07 Μαρτίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (7/3/2017)

 

Ελλάδα:Μειώσεις στα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προβλέπονται για τα πολιτικά πρόσωπα. Οι «φοροελαφρύνσεις» κυμαίνονται από 1.049 έως 1.999 ευρώ.

Εισήγηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η εισήγηση έχει προγραμματιστεί για τις 12:30, με τη συνεδρίαση να λαμβάνει χώρα στη Βουλή.

Μπαράζ επιθέσεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά τοποθετήθηκαν τρεις αυτοσχέδιοι μηχανισμοί, αποτελούμενοι από γκαζάκια, ενώ από τις εκρήξεις που ακολούθησαν προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Ριζικές αλλαγές στα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και στη φιλοσοφία συμμόρφωσης των παραβατών προωθεί το υπουργείο Μεταφορών. Η κοινωνική εργασία εντάσσεται στις διοικητικές ποινές.

Τεντώνοντας το σχοινί, η Τουρκία απέστειλε ισχυρές ναυτικές μονάδες σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Πάφου για διενέργεια εκτεταμένων αεροναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

Κόσμος:Αφού γερμανικές δημοτικές Αρχές είχαν απαγορεύσει τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις τούρκων υπουργών σε γερμανικές πόλεις, τώρα ένα νέο «έμμεσο» μπλόκο έρχεται να προστεθεί στη διαμάχη: Το Αμβούργο έβαλε λουκέτο σε αίθουσα όπου θα μιλούσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικαλούμενο προβλήματα πυρασφάλειας.

Σύγχυση επικρατεί γύρω από το εάν όντως θα πάει ο Τσαβούσογλου στο Αμβούργο, ενώ τα προηγούμενα περιστατικά είχαν φέρει βέλη μεταξύ Μέρκελ και Ερντογάν για «ναζιστικές πρακτικές». Μία ημέρα μετά τις νέες πυραυλικές δοκιμές της Βορείου Κορέας, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ξεκίνησε η ανάπτυξη των πρώτων στοιχείων του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Νότιο Κορέα.

Οι βορεικορεατικές δοκιμές «επιβεβαιώνουν τη σύνεση των αποφάσεων για το THAAD» ανέφερε το Πεντάγωνο, ενώ η Κίνα έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση του συστήματος.Διαστάσεις παίρνει η κόντρα της Μαλαισίας με το καθεστώς της Β.Κορέας σχετικά με τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Το καθεστώς δεν επιτρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα οι πολίτες της Μαλαισίας, ενώ στην Κουάλα Λουμπούρ, η πρεσβεία είναι αποκλεισμένη. Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας τάχθηκαν στη μίνι σύνοδο των Βερσαλλιών υπέρ μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων που θα επέτρεπε σε ορισμένα κράτη-μέλη να προχωρήσουν πιο γρήγορα από άλλα. «Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία» είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Το κουμπί της επανεκκίνησης στην προεκλογική εκστρατεία του Φρανσουά Φιγιόν πατά η ηγετική ομάδα των Ρεπουμπλικανών κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης που έλαβε χώρα στη σκιά της εσωκομματικής αμφισβήτησης στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού εξαιτίας του σκανδάλου με την αργομισθία της συζύγου του. Η Δεξιά «ενωμένη και αποφασισμένη» γύρω από τον Φιγιόν, λέει η πολιτική επιτροπή των Ρεπουμπλικανών στηρίζοντας ομόφωνα την υποψηφιότητά του.

Οικονομία:«Μπορούμε να έχουμε συμφωνία στις 20 Μαρτίου, εάν υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά του ΔΝΤ» ανέφερε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αργά το βράδυ της Δευτέρας και ενώ σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να αναχωρήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών από την Αθήνα, προκειμένου να παραστούν στη συνεδρίαση του Euro Working Group.

Κλοιός πιέσεων ασκείται στην κυβέρνηση εν όψει της αξιολόγησης να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις του ελληνικού προγράμματος ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του έχει ήδη πάρει το επικαιροποιημένο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ με 19 παλαιούς και νέους διαγωνισμούς.

Στην αναμονή είναι περίπου 50.000 δικαιούχοι των ψαλιδισμένων πλέον εφάπαξ. Την ίδια ώρα όσοι ασφαλισμένοι έλαβαν τα κουρεμένα εφάπαξ έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ έχουν κατατεθεί και αγωγές κατά των περικοπών.

«Υπήρξε κάποια πρόοδος» δήλωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο τα δημοσιονομικά, την προνομοθέτηση των μέτρων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

«Η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων», επανέλαβε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ (EPSCO).

Αθλητισμός:Εφτασε η ώρα για τους αγώνες ρεβάνς της φάσης των «16» του Champions League. Τα πρώτα δύο εισιτήρια για την 8άδα της διοργάνωσης θα κλειστούν σήμερα, Τρίτη σε Λονδίνο και Νάπολι.

Θλάση αριστερών οπίσθιων μηριαίων υπέστη ο Ούγκο Αλμέιδα στα τελευταία λεπτά του σημερινού αγώνα με τον Πανιώνιο. Νέος τραυματισμός για τον Πορτογάλο επιθετικό της ΑΕΚ, που δεν αποκλείεται να τον αφήσει έξω για το υπόλοιπο της περιόδου.

Το δεύτερο μεγάλο ματς της 23ης αγωνιστικής της Super League δεν ανέδειξε νικητή. Πανιώνιος και ΑΕΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι, 1-1, στη Νέα Σμύρνη, με τα γκολ των Αραούχο (38΄) και Μασούρα (59΄).

Μπορεί ο Πανιώνιος να είχε την πρώτη απώλεια βαθμών μετά από τέσσερις σερί νίκες και η ΑΕΚ μετά από δύο, ωστόσο, εάν κάποια ομάδα μπορεί να χαρακτηριστεί κερδισμένη από το ισόπαλο 1-1 αυτή είναι της Νέας Σμύρνης.

Διότι με το βαθμό το συγκρότημα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς πλησίασε στο -6 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, ενώ η Ένωση έμεινε δύο βαθμούς πίσω από την 5η της κατάταξης, Ξάνθη κι έχασε έδαφος στη μάχη για τα play off.

Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενημέρωσε την ΕΠΟ για τους ακόλουθους ορισμούς διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών διαιτησίας σε διεθνείς αγώνες και τουρνουά της.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: