16 Ιανουαρίου, 2017

ΣΦΟΔΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Πάνω από 30 νεκροί σε αντεπίθεση του ISIS. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εξαπέλυσε το Σάββατο (14/1) μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον τομέων που ελέγχει το συριακό καθεστώς στην πολιορκημένη πόλη Ντέιρ Εζόρ, όπου τουλάχιστον τριάντα αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες.

Τουλάχιστον 12 στρατιωτικοί και 20 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις σφοδρές μάχες στην πόλη αυτή στο ανατολικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ISIS, που ελέγχει το 60% της πόλης, εξαπέλυσε χθες το πρωί μια επίθεση με στόχο να καταλάβει τους τομείς της που βρίσκονται στα χέρια του καθεστώτος κι ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας σε μικρή απόσταση, ανέφερε η ίδια ΜΚΟ.

«Πρόκειται για την πιο σημαντική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει το ISIS εδώ κι έναν χρόνο, σημείωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA και μια πηγή προσκείμενη στις συριακές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν την έφοδο των τζιχαντιστών.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι τζιχαντιστές έστειλαν βομβιστές-καμικάζι εναντίον των στρατευμάτων του καθεστώτος, σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν. Σε αντίποινα, «η αεροπορία του καθεστώτος και αυτή των συμμάχων του (σ.σ. της Ρωσίας) εξαπέλυσαν επιδρομές σε θέσεις τζιχαντιστών στην πόλη».

Η τζιχαντιστική οργάνωση ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ και κατέλαβε το 2014 μεγάλα τμήμα της ομώνυμης πρωτεύουσάς της. Εδώ και δύο χρόνια πολιορκεί τις συνοικίες της που ελέγχει το καθεστώς, στο δυτικό τμήμα της πόλης, όπου ζουν ακόμη 100.000 άνθρωποι σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: