07 Μαρτίου, 2017

ΑΝΤΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΝΤΑΣΕΩΝ

 

Την ώρα που τα Ηνωμένα Εθνη και ο διεθνής παράγοντας καταβάλλει προσπάθειες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, η τουρκική πλευρά επιλέγει την τακτική των προκλήσεων και της δημιουργίας εντάσεων.

Οι τουρκικές ένοπλές δυνάμεις από τον σταθμό Αττάλειας εξέδωσαν δήλωση NAVTEX με κωδικό 275/17 για τη διενέργεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά, σε έκταση 340 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα δυτικά της Πάφου.

Η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε μόλις λίγα 24ωρα αφότου «πηγές» του ελληνικού Υπουργείου διέρρεαν πληροφορίες για πιθανό θερμό επεισόδιο περί τον Ιούνιο, όταν η γαλλική TOTAL θα αρχίσει τις έρευνές της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Ακόμη, η σχετική ΝAVTEX 255/17 εκδόθηκε την ίδια στιγμή που παρατηρείται κλιμάκωση τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Η δεσμευμένη από τους Τούρκους περιοχή για άσκηση με πραγματικά πυρά απέχει μόνο 6,7 χιλιόμετρα από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και 28 χιλιόμετρα από το λιμανάκι της Πάφου. 

Εφόσον επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, η άσκηση μπορεί να τύχει παρακολούθησης, όπως λέγεται, ακόμη και διά γυμνού οφθαλμού. Τμήμα της περιοχής που έχει δεσμευτεί βρίσκεται εντός του τεμαχίου 1 της Κυπριακής ΑΟΖ και γενικότερα σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που τίθενται υπό αμφισβήτηση από Τουρκία και ψευδοκράτος.

Η Λευκωσία, πάντως, συνεχίζει ανεπηρέαστα τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, και όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αυτών των ενεργειακών σχεδιασμών.

Όσο αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης, επισήμανε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η βασική ενασχόληση στην Τουρκία είναι το δημοψήφισμα» προσθέτοντας ωστόσο ότι αν ήταν εφικτό να επιστρέφαμε στο διάλογο μόνο θετικά θα προσέδιδε στην διαδικασία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχει ετοιμάσει τρίπτυχο, με τις συγκλίσεις, τις διαφωνίες και τις ουσιαστικές διαφορές που καταγράφονται στις συνομιλίες, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ δεν προκύπτει οτιδήποτε νέο επί των θέσεων της τ/κ πλευράς για επιστροφή στον διάλογο.

Ο Κ. Εκπρόσωπος δήλωσε στο κρατικό κανάλι ότι για το τρίπτυχο ενημερώθηκαν η τουρκοκυπριακή πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε το έγγραφο «ουσιαστικής σημασίας, διότι θα συμβάλει στη συζήτηση όπου διαπιστώνονται σημαντικές διαφωνίες».

Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι μόνο μέσα από τις συζητήσεις και συνομιλίες μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε δε ότι εδώ και καιρό έχει τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Η αλλαγή της μεθοδολογίας στις συνομιλίες και μια εκ των αλλαγών που έχει προταθεί από τον κ. Αναστασιάδη είναι και η εφαρμογή του τρίπτυχου όπου θα καταγράφονται οι διαφορές και οι συγκλίσεις σε όλα τα θέματα. Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει ήδη εισπράξει τη στήριξη των κυπριακών θέσεων από ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ.

«Υπάρχει απόλυτη ταύτιση των θέσεων κρατών μελών της ΕΕ με αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Είμαστε σε επαφή, είπε, μ’ όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν την ίδια προσέγγιση με τη δική μας για το θέμα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: