25 Μαρτίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (25/3/2017)

 

Ελλάδα:Σε εξέλιξη βρίσκεται η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της ελληνικής επανάστασης του 1821 παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Στα βήματα που πρέπει να γίνουν, για να αλλάξει πορεία η χώρα, 196 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση, εστιάζουν τα μηνύματα των κομμάτων.

«Εσωτερική πολιτική συζήτηση» χαρακτήρισε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών την κατηγορία του Β. Σόιμπλε περί «λάθος μηνυμάτων» του υπουργού Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ στην Αθήνα.

«Ισχυρή Ευρωζώνη σημαίνει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και μια πιο δίκαιη κοινωνικά Ευρώπη» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τη Συνθήκη της Ρώμης. 

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη» υπογραμμίζει σε άρθρο του, τονίζοντας ότι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι ήδη εδώ και αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας τρομάζει.

Μία ώρα ύπνου θα χάσουμε με την εφαρμογή της θερινής ώρας από τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να πάνε μια ώρα μπροστά και στις 3:00 θα πρέπει να δείχνουν 4:00.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν, λόγω έργων, από την Κυριακή έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στη νέα εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, μεταξύ των κόμβων Ακράτας και Καλαβρύτων, στην περιοχή της Αχαΐας.

Κόσμος:Στο Καπιτώλιο φτάνουν σταδιακά οι ευρωπαίοι ηγέτες για την επετειακή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στην ιταλική πρωτεύουσα για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Τους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ υποδέχονται ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μουσκάτ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Στη σκιά των κρίσεων που έπληξαν τη συνοχή της τα τελευταία χρόνια και μια ανάσα πριν από το Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει σήμερα, σε μια επετειακή Σύνοδο Κορυφής, τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. 

Οι 27 αρχηγοί κρατών-μελών και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών συναντώνται στην ιταλική πρωτεύουσα για την αποτίμηση της έως τώρα πορείας και τη λήψη αποφάσεων επί των προτεραιοτήτων και των τρόπων αντιμετώπισης των προκλήσεων για τα επόμενα δέκα χρόνια.

«Βατερλό» για τον Ντόναλντ Τραμπ η πολυδιαφημισμένη κατάργηση του νόμου για την καθολική ασφάλιση που φέρει την υπογραφή του Μπαράκ Ομπάμα. Η «ανταρσία» των Ρεπουμπλικανών δεν κατεστάλη, το νομοσχέδιο για το «Trumpcare» είναι πρακτικά «νεκρό», η προγραμματισμένη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ακυρώθηκε και το παιχνίδι των ευθυνών μεταξύ Λευκού Οίκου και ηγεσίας των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο αρχίζει. Το Obamacare θα «εκραγεί» και τότε θα έρθουμε με νέο νόμο, λέει ο Τραμπ...

Υποδεχόμενος τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27» στην Αγία Έδρα, την παραμονή της 60ής επετείου από τη Συνθήκη της Ρώμης, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με «κενό αξιών», καταδικάζοντας τον αντι-μεταναστευτικό λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό που αποτελούν σύμφωνα με τον ποντίφικα θανάσιμη απειλή για την Ένωση.

Την Τουρκία επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον την επόμενη εβδομάδα πριν παραστεί στις εργασίες της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οικονομία:Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΟΛΘ ΑΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

«H καταπολέμηση κάθε μορφής φοροδιαφυγής και της διαφθοράς αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παραγραφής για τις λίστες καταθετών εξωτερικού κατά τη μεταφορά τους από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ» διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία τονίζει ότι «στερούνται κάθε βάσης».

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας με αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στις περιπτώσεις άσκησης πολλαπλής απασχόλησης. 

Η βασική αλλαγή αφορά στην κατάργηση των διατάξεων που προέβλεπαν την υποχρεωτική ασφάλιση σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο των από 01/01/1993 ασφαλισμένων και, συνεπώς, την υποχρέωση καταβολής μίας ασφαλιστικής εισφοράς. Αναλυτικά παραδείγματα και όλη η εγκυκλιος.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, πτώση που αποδίδεται στην αβεβαιότητα για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 635,66 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,71%. Σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε πτώση 1,41%.

Ο οριστικός πίνακας επιτυχόντων, ο οριστικός πίνακας επιλαχόντων και ο οριστικός πίνακας αποκλειομένων αναρτήθηκαν στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα για όλους τους Δήμους της χώρας για 24.251 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Αθλητισμός:Στην ποιότητα των παικτών του Βελγίου αλλά και στην ανάγκη η Εθνική μας να κάνει ένα καλό ματς, στάθηκε ο Μίκαελ Σκίμπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή εν όψει του αγώνα της Εθνικής στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου (21:45, ΣΚΑΪ / OTE SPORTS). 

Από την πλευρά του, στο υψηλό κίνητρο κάθε Έλληνα ποδοσφαιριστή στάθηκε ο Κώστας Μανωλάς. Ο κεντρικός αμυντικός της Ρόμα υποστήριξε πως η Εθνική θέλει να αποδείξει κόντρα στο Βέλγιο ότι ανήκει στην ελίτ, ενώ ανέφερε πως δεν θα πουλήσει εύκολα το… τομάρι της.

Θέση που θα συζητηθεί πήρε ο Βαγγέλης Μόρας για την κλήση του Κάρλος Ζέκα στην Εθνική ομάδα των Ανδρών. Ο αμυντικός της Μπάρι, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΠΟΡ FM», υπογράμμισε ότι κατ' αυτό τον τρόπο ένας Έλληνας χάνει τη θέση του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, διευκρίνισε όμως ότι η τοποθέτησή του δεν είναι κακοπροαίρετη.

Χωρίς τον Μενιέ θα παραταχθεί το βράδυ του Σαββάτου (21:45) η Εθνική Βελγίου κόντρα στην Ελλάδα σε αναμέτρηση για την 5η αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2018. Όπως δήλωσε ο προπονητής του Βελγίου, Ρομπέρτο Μαρτίνες, ο αμυντικός της Παρί Σεν Ζερμέν δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του στον αστράγαλο. Ακόμα, αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Κέβιν Ντε Μπρούιν.

Με ποινή δύο αγωνιστικών και πρόστιμο 120 ευρώ τιμωρήθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της Super League ο Πέλκας για την άσεμνη χειρονομία που μετά το γκολ που πέτυχε στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο. Ο μεσοεπιθετικός του «Δικέφαλου του Βορρά» θα χάσει έτσι τις αναμετρήσεις της ομάδας του με την Λάρισα (εντός έδρας) και τον Ατρόμητο (εκτός έδρας).

Στο ρυθμό του αυριανού αγώνα των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου του Βελγίου και της Ελλάδας, στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων για το παγκόσμιο κύπελλο που θα γίνει το 2018 στη Ρωσία, εισέρχονται σταδιακά οι Βρυξέλλες. Η εθνική Ελλάδας θα έχει στο πλευρό της τουλάχιστον 2.500 Ελληνες φιλάθλους, που ήδη έχουν προμηθευτεί όλα τα εισιτήρια που αντιστοιχούσαν στην ελληνική πλευρά.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: