22 Μαρτίου, 2017

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

 

Τέσσερις οι νεκροί στο Λονδίνο και είκοσι οι τραυματίες.Ένα χρόνο, μέρα με την ημέρα, μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο ένιωσε ξανά την ανάσα του τρόμου με την επίθεση ενός άνδρα οπλισμένου με μαχαίρι στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, στην πύλη του βρετανικού κοινοβουλίου.

Στις 16.45 ώρα Ελλάδας, ένας άνδρας που οδηγούσε αυτοκίνητο, τύπου SUV, ανέβηκε το πεζοδρόμιο της γέφυρας του Γουεστμίνστερ, τραυματίζοντας περίπου 12 άτομα. Ο οδηγός εξήλθε του οχήματός του και έτρεξε προς την πύλη του Κοινοβουλίου, κρατώντας ένα μαχαίρι με λάμα μήκους 8 ιντσών. Κατάφερε να μαχαιρώσει έναν αστυφύλακα πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των ανδρών ασφαλείας.

Αμέσως σήμανε κόκκινος συναγερμός και αποκλείστηκε η περίμετρος γύρω από τη βρετανική Βουλή. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρισκόταν εντός του κοινοβουλίου και φυγαδεύτηκε αμέσως, ενώ όλοι οι βουλευτές και οι διοικητικοί υπάλληλοι διετάχθη να μείνουν εντός του κτηρίου. Παράλληλα η Scotland Yard έδωσε διαταγή να κλείσουν πάραυτα οι γειτονικοί σταθμοί του μετρό.

Λουτρό αίματος στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ.Την ίδια ώρα που σήμανε ο γενικός συναγερμός, στο πεζοδρόμιο της γέφυρας κείτονταν τουλάχιστον 12 τραυματίες εκ των οποίων και μία γυναίκα, η οποία εξέπνευσε στο νοσοκομείο.

Νεκρός όμως είναι και ο αστυνομικός που μαχαιρώθηκε στην πύλη του Κοινοβουλίου, όπως ανέφερε το BBC. Τον αστυνομικό προσπάθησε να σώσει με τεχνητές αναπνοές ο βουλευτής των συντηρητικών Tobias Ellwood, πρώην στρατιώτης, που έχασε τον αδελφό του σε τρομοκρατική επίθεση στο Μπαλί της Ινδονησίας το 2002.

Ο βουλευτής Tobias Ellwood προσπάθησε να σώσει τον αστυνομικό.Νεκρός είναι και ο αστυνομικός που μαχαιρώθηκε στην πύλη του Κοινοβουλίου, όπως ανέφερε το BBC. Τον αστυνομικό προσπάθησε να σώσει με τεχνητές αναπνοές ο βουλευτής των συντηρητικών Tobias Ellwood, πρώην στρατιώτης.

Επίσης νεκρός, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φέρεται να είναι και ο δράστης της επίθεσης, του οποίου τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι άγνωστα. Ωστόσο νεότερες αναφορές επιμένουν πως ο δράστης τραυματίστηκε, αλλά είναι ζωντανός και πως είναι ασιατικής καταγωγής, ηλικίας 40 ετών.

Επιπρόσθετα, ορισμένοι ρεπόρτερ βρετανικών μέσων ενημέρωσης επιμένουν πως στο όχημα τύπου SUV επέβαιναν δύο άτομα και όχι μόνον ο δράστης. Αυτή η τελευταία πληροφορία παραμένει ανεπιβεβαίωτη.

Η Scotland Yard ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αλλά μία ώρα μετά το συμβάν δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει τίποτα σε σχέση με την ταυτότητα του δράστη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόκειται για έναν ασιάτη, αλλά στην αγγλική γλώσσα, ο όρος αυτός είναι πολύ γενικός και συμπεριλαμβάνει όλους όσους ζουν από τη Μέση Ανατολή έως την Ιαπωνία. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξαν δύο διαφορετικά οχήματα που πραγματοποίησαν την επίθεση (γέφυρα και πύλη κοινοβουλίου), αλλά αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε.

Νοσοκόμοι θεάθηκαν να προσφέρουν φροντίδες σε δύο ανθρώπους μέσα στον περίβολο του κτιρίου, ενώ αστυνομικοί θεάθηκαν να τρέχουν προς την έξοδο της Βουλής. Η διακομιδή των τραυματιών έγινε με ελικόπτερο. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, σημειώθηκαν πυροβολισμοί έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα από αστυνομικές δυνάμεις. Aυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ένα άτομο που μαχαίρωσε αστυνομικό υπάλληλο εντός του περιβόλου του κοινοβουλίου. Μετέπειτα έγινε αντιληπτό από τους άνδρες ασφαλείας και εξουδετερώθηκε.

Το Skynews μεταδίδει ότι ο δράστης ήταν ασιατικής καταγωγής, περίπου 40 ετών, και ήταν οπλισμένος με μαχαίρι μήκους 8 ιντσών. Το συμβάν λαμβάνει ακόμη πιο σοβαρές διαστάσεις δεδομένου ότι πηγές του βρετανικού κοινοβουλίου κάνουν λόγο για δύο περιστατικά που εξελίχθηκαν παράλληλα.

Το πρώτο στην πύλη του κοινοβουλίου, όπου έπεσε νεκρός ο άνδρας με το μαχαίρι και που τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και το δεύτερο, λίγες δεκάδες μέτρα μακρύτερα επί της γέφυρας που οδηγεί στο κοινοβούλιο, όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε περαστικούς στο πεζοδρόμιο. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 12.

Το βρετανικό κοινοβούλιο έχει αναστείλει τις εργασίες του και οι βουλευτές κλήθηκαν να απομακρυνθούν από το κτίριο, ενώ η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι γνωρίζει για το συμβάν κοντά στο κοινοβούλιο, χωρίς να προβεί σε περισσότερα σχόλια.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φυγαδεύτηκε αμέσως, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για το αιματηρό συμβάν. Νοσοκόμοι θεάθηκαν να προσφέρουν φροντίδες σε δύο ανθρώπους μέσα στον περίβολο του κτιρίου, ενώ αστυνομικοί θεάθηκαν να τρέχουν προς την έξοδο της Βουλής.




 


Δεν υπάρχουν σχόλια: