12 Ιανουαρίου, 2017

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

 

Σε κρίσιμη καμπή μπαίνει από σήμερα, Πέμπτη (12/01/2017) το Κυπριακό, καθώς αρχίζει στη Γενεύη η πολυμερής Διάσκεψη για την Κύπρο, με την ατζέντα των διαπραγματεύσεων να περιλαμβάνει σε πρώτο πλάνο τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Οι εργασίες της Διάσκεψης ξεκίνησαν στις 12:15 ώρα Ελλάδας (11:15 τοπική ώρα), με την εισήγηση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην αίθουσα του «Παλατιού των Εθνών» και, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη.

Της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». 

Υπενθυμίζεται πως όλες οι Σύνοδοι της Διάσκεψης πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 15:45 ώρα Ελλάδας (14:45 τοπική ώρα), παρουσία των δυο ηγετών.

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί διαπραγματεύονται για ασφάλεια και εγγυήσεις.Νωρίτερα, οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών ξεκίνησαν στις 10:15 ώρα Ελλάδας (09:15 τοπική ώρα) ενώ στις 12:00 ώρα Ελλάδας (11:00 τοπική ώρα) είναι προγραμματισμένη η λήψη φωτογραφιών του κ. Γκουτέρες με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της πολυμερούς Διάσκεψης. Την ίδια στιγμή, ανώτατη κυβερνητική πηγή της Ελλάδας, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωνε νωρίτερα σήμερα πως «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί». Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιβεβαίωσε, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο της μετάβασης του κ. Τσίπρα στην Ελβετία. 

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομέρ Τσελίκ, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα παραβρεθεί στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης.  ωστόσο σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες που μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, o Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναμένεται στην Ελβετία.

«Ρήγμα» στη Λευκωσία: Κατά του Αναστασιάδη τέσσερα 
στα πέντε κόμματα του Κέντρου.

Ωστόσο, η «πρεμιέρα» των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη επισκιάζεται ήδη από την έντονη διαφωνία που υπάρχει στους κόλπους του κεντρώου χώρου στη Λευκωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεθνής διάσκεψη στο Παλάτι των Εθνών χωρίς την παρουσία του ενδιάμεσου χώρου πλήν του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα.

Η εισήγηση του Νίκου Αναστασιάδη: Συμμετέχω με διττή ιδιότητα
Στην πρότασή του για το θέμα της ασφάλειας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του κατά την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη.

Ξεκαθαρίζοντας παράλληλα μέσω της παρέμβασής του πως συμμετέχει σε αυτήν με διττή ιδιότητα, «δηλαδή και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας», σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη ήρθε ως απάντηση στον σάλο που προκάλεσε το απίστευτο ατόπημα των υπευθύνων για τη διοργάνωση της πολυμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, μη δηλώνοντας στα ταμπελάκια των συμμετεχόντων τους τίτλους και τις ιδιότητές τους, με αποτέλεσμα ο Νίκος Αναστασιάδης να μην αναφέρεται ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νέα εξέλιξη στο Κυπριακό: Ο Τούρκος πρωθυπουργός σπεύδει στη Γενεύη
Νέα φημολογία πλέον περί παρουσίας στη Γενεύη των πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων έχει δώσει ανάρτηση στο twiter του διπλωματικού συντάκτη του BBC Τζέιμς Λαντέιλ,  για παρουσία του Μπιναλί Γιλντιρίμ στην πολυμερή διάσκεψη.

«Το BBC έμαθε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ θα παραστεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Κύπρο στη Γενεύη. Μεγαλώνουν οι προσδοκίες», έγραψε ο έγκυρος δημοσιογράφος.

"Σταθμός η ανταλλαγή χαρτών"
Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που ανταλλάσσονται χάρτες, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ενημέρωση που έκανε μετά την ανταλλαγή των χαρτών. 

Κάνοντας λόγο για «σημαντική εξέλιξη», ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τη διακοπή των συνομιλιών. Είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης, τόνισε. 

Παρόλ' αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη συγκεκριμένες αντιρρήσεις επί του σχεδίου-χάρτη που τους ενεχείρισε η άλλη πλευρά, αντιρρήσεις που κατέθεσε γραπτώς ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν θέλησε στην παρούσα φάση να αποκαλύψει ποια είναι τα σημεία με τα οποία διαφωνεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αύριο, διευκρίνισε, δεν υπάρχουν δικοινοτικές συνομιλίες, καθώς η πολυμερής Διάσκεψη θα ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Εισαγωγικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι χάρτες που ανταλλάχθηκαν είναι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μον Πελεράν, δηλαδή παραχωρούν ποσοστό 28,2% έως 29,2% στην τουρκοκυπριακή διοίκηση. «Είναι η πρώτη φορά που ανταλλάσσονται χάρτες στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη», σημείωσε.

Από τη μελέτη του χάρτη που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κατ' αρχάς εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στο 29,2%, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να κρύψει ότι από την άλλη, υπάρχουν πρόνοιες του χάρτη «που δεν μας ικανοποιούν, και οι διαφωνίες έχουν ήδη υποβληθεί, γραπτώς.

Μάλιστα, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με πολύ συγκεκριμένα σχόλια επί των τουρκοκυπριακών προτάσεων». Ερωτηθείς αν υποβλήθηκαν αντίστοιχες ενστάσεις από τον Μουσταφά Ακιντζί, απάντησε πως εξ όσων γνωρίζει, δεν υπέβαλε αντίστοιχες γραπτές προτάσεις ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Σε ερώτηση για την τύχη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης απάντησε πως δεν θα μπει σε λεπτομέρειες, για να προσθέσει: «Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που έχουμε τέτοια εξέλιξη, είναι θετικό ότι η σημερινή εξέλιξη κινείται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί στο Μον Πελεράν. 

Από εκεί και πέρα, δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης». Συνέχισε δε, σημειώνοντας πως «αύριο ξεκινά η Διάσκεψη εδώ στη Γενεύη και η ημέρα είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: