20 Μαρτίου, 2017

Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΗ

 

Τι γίνεται όταν πάρεις ένα πανέξυπνο δημοσιογράφο, τον Ρόμπερτ Φισκ, μία παγκοσμίου κύρους διπλωμάτη, την Αικατερίνη Μπούρα και μία  καταξιωμένη παραγωγό ντοκιμαντέρ, την Νέλεφερ Παζίρα και τους βάλεις πάνω στη σκηνή για να συστήσουν για την Μέση Ανατολή και της προσφυγική κρίση;

Η απάντηση είναι πως η αίθουσα πλημμυρίζει από ένα ακροατήριο εφτακοσίων τουλάχιστον ατόμων το οποίο ακούει με μεγάλη προσοχή αυτούς τους ειδήμονες οι οποίοι έχουν βιώσει την προσφυγική κρίση από τρεις διαφορετικές «πλεονεκτικές» θέσεις.

Η εκδήλωση έγινε στο Βανκούβερ και ήταν μία συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της Πλατείας Προέδρου του Πανεπιστημίου Simon Fraser.

Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Simon Fraser, ο κ. Αντριου Πίτερ καλωσόρισε το ακροατήριο και τόνισε πως «εμείς στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser πιστεύουμε πως η υγεία των Κοινοτήτων – επιχώριων και παγκόσμιων – εξαρτάται από τους πολίτες οι οποίοι συγκεντρώνονται για να μοιραστούν πληροφορίες και ανταλλάξουν απόψεις» και συμπλήρωσε πως «το Πανεπιστήμιο παρέχει μία δημόσια πλατεία για διάλογο για μεγάλα θέματα της ημέρας».

Ο κ. Ρόμπερτ Φίσκ, ο οποίος είναι ένας πολυβραβευμένος ανταποκριτής της εφημερίδας The Independent για την Μέση Ανατολή, διατύπωσε απόψεις για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή και τις καταβολές της προσφυγικής κρίσης. Το ακροατήριο κρεμόταν από τα λόγια τους.

Ο κ. Φίσκ δεν μάσησε τα λόγια του όταν επέπληξε με δριμύτητα τα Μέσα ενημέρωσης και κατηγόρησε και μέμφθηκε την κακόφημη ιστορική συμφωνία του Balfour για την κρίση στην Μέση Ανατολή.

Ο κ. Φίσκ υπογράμμισε πως «οι Δυτικές δημοκρατίες είναι ακριβώς οι χώρες οι οποίες έχουν επιβάλλει την θέληση τους και εγκατέστησαν δικτάτορες στα Αραβικά μέρη από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου». Είπε ακόμα πως «η Δύση νομίζει πως έχει το δικαίωμα και το καθήκον να κάνει κάτι τέτοιο.

Αλλά αυτοί δεν είναι δικοί μας άνθρωποι, Έχουν διαφορετική ιστορία και πολιτισμό από την Δύση και δεν έχομε καμία δουλειά να παρεμβαίνουμε».Η κυρία Αικατερίνη Μπούρα, η οποία είναι η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη, βάσισε την ανάλυση της παραθέτοντας πληροφοριακά στοιχεία και προτείνοντας λύσεις για την κρίση.

Η πρέσβειρα κυρία Μπούρα υπογράμμισε την κρίση όταν είπε στο ακροατήριο πως «στο τέλος του 2015 πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ξεριζώθηκαν βιαίως εκ των οποίων τα 21.3 εκατομμύρια ήταν πρόσφυγες. Η πλειονότητα ήταν γυναίκες και παιδιά».

Υπενθύμισε στο ακροατήριο πως «το 2015 η Ελλάδα δέχθηκε πάνω από 800 χιλιάδες πρόσφυγες» και συμπλήρωσε πως «δεν μπορώ να τονίζω αρκετά την αλληλεγγύη που έδειξαν οι τοπικές κοινωνίες ιδιαίτερα στα Ελληνικά νησιά.

Όπου οι κάτοικοι κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες και οικονομικές βοήθειες για να διασώσουν ανθρώπους που είχαν ανάγκη και να τους υποδεχθούν με ανθρώπινο τρόπο σε μία εποχή πολύ σοβαρών οικονομικών προβλημάτων».

Η πρέσβειρα κυρία Μπούρα επίσης προειδοποίησε για τις περιπλοκές της προσφυγικής κρίσης όπως είναι η διακίνηση ανθρώπων η οποία έχει προσμετρείται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Είπε πως «αυτές οι εγκληματικές ομάδες πιθανόν να κάνουν λαθρεμπόριο όπλων, να διακινούν ανθρώπους, να οδηγούν γυναίκες και κορίτσια στην σκλαβιά ή να επιδίδονται σε τρομοκρατικές ενέργειες διότι ευδοκιμούν από αυτές».

Ολοκλήρωσε λέγοντας πως «πρέπει να δημιουργηθούν αποδοτικοί μηχανισμοί μετατόπισης και αποκατάστασης προκειμένου να εξασφαλίσουν κανονικά και νομικά μέσα μετακίνησης και να παράσχουν ευκαιρίες για την αποκατάσταση των προσφύγων». 

Τέλος μίλησε η κυρία Νέλεφερ Παζίρα, η οποία είναι μία πολυβραβευμένη Αφγανο-Καναδή ηθοποιός, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Μεγάλωσε στην Καμπούλ του Αφγανιστάν όπου έζησε επί δέκα χρόνια κατά την Σοβιετική κατοχή προτού διαφύγει με την οικογένεια της στο Πακιστάν.

Όπου από εκεί μεταναστεύσει στον Καναδά. Το 1996 επέστρεψε στο διοικούμενο από τους Ταλιμπάν Αφγανιστάν προς αναζήτηση μιας παιδικής της φίλης. Το ταξίδι αυτό έγινε η βάση για μία ταινία που βραβεύθηκε, την Kandahar, στην πρωταγωνίστησε η ίδια. Η σπαραχτική ιστορία της ως πρόσφυγας και της οικογένειας της μίλησε στις καρδιών όλων εκείνων που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. 

Η αφήγηση της συγκίνησε τους πάντες. Περπατώντας από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν με την οικογένεια της είναι μία μαρτυρία της κατάστασης των προσφύγων.Ο πατέρας της ήταν παιδίατρος στην Καμπούλ και ο οποίος δεν μπορούσε να εξασκήσει την ιατρική όταν έφτασε στον Καναδά.

Ολόκληρο το προσφυγικό του ταξίδι κρατούσε ένα κοστούμι το οποίο φανέρωνε ποίος ήταν στην πατρίδα του.Στον Καναδά διατήρησε το τελετουργικό διατήρησης του κοστουμιού το οποίο το έβγαζε έξω ως μία υπενθύμιση της πρότερης ζωής του. 

Το μήνυμα αυτό δεν χάθηκε από την δημιουργική θυγατέρα του Νέλοφερ η οποία ίδρυσε το Ταμείο Dyana Afghan Women’s Fund, το οποίο παρέχει εκπαίδευση και επαγγελματική μεθοδολογία σε γυναίκες στο Αφγανιστάν.

Η ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων είναι τρομερή. Η βραδιά με τους Ρόμπερτ Φισκ, Αικατερίνη Μπούρα και Νέλεφερ Παζίρα ήταν ενοχλητική, αλλά επίσης και αποκαλυπτική. Η δυναμική ανάμεσα στους ομιλητές παρείχε τρεις μοναδικές απόψεις για την προσφυγική κρίση και έδωσε στο ακροατήριο μία αξέχαστη εκπαιδευτική εμπειρία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: