03 Μαρτίου, 2017

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Δ.

 

Μηνύματα για την κομματική γραμμή στο μέτωπο της αξιολόγησης αναμένεται να εκπέμψει ο Κυρ. Μητσοτάκης στα στελέχη του τη Δευτέρα, στο μίνι σκιώδες «υπουργικό».

Aναταράξεις προκάλεσε στη Ν.Δ. η παρέμβαση του Β. Μεϊμαράκη, που χαρακτήρισε «τζάμπα μαγκιές εκ του ασφαλούς» τα περί μη ψήφισης των επερχόμενων μέτρων, παρότι ξεκαθάρισε ότι στοιχίζεται με την κομματική γραμμή και ότι ούτε ο ίδιος προτίθεται να τα ψηφίσει.

Κι αυτό, διότι οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ν.Δ. ύστερα από μακρύ διάστημα σιωπής, ήρθαν λίγες ώρες αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάραξε γραμμή «σκληρού ροκ» και διαμήνυσε προς πάσα εσωκομματική κατεύθυνση την άρνηση οποιασδήποτε στήριξης στα μέτρα.

Άλλωστε, το μήνυμα (μέσω της συνέντευξης στον AΝΤ1) δεν εκπέμφθηκε τυχαία από την κομματική ηγεσία. Στόχευση του κ. Μητσοτάκη προφανώς δεν ήταν το «όχι» να περάσει στο Μαξίμου – ο πρωθυπουργός δεν ανέμενε ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει τα μέτρα.

Επιδίωξη ήταν η σκληρή γραμμή να εκπεμφθεί στο εσωκομματικό στερέωμα, διαλύοντας τις όποιες σκέψεις (και παρασκηνιακές γκρίνιες) έχουν εκφραστεί από κάποια στελέχη ότι η Πειραιώς ίσως θα έπρεπε να ψηφίσει τα αντίμετρα, προκειμένου να μη βρεθεί κατηγορούμενη από την κυβέρνηση, όπως συνέβη στην υπόθεση του βοηθήματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή ότι «τώρα ο Τσίπρας έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι μάγκες που δεν ψηφίζουν είναι τζάμπα».

Υπεραμύνθηκε δε της στάσης που εισηγήθηκε ο ίδιος το 2015, καθώς τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. («Αν είχες 145 βουλευτές και μπορεί να έβγαινες από το ευρώ, τι θα έκανες;» αναρωτήθηκε).

Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της γραμμής εθνικής συνεννόησης που είχε στηρίξει, εφόσον ο Αλ. Τσίπρας στη συνέχεια σχημάτιζε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης (κάτι που δεν έγινε).

Θύμισε δε με νόημα ότι η εν λόγω απόφαση για ψήφιση των μέτρων το 2015 ελήφθη κατόπιν πολύωρης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. και ότι στην ψηφοφορία εισηγητής ήταν ο Κ. Χατζηδάκης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο κ. Μητσοτάκης, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μέτρα δεν πρόκειται να ψηφίσει.

Αργότερα, ο κ. Μεϊμαράκης έλεγε σε συνομιλητές του –και διευκρίνισε στον Β. Κικίλια, ο οποίος διαδραμάτισε κατευναστικό ρόλο– ότι οι δηλώσεις δεν αφορούσαν τον πρόεδρο της Ν.Δ. και ότι έγιναν σε αντίδραση των όσων είχε υποστηρίξει λίγο νωρίτερα (στον Real Fm) ο Μ. Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης, αναφερόμενος στην ψήφιση από τη Ν.Δ. του τρίτου μνημονίου, θύμισε ότι τότε είχε εκφράσει την άποψη στην Κ.Ο. ότι δεν έπρεπε να το είχε ψηφίσει.

Όμως, όπως σημείωσε, «υπήρξε η κρατούσα άποψη στο εσωτερικό της Ν.Δ. ότι επειδή τότε η κυβέρνηση δεν είχε την πλειοψηφία στη Βουλή, επειδή τότε διακινδυνεύαμε πράγματι να πτωχεύσει η χώρα, έπρεπε να υπερψηφιστεί το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων».

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. διαμηνύει ταυτόχρονα ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να μείνει σιωπηλός σε επιθέσεις που αφορούν την προεδρική του θητεία.

Από την Πειραιώς δεν σχολίαζαν επισήμως τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ν.Δ., αρκούμενοι στη διαπίστωση ότι ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόταν στον κ. Βορίδη και όχι στον κ. Μητσοτάκη και ότι διευκρίνισε ότι δεν θα ψηφίσει μέτρα και άρα τηρεί την κομματική γραμμή.

Πάντως, μηνύματα για την κομματική γραμμή και την απόρριψη οποιασδήποτε συναίνεσης στην κυβέρνηση στα ζητήματα της οικονομίας αναμένεται να εκπέμψει ο Κυρ. Μητσοτάκης στα στελέχη του και την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει συγκαλέσει μίνι σκιώδες «υπουργικό συμβούλιο» των «γαλάζιων» τομεαρχών, των αντιπροέδρων και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος.

Παρότι το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο και στόχος της ηγεσίας του κόμματος είναι να επαναλαμβάνεται δύο φορές τον μήνα για τη βελτίωση του συντονισμού και της ενιαίας γραμμής, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν επισημάνσεις και για τη στρατηγική, καθώς το αίτημα για εκλογές παραμένει ψηλά στο προεδρικό λεξιλόγιο.

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης και η Ντόρα Μπακογιάννη
«Ευκολάκι» για τον Βαγγέλη Μειμαράκη η διατύπωση της άποψής του περί μαγκιάς ως προς την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπερψηφίσει τα μέτρα που θα εφαρμόσει πολύ πιθανά ο ίδιος αύριο μεθαύριο και με μεγάλο μέρος των οποίων ούτως ή άλλως η Ν.Δ. συμφωνεί.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής έχει συχνά αποδείξει ότι όταν έχει άποψη τη διατυπώνει χωρίς δισταγμούς. Μία άλλη πολιτικός που μέχρι πρόσφατα συνήθιζε επίσης να διατυπώνει την άποψή της είναι η Ντόρα Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα η ίδια όταν διαπίστωσε την ανάλογη τζάμπα μαγκιά του Αντώνη Σαμαρά στην καταψήφιση του μνημονίου Παπανδρέου, ψήφισε αντίθετα με το κόμμα της και διαγράφτηκε.

Αμέσως μετά βέβαια η τζάμπα μαγκιά και τα «Ζάππεια» του Αντώνη Σαμαρά μεταφράστηκαν σε «προαπαιτούμενο» γράμμα προς την τρόικα με την υπογραφή του φαρδιά πλατιά και την πλήρη ταύτιση του κόμματος με όλα τα μνημόνια και τα σκληρά μέτρα.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε και τώρα αν η αδελφή του προέδρου της Ν.Δ. θα προτάξει τη διαχρονικά γνωστή άποψή της να γίνονται δεκτά τα μέτρα και να μη ρισκάρει η Ελλάδα την αποπομπή της από την σκληρή ζώνη του Ευρώ ή θα ακολουθήσει τελικά το γνωστό ρητό ότι «το αίμα νερό δεν γίνεται»!
 


Δημοσίευση σχολίου