23 Φεβρουαρίου, 2017

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΛΕΠΕΝ

 

Ο σωματοφύλακας και η διευθύντρια του γραφείου της Λεπέν ανακρίνονται από τα στελέχη του Γραφείου κατά της διαφθοράς στο πλαίσιο έρευνας για εικονικές θέσεις εργασίας υπαλλήλων της στο ευρωκοινοβούλιο.

Η Μαρίν Λεπέν κατήγγειλε «πολιτική δίωξη» εναντίον της. Δύο ημέρες νωρίτερα, οι αστυνομικοί ερεύνησαν τα κεντρικά γραφεία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Ο σωματοφύλακας Thiery Légier, και η διευθύντρια του γραφείου της Catherine Griset, εκλήθησαν από την αστυνομία το πρωί της Τετάρτης και κρατήθηκαν προσωρινά. Πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο στην έρευνα για τις αργομισθίες που έπαιρναν πολλοί κοινοβουλευτικοί συνεργάτες της Μαρίν Λεπέν στο ευρωκοινοβούλιο.

Το δικαστήριο του Παρισιού είχε ανοίξει προκαταρκτική έρευνα τον Μάρτιο του 2015, μετά από σχετική καταγγελία του Ευρωκοινοβουλίου για αισχροκέρδεια, πλαστογραφεία και εικονική εργασία. 

Σύμφωνα με έκθεση του Olaf (Ευρωπαϊκό γραφείο κατά της φοροδιαφυγής), η οποία δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου, «η κ. Λεπέν είχε δηλώσει ως κοινοβουλευτική βοηθό στις Βρυξέλλες την Catherine Griset ενώ εκείνη ήταν η προσωπική βοηθός της στα κεντρικά γραφεία του κόμματός της, στη Γαλλία, από τον Δεκέμβριο του 2010».

Σχετικά με τον σωματοφύλακά της, το Olaf αναφέρει ότι η πρόεδρος του κόμματος είχε κάνει «ένα συμβόλαιο εργασίας εντελώς ψευδές». Παράλληλα με αυτή την έρευνα, το Olaf ζητάει την επιστροφή ποσού 339.946 ευρώ στην Μαρίν Λεπέν. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στους  μισθούς που καταβλήθηκαν στον Thierry Légier το 2011 και στην Catherine Griset, από το 2010 ως το 2016.

Επειδή αυτά τα χρήματα δεν επεστράφησαν, το ευρωκοινοβούλιο άρχισε από τα μέσα Φεβρουαρίου 2017 να παρακρατάει τα αντίστοιχα ποσά από τον μισθό της Λεπέν, η οποία είναι ευρωβουλευτής. Ο δικηγόρος της Marcel Ceccaldi είχε ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου εναντίον αυτής της παρακράτησης.

Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Κόμματος είχε απαντήσει μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Olaf ότι «δεν υπάρχει τίποτα ψευδές, ούτε εικονική εργασία ούτε τίποτα τέτοιο στον φάκελο. Εχω δώσει όλες τις αποδείξεις στο Olaf, που είναι ένας οργανισμός της Κομισιόν. Φαντάζεστε ότι δεν έχω ιδέα για τα παρασκηνιακά της Κομισιόν».
 
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης την Τετάρτη σε φυλακή της Γαλλίας, η Μαρίν Λεπέν φάνηκε ειρωνική: «Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι υπάρχει ανακριτής για τον φάκελο. Γιατί χρειάζεται να ξαναγίνει έρευνα, μήπως επειδή ο φάκελος είναι άδειος;». Κατήγγειλε στη συνέχεια ότι είναι θύμα «πολιτικής δίωξης» και πρόσθεσε: «Οι Γάλλοι ξέρουν ακριβώς την διαφορά ανάμεσα στα πραγματικά σκάνδαλα και στην πολιτική δίωξη. Το ξέρουν πολύ καλά».

Μετά την προσωρινή τους κράτηση, η οποία μπορεί να διαρκέσει 48 ώρες, ο Thierry Légier και η Catherine Griset μπορεί να απαλλαγούν χωρίς κατηγορίες, αλλά μπορεί και να κληθούν να παρουσιαστούν στη δικαιοσύνη ενόψει μιας πιθανής απαγγελίας κατηγορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: