25 Μαρτίου, 2017

ΒΡΥΧΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ «ΘΕΡΜΟ» ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Η ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ!

 

Με τους διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς "προ των πυλών" της κυπριακής ΑΟΖ κι ενώ προετοιμάζονται αρχής γενομένης από το καλοκαίρι, για κύκλο ερευνών και εξορύξεων η Άγκυρα ανεβάζει απότομα το θερμόμετρο την ώρα μάλιστα που η Λευκωσία επιδεικνύοντας πρωτοφανή διαλλακτικότητα, κάνοντας "πίσω" στο θέμα του "Ενωτικού Δημοψηφίσματος", προσπαθεί να "αναστήσει" τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ωστόσο, σε ένα τέτοιο κλίμα συνομιλίες στο Κυπριακό, θα ξανακαταρρεύσουν προτού καν επανεκκινήσουν, καθώς η Τουρκία βάζει μπροστά τα δικαιώματα των Τ/κ στο φυσικό αέριο της Κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να προκαλέσει και να μπλοκάρει τις επικείμενες έρευνες και εξορύξεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ
Την ε/κ πλευρά κάλεσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεϊν Μουφτούγολου να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού αερίου στο νησί και να διακόψει τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων. Ο Μουφτούογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα λάβει κάθε μέτρο για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και των δικαιωμάτων των Τ/Κ.

Ο Τούρκος αξιωματούχος σχολίασε τη συνάντηση που είχε στις 22 Μαρτίου στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με εκπροσώπους μίας από τις εταιρείες που συμμετείχαν στον τρίτο διαγωνισμό αδειοδότησης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Χουσεϊν Μουφτούογλου ανέφερε ότι αυτές οι επαφές και οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων συνεχίζονται μονομερώς παραβλέποντας τα πραγματικά δικαιώματα των Τ/Κ ως κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού. 

Ο Τούρκος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι στις 17 Μαρτίου στη συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε υπογραφή συμβολαίου για διερεύνηση και εξόρυξη σε τρεις διαφορετικές περιοχές και με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

“Αυτή η στάση δείχνει ότι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη την δυναμική της για οικονομική συνεργασία στη βάση του win win που θα παρουσιαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο από μια πιθανή συνολική συμφωνία στο Κυπριακό για την οποία η Τ/κ πλευρά και η Τουρκία καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια”, ανέφερε.

Ο Χουσεϊν Μουφτούογλου ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά επιμένει να μην βλέπει ως ίσους πολιτικά συνεταίρους τους Τ/κ. “Αναμένουμε να σταματήσουν να συμπεριφέρονται σαν να είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του φυσικού αερίου του νησιού και να διακόψουν τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την περιεκτική λύση του Κυπριακού όπως είδαμε και τα προηγούμενα χρόνια.

Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά με αυτή την αφορμή ότι η η Τουρκία θά λάβει κάθε μέτρο για την διαφύλαξη των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και των δικαιωμάτων των Τ/κ”, αναφέρει.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: