέρον φέρεται να είναι πρόσφατο και να προέρχεται από το εξωτερικό.

Η υπόθεση δεν αφορά μόνον το ημιτελές εμπορικό, αλλά και την παρακείμενη έκταση, την οποία απαλλοτρίωσε το 2013 ο Δήμος Αθηναίων με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και η οποία μένει προς το παρόν αναξιοποίητη. Σε άμεση γειτνίαση βρίσκεται και ο χώρος όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ, έργο που έχει προταθεί προς ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ.

Οπως προκύπτει, η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να προχωρήσει μεμονωμένα μια επένδυση στον Βοτανικό και «εμπνεύστηκε» ένα συνολικότερο σχέδιο που παρουσιάζεται ως παρέμβαση μεγάλης κλίμακας, η οποία θα αλλάξει την όψη της πρωτεύουσας.

Κύριος άξονας, η επαναφορά των σχεδίων «μετακόμισης» του γηπέδου του Παναθηναϊκού, αλλά αυτήν τη φορά στο Γουδί με παράλληλη κατεδάφιση της Λεωφόρου και μετατροπή της σε χώρο πρασίνου. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που φέρεται να ενημερώθηκε σχετικά πρόσφατα, είναι επί της αρχής θετική.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης αιφνιδιάστηκε, καθώς ενημερώθηκε για πρώτη φορά σε σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς και την Περιφέρεια μόλις προχθές. Ακολούθησε χθες βασικό θέμα που παρουσίαζε τους άξονες του σχεδίου και προανήγγειλε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του δημάρχου Αθηναίων.

Η σύσκεψη τελικά κράτησε 2,5 ώρες και πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. «Ο Δήμος Αθηναίων θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια να δοθεί λύση στο γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού, με την προϋπόθεση να είναι σύμφωνος ο Παναθηναϊκός και να είναι δίπλα του η πολιτεία», δήλωσε ο κ. Καμίνης. Οπως αποφασίστηκε, θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας με συμμετοχή των εμπλεκομένων που μέχρι το Πάσχα θα καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση για το γήπεδο.

Πάντως, η θέση που η κυβέρνηση πρότεινε στον Παναθηναϊκό δεν ήταν το φυτώριο του Δήμου Αθηναίων αλλά η περιοχή του Μπάντμιντον. Ομως πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου επέμειναν ότι η συζήτηση αφορά το φυτώριο, δίπλα στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Να σημειωθεί ότι το φυτώριο βρίσκεται στον Δήμο Παπάγου- Χολαργού, που εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του. «Είναι λυπηρό να εμπαίζεται ο κόσμος του Παναθηναϊκού, καθώς ακόμη κι αυτοί που προβάλλουν την πρόταση γνωρίζουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι δυνατόν, λόγω νομοθετικού πλαισίου και περιβαλλοντικών όρων, να κατασκευαστεί γήπεδο», υποστηρίζει ο δήμος.
 


Δημοσίευση σχολίου