21 Μαρτίου, 2017

ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ!

 

Μια γερμανική εφημερίδα “ξεφωνίζει” τους Ευρωπαίους για την ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση τους στο προσφυγικό και δίνει απάντηση σε κάποιους εντός Ελλάδας, οι οποίοι σπεύδουν πάρα πολλές φορές να γίνουν “βασιλικότεροι του βασιλέως” και να ρίξουν όλες τις ευθύνες για όλα σ΄ εμάς! 

Η ανάγκη να καταθέσουν διαπιστευτήρια “πίστης και υπακοής” στους “μεγάλους” της Ευρώπης είναι δυστυχώς ισχυρότερη από το όποιο εθνικό συμφέρον. Η εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου Die Zeit λοιπόν γράφει:“Δεν είναι η Τουρκία αυτή που δεν τηρεί τη συμφωνία, αλλά η ΕΕ. Αυτοί που υφίστανται τα δεινά είναι η Ελλάδα και οι πρόσφυγες». 

Η Die Zeit χαρακτηρίζει ως  «συμφωνία εκφοβισμού» τη συμφωνία για τους πρόσφυγες επισημαίνοντας ότι η μοναδική αγωνία της ΕΕ είναι  να «κρατά ανθρώπους μακριά από την Ευρώπη». “Ο πυρήνας της συμφωνίας δεν λειτουργεί μέχρι σήμερα. Αυτός μπορεί να συνοψιστεί σε μια πρόταση: 

Για κάθε έναν Σύρο που έχει έρθει παράνομα μέσω θαλάσσης και στη συνέχεια στέλνεται από τα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία, η Ευρώπη επιτρέπει σε κάποιον άλλον Σύρο να εισέλθει διά της νόμιμης οδού από την Τουρκία…

Τους προηγούμενους 12 μήνες ούτε ένας Σύρος που έχει κάνει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα δεν μεταφέρθηκε στην Τουρκία παρά τη θέλησή του…Ο λόγος είναι ότι δύο εκ των τριών στόχων της συμφωνίας είναι αντιφατικοί. Για να εκφοβιστούν οι πρόσφυγες, οι διαδικασίας εξέτασης ασύλου στα ελληνικά νησιά πρέπει να διεκπεραιώνονται γρήγορα και αυστηρά.

Πρέπει όμως και να είναι δίκαιες και εμπεριστατωμένες, προκειμένου να μην έρχονται σε αντίθεση με δικαιώματα και αξίες της Ευρώπης. Οι δίκαιες και εμπεριστατωμένες διαδικασίες όμως απαιτούν χρόνο».

Η Die Zeit αναδεικνύει την επικίνδυνη υποκρισία των Ευρωπαίων οι οποίοι δεν στέλνουν παρά ελάχιστους  εξειδικευμένους υπαλλήλους στα ελληνικά νησιά, ενώ μια σειρά χωρών «δεν ενδιαφέρονται σχεδόν καθόλου να προσφέρουν το μερίδιό τους για την εφαρμογή» της συμφωνίας.

Η Die Zeit συμπεραίνει ότι «έναν χρόνο μετά είναι σαφές: Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν εφάρμοσαν καν το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας, η οποία τους ήταν τόσο σημαντική. Απλά αγνόησαν επώδυνα και δύσκολα σημεία της όταν αντιλήφθηκαν ότι ο εκφοβισμός λειτουργεί κι έτσι.

Η συμφωνία είναι ερείπιο, αλλά ακόμη εκπληρώνει τον στόχο της: να κρατά τους πρόσφυγες σε απόσταση». Όπως τονίζει τέλος το δημοσίευμα, «τα “σπασμένα” πρέπει να πληρώσουν μια Ελλάδα που έχει εξαντλήσει τις αντοχές της, και οι πρόσφυγες».


 


Δημοσίευση σχολίου