29 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό την κρίση στη Συρία.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη. Χαρακτήρισε την επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς «κατάπτυστη», ενώ τόνισε ότι «η κυβέρνηση υπογράφει τα πάντα και καταδικάζει τη χώρα σε παρατεταμένη λιτότητα». 

Επιπλέον, κατήγγειλε χτίσιμο ενός μεγάλου πελατειακού κράτους, που συντηρείται από την υπερφορολόγηση, και υπογράμμισε ότι ως πρωθυπουργός δεν θα το ανεχθεί αυτό. Χιονισμένη η Αθήνα, ακόμη και το κέντρο της πόλης, την Πέμπτη. Σε πολλά προάστια της Αττικής το έχει «στρώσει», ενώ χιονόπτωση σημειώθηκε και στον Πειραιά. 

Μετ' εμποδίων η κυκλοφορία των οχημάτων σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος εκτελεί δρομολόγια μέχρι τον σταθμό Ειρήνη. Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο. Πρόσκρουση επιβατηγού στο λιμάνι της Ζακύνθου. Πού υπάρχουν προβλήματα.

Πυκνό χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε μεγάλο μέρος της χώρας την Πέμπτη. Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Δείτε αναλυτικά πώς έχει κατάσταση στο οδικό δίκτυο της χώρας ανά νομό.

Ο ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει αλλαγές στον τρόπο προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και οφέλη για τον πάροχο, όπως η μείωση του χρόνου αποπληρωμής. 

Με το νέο τρόπο, η προμήθεια θα γίνεται χωρίς προπληρωμή του ασφαλισμένου αφού ο πάροχος θα αποζημιώνεται απευθείας από τον Οργανισμό, ενώ δεν απαιτείται κατάθεση δικαιολογητικών στις ΠΕΔΙ.

Κόσμος:H Τουρκία σκοπεύει να επιτύχει συμφωνία με τη Ρωσία για εκεχειρία στη Συρία πριν από το νέο έτος, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου - προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν θα προχωρήσει σε συνομιλίες με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Μόσχα και Άγκυρα θα είναι «εγγυητές» της συμφωνίας, λέει ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Στην Ουάσινγκτον, η εικόνα που σχηματίζεται από την ενδιάμεση περίοδο μεταξύ Ομπάμα και Τραμπ δεν είναι και η αρμονικότερη: Από το ζήτημα του Ισραήλ μέχρι τη Ρωσία, οι Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ πιέζουν για αντιδιαμετρικές προσεγγίσεις. 

Η εικόνα είναι τέτοια που ο Τραμπ έφτασε στο σημείο να στηλιτεύσει δημόσια τα «εμπρηστικά εμπόδια που βάζει ο Ομπάμα» -έστω κι αν έπειτα έριξε τους τόνους. Ο απολογισμός της επίθεσης στο Βερολίνο δεν ήταν ακόμη υψηλότερος χάρη στο ηλεκτρονικό σύστημα πέδησης της νταλίκας που χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με αναφορές από την έρευνα. 

Παράλληλα, οι επαφές που είχε ο Αμρί είναι στο μικροσκόπιο των γερμανικών Αρχών, που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαλεύκανση του πώς διέφυγε. Παρά τη δικομματική δυσφορία στο Κογκρέσο για τις αναφορές μυστικών υπηρεσιών πως η Ρωσία είχε ρόλο στην προεκλογική κυβερνοεπίθεση με στόχο τους Δημοκρατικούς, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει πως σκοπεύει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε στο ζήτημα να μην δοθεί συνέχεια:

Ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προαναγγείλει «αντίποινα» σε βάρος της Μόσχας, ο Τραμπ εμφανίζεται αρνητικός σε κυρώσεις λέγοντας πως «πρέπει να το ξεπεράσουμε» με την γενική επισήμανση πως «οι υπολογιστές έχουν κάνει πολύ περίπλοκη τη ζωή μας»...

Το Κογκρέσο της Κολομβίας ενέκρινε αμνηστία σε χιλιάδες μέλη των FARC για εγκλήματα ήσσονος σημασίας που διέπραξαν κατά τη διάρκεια του 52ετούς εμφύλιου. Από την αμνηστία εξαιρούνται μαχητές που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου ή παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Οικονομία:Σε χαμηλούς τόνους πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στο άνοιγμα της Πέμπτης, της προτελευταίας συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου για το 2016. Μικρή παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η καταληκτική ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου είναι Σάββατο.

Αυξημένη ανησυχία καταγράφεται στο Βερολίνο για το ενδεχόμενο μίας νέας κρίσης στην Ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. «Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν προχωρά, στην Ιταλία και την Ισπανία υπάρχουν προφανώς εκροές κεφαλαίων. Αυτό δημιουργεί ανησυχία και στη γερμανική κυβέρνηση», σημειώνει η εφημερίδα.

Ξεκλειδώνει, με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, η ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα. Αφού από το 2012 πέρασε από σαράντα κύματα, σύμφωνα με πληροφορίες κλείνει σήμερα η παραχώρηση της έκτασης 490 στρεμμάτων στην περιοχή Ερημίτης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, η πρώτη αποκρατικοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ στον τομέα των ακινήτων.

Η τήρηση του αφηγήματος «οι κανόνες είναι κανόνες» θα οδηγήσει την Ευρωζώνη στη διάλυση, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε άρθρο του στο Open Democracy. Υποστηρίζει πως η απάντηση της Ευρώπης στην άνοδο των ακραίων πολιτικών δυνάμεων πρέπει να είναι η εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής, που θα βάζει ως προτεραιότητα την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.

Αθλητισμός:Στη Μαδρίτη βρίσκεται ο Δημήτρης Σιόβας για να οριστικοποιήσει τη μετακίνησή του στη Λεγάνιες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Marca ο 28χρονος Ελληνας κεντρικός αμυντικός θα περάσει άμεσα από ιατρικές εξετάσεις και αν όλα πάνε καλά θα ενσωματωθεί στη νέα του ομάδα από την Πέμπτη. 

Ο Σιόβας είχε ελάχιστα λεπτά συμμετοχής με τον Ολυμπιακό στη φετινή σεζόν κι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποφασή του να αλλάξει ομάδα, αφού ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τον «Θρύλο» και τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Αριστείδης Βάτσιος από το σύνδεσμο Δυτικής Αττικής θα διευθύνει την αναμέτρηση του πρωτοπόρου Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης για την 1η αγωνιστική της Super League που θα διεξαχθεί την προσεχή Τετάρτη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». 

Τη συνάντηση του Παναθηναϊκού με τον Πλατανιά στα Χανιά θα διαιτητεύσει ο Πραξιτέλης Ζαχαριάδης, ενώ ο Σταύρος Μάνταλος θα είναι ο «άρχοντας» στον αγώνα ΑΕΚ-Παναιτωλικός.

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΚΕΔ κ.κ. Τριτσώνη και Κουκουλάκη, είχε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν θέματα της ελληνικής διαιτησίας.

Για την οποία ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ εξέφρασε την μέχρι τώρα ικανοποίησή της ομάδας του, για το γεγονός ότι οι διαιτητές με βεβαρυμένο παρελθόν δεν συμμετέχουν στους ορισμούς, αναγνωρίζοντας ότι αυτή η ΚΕΔ στο πρώτο της διάστημα έκανε τις απαραίτητες ενέργειες προς την σωστή κατεύθυνση.

Παρελθόν από τον Παναθηναϊκό αποτελεί και τυπικά ο Κριστιάν Λεντέσμα, ανοίγοντας μάλιστα και τον κύκλο των αποχωρήσεων στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο. Ετσι, ο 34χρονος Αργεντινός χαφ που ήρθε ως «φτασμένος» από το Campionato, αγωνίστηκε μόλις σε 15 επίσημα ματς και μετά από λίγους μήνες, αποχωρεί. 

Στο μεταξύ, ο Βίκτορ Ιμπάρμπο δεν έδωσε σήμερα το «παρών» στην προπόνηση χωρίς να έχει εξασφαλίσει κάποια άδεια από τη διοίκηση ή τον προπονητή του. Προς... την έξοδο βρίσκεται πλέον και ο Κολομβιανός. Πρόστιμο στον Ζέκα για την αποβολή στη Λάρισα και παράβαση ωραρίου.

Έτοιμοι για να δουλέψουν σκληρά, με στόχο να βοηθήσουν στο να φτιαχτεί μία ομάδα που θα την χαίρονται οι οπαδοί της, δήλωσαν οι Νίκος Λυμπερόπουλος και Τάκης Φύσσας στο πλαίσιο της παρουσίασής τους από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. 

Ο τεχνικός διευθυντής των «πρασίνων», Νίκος Λυμπερόπουλος, απέφυγε να μιλήσει με συγκεκριμένα ονόματα για τα μεταγραφικά, ενώ ξεκαθάρισε πως τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην ενίσχυση της ομάδας θα έχει ο Μαρίνος Ουζουνίδης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: