20 Ιανουαρίου, 2017

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕ ESM ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

 

Καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στο ελληνικό πρόγραμμα έχουν παγώσει και επικοινωνία εκτός από αυτή της Αθήνας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπάρχει, ο βασικός στόχος είναι μέχρι το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου να βρεθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ των θεσμών, ώστε να επιστρέψουν με κοινά αιτήματα στην Αθήνα και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να δεχθεί να γυρίσει στην Αθήνα και να διαπραγματευθεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του σε νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να δει την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετεί αν όχι όλες, αλλά σίγουρα κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί αναγκαίες, όπως μείωση του αφορολόγητου ή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Αν οι επικεφαλής των θεσμών καταφέρουν να συμφωνήσουν στα αιτήματα που θα ζητήσουν από την Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση τα δεχθεί, τότε ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο θα μπορούσε να υπάρξει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αυτό είναι το πολύ θετικό σενάριο. Αν όμως δεν υπάρξει πρόοδος μέσα στον Φεβρουάριο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί να νομοθετήσει κάποια από τα μέτρα που θα ζητήσουν οι θεσμοί πλέον και όχι μόνο το ΔΝΤ, τότε η αξιολόγηση κινδυνεύει να μείνει μετέωρη για τους επόμενους μήνες ακόμα και μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η μη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συζητήθηκε για πρώτη φορά ανοιχτά στο τελευταίο Euroworking Group κατά τη διάρκεια του δείπνου και ενώ είχε αποχωρήσει η εκπρόσωπος του Ταμείου, Ν. Βελκουλέσκου από τη συζήτηση. Τότε ήταν που οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών έθιξαν το θέμα ανοιχτά.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση της συζήτησης, ο Ολλανδός εκπρόσωπος στο EWG μίλησε πρώτος, λέγοντας ότι πριν από τις ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου δεν μπορεί να υπάρχει εκταμίευση χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Οι συνήθως υποστηρικτικοί Γάλλοι έθεσαν το ερώτημα για ποιον λόγο να μη συνεχίσει το πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα τους έβρισκε αντίθετους, ενώ από την πλευρά τους Αυστριακοί και Ισπανοί είπαν ότι αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ, τότε δεν θα υπάρξει και οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Και παρόλο που οι γερμανικές εφημερίδες Handelsblatt και Bild αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ετοιμάζεται για συνέχιση του ελληνικού προγράμματος χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ, κάτι τέτοιο – όπως τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες – θα είναι μια πολύ δυσμενής εξέλιξη, καθώς είναι πιθανόν να χρειαστούν μήνες για νέα συμφωνία. 

Συγκεκριμένα, Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε πως αν δεν υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ και χρειαστεί καινούργιο πρόγραμμα, αυτό θα γίνει εκ των πραγμάτων μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς για μερικούς μήνες μετά τις ολλανδικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο, η Ολλανδία θα χρειαστεί τουλάχιστον 2-3 μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση, την εποχή που η Γερμανία θα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές και δεν θα θέλει να συζητήσει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
  
Ετσι, είναι πολύ πιθανόν η δημιουργία ενός καινούργιου προγράμματος να μετατεθεί μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης που και αυτή θα χρειαστεί μερικούς μήνες. «Οπότε μιλάμε για το τέλος του έτους», όταν πλέον η ελληνική πλευρά δεν θα χρειάζεται νέο πρόγραμμα λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος καθώς η μεγάλη αποπληρωμή του δάνειου (περίπου 7 δισ.) είναι τον Ιούλιο.

Η Bild αναφέρει πως ο κ. Σόιμπλε ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη γερμανική Βουλή τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί να λάβει μέρος. Οπως υπενθυμίζει η Bild, o κ. Σόιμπλε προηγουμένως είχε υποσχεθεί στην Bundestag ότι το πακέτο διάσωσης θα προχωρούσε μόνο στην περίπτωση που θα συμμετείχε το ΔΝΤ σε αυτό.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Σόιμπλε θεωρεί πως το κενό που θα αφήσει η αποχώρηση του ΔΝΤ θα πρέπει να καλυφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών, η Bild αναφέρει πως η τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Bundestag πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: