30 Μαρτίου, 2017

ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ Β΄

 

Τα Γενέθλιά του Άγει σήμερα ο Μακαριώτατος. Μια ημέρα σημαντική, καθώς είναι σταθμός για την ζωή ενός ανθρώπου που έχει διανύσει τα τρια τέταρτα ενός αιώνα.

Μια ημέρα σημαντική για έναν Ιεράρχη και Πατέρα της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος, για έναν άνθρωπο που έχει ζήσει όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές και πόσο μάλλον για έναν Πρωθιεράρχη που η ζωή του είναι συνδεδεμένη αδιάσπαστα με την Εκκλησία.

Ο Μακαριώτατος ως άνθρωπος, ως χαρακτήρας και ως ταπεινός Ιεράρχης έχει αποδείξει ότι έχει πραγματική επίγνωση των πραγμάτων, είναι αληθινός και ειλικρινής με τον εαυτό του πρώτα και μετά με τους άλλους, ακολουθεί το μονοπάτι ενστίκτου του που βγάζει πάντα στην αλήθεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχασε ποτέ την ελευθερία της σκέψης του, είναι σκεπτόμενος Ιεράρχης με πνευματικές ανησυχίες και προβληματισμούς όπως πάντα.

Είναι μια εξέχουσα μορφή όπου καθημερινά με τον τρόπο του και τα έργα του διδάσκει αρχές, ποιμαίνει με θεϊκή φώτιση και σοφία, ενθαρρύνει, στηρίζει και καθοδηγεί όπως πάντα ιδίως αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε το ποίμνιο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Οι πολλαπλοί κόποι Του, με τους οποίους προσφέρει πολλά οφέλη στο γεώργιο της Εκκλησίας έχουν τιμηθεί με πολλές διακρίσεις από την Εκκλησία, την Πολιτεία και τα Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του Εξωτερικού, ας θυμηθούμε μερικές διακρίσεις Του όπως:  

1.Επίτιμος Διδάκτωρ Ιατρικών Σχολών Παν/μίου της Κραϊόβας στη Ρουμανία.

2.Επίτιμος Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών 15 Ιουλίου 2010

3.Θεολογική Σχολή Παν/μίου Βοστώνης 18 Μαΐου 2013

4.Επίτιμος Διδάκτωρ Ιατρ. Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων 19 Ιουνίου 2013

5.Επίτιμος Διδάκτωρ Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης -Κομοτηνή 16 Απριλίου 2016

6.Επίτιμος Διδάκτωρ Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσσαλονίκης 10 Νοεμβρίου 2016

7.Επίτιμος Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Κέρκυρα) - 12 Δεκεμβρίου 2016

Ο Μακαριώτατος είναι άνθρωπος της προσφοράς και της αγάπης και πιστεύει ότι οι άρχοντες δεν πρέπει να κατακυριεύουν αλλά να διακονούν και οι ισχυροί δεν πρέπει να καταπιέζουν άλλα να υπηρετούν τον άνθρωπο.

Εμείς σήμερα ολοψύχως ευχόμεθα στον Μακαριώτατο να έχει χαρά μέσα στη ψυχή, υγεία αστεμφή και ευλογημένη, ενδυνάμωση από το Θεό στους αγώνες Του επ’ αγαθώ της Αγιωτάτης Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τα έτη Σας πολλά Μακαριώτατε

Π.ΒΟΙΩΤΟΣ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης, γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1938 από ευσεβείς γονείς στα Οινόφυτα Βοιωτίας και ήταν το πρώτο από τα δύο παιδιά του Τάσου και Δήμητρας Λιάπη.

Ο Ιωάννης εντάχθηκε από νωρίς στα κατηχητικά σχολεία, όπου γνώρισε τον πνευματικό του καθοδηγητή, τον τότε Αρχιμανδρίτη και μετέπειτα Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, κυρό Νικόδημο Γραικό.

Μετά το πέρας των σπουδών του εισήλθε στο Τμήμα Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή.

Διετέλεσε πρώτος σε πανελλαδική κλίμακα υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στις βυζαντινές σπουδές, τις οποίες πραγματοποίησε στα Πανεπιστήμια του Γκρατς (Αυστρία) και του Μονάχου (Δυτική Γερμανία).

Εφοίτησε επίσης και στο Ostkirchliches Institut, Ινστιτούτο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που εδρεύει στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία δίπλα στον Αναστάσιο Ορλάνδο και ως φιλόλογος στο Λεόντειο Λύκειο της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνας.

Εγκαταλείποντας την ακαδημαϊκή του καριέρα εντάχθηκε στον Ιερό κλήρο. Τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης έλαβε την 3η Δεκεμβρίου 1967, χειροτονηθείς Διάκονος από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρό Νικόδημο στη Θήβα και λαμβάνοντας το όνομα Ιερώνυμος.

Στις 10 του ίδιου μήνα εχειροτονήθη πρεσβύτερος στη πόλη της Λιβαδειάς λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.  Από της χειροτονίας του έως και το 1978 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Διετέλεσε Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και Οσίου Λουκά Βοιωτίας (1977-1981). Το διάστημα των ετών 1978 - 1981 υπήρξε Γραμματέας και κατόπιν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το 1981, έπειτα από την παραίτηση του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρού Νικόδημου, εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας.

Η εις Επίσκοπον χειροτονία του πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1981 στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Ως Μητροπολίτης συμμετείχε στις Συνοδικές Επιτροπές Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, Εκκλησιαστικής Περιουσίας, Σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας, Υποτροφιών και εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Υπήρξε μέλος μεικτών επιτροπών Πολιτείας και Εκκλησίας για τη μελέτη θεμάτων για τη μοναστηριακή περιουσία (1986-1998) και την εκκλησιαστική εκπαίδευση (1986-1998) και Πρόεδρος της επιτροπής Διαλόγου Κοινωνίας-Εκκλησίας (2005-2007).

Κατά τη διάρκεια της διακονίας του στη Μητρόπολη Λιβαδειάς αναπαλαιώθηκαν και επανδρώθηκαν έξι ανδρώες Ιερές Μονές και δεκαεπτά γυναικείες.

Ανάμεσα στις Μονές αυτές συγκαταλέγονται οι ιστορικές Μονές του Οσίου Λουκά, Σαγματά, Οσίου Σεραφείμ, Μακαριωτίσσης, Ευαγγελιστρίας και Ιερουσαλήμ.

Στο κοινωνικό του έργο ξεχωρίζουν:

Η δημιουργία οικοτροφείων,

Ορφανοτροφείο με μορφή ανάδοχης οικογένειας (Θήβα),

Στέγες Ηλικιωμένων (Θήβα - Λιβαδειά),

Κέντρο Επανένταξης Ψυχικώς Πασχόντων (Λιβαδειά),

Εκπαιδευτήριο Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων με Ειδικές Ανάγκες σε συνεργασία με άλλους φορείς του Νομού (Λιβαδειά),

Κέντρο Πρόληψης για τα ναρκωτικά (Λιβαδειά),

Συσσιτίων Απόρων συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών μεταναστών (Θήβα),

Συμβουλευτικών Σταθμών (Θήβα),

Κέντρο Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών (Ζάλτσα - Ιερά Μονή Λυκούρεση).

Στη Μητρόπολη Λιβαδειάς φρόντισε για τη δημιουργία και λειτουργία ενοριακών πνευματικών κέντρων και κέντρων νεότητας στις περισσότερες ενορίες, καθώς και προτύπων κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων στον Παρνασσό.

Με πρωτοβουλία του επίσης ιδρύθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Ερευνών της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βοιωτίας, το οποίο συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια Ντέρχαμ (Durham) και Κέιμπριτζ (Cambridge).

Πρωτοστάτησε για τη δημιουργία του Κέντρου Ευαισθητοποιήσεως Πληθυσμού σε θέματα περιβάλλοντος και οικονομικών μεταναστών, το οποίο λειτουργεί στα Οινόφυτα.
  
Για τη συμβολή του στο φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως Λιβαδειάς, που σχετίζεται με την υγεία, τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Επίσης είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΛΙΚΑΡ).

Την 7η Φεβρουαρίου 2008 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και ενθρονίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου.

Στις 16 Απριλίου 2016.Επισκέφθηκε, μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη. Εκεί οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για τους πρόσφυγες.

Το Συγγραφικό του έργο:

-Μεσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας, 1971

-Οι εγκαταστάσεις των Χιλιαστών στην Βοιωτία ή Πώς ξεπουλιέται η Ελλάδα, 1992

-Χριστιανική Βοιωτία, Α΄ Τόμος, 2005

-Εκκλησιαστική Περιουσία και Μισθοδοσία του Κλήρου 2012

-Η Μισθοδοσία του Εφημεριακού Κλήρου στην Ελλάδα 2015

-Η Απάντηση της Εκκλησίας στα μυθεύματα του Αντικληρικαλιστικού Λαϊκισμού 2016

Καθώς και άπειρα άρθρα σε Εκκλησιαστικά - Πολιτικά έντυπα και Εφημερίδες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: