07 Δεκεμβρίου, 2016

ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΕΠΙ ΔΕΝ ΑΡΝΗΘΗΚΑΜΕ ΠΟΤΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

 

Η δήλωση αυτή έρχεται ως απάντηση στις κατηγορίες του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η Ουάσιγκτον ουσιαστικά ακύρωσε τις συζητήσεις για τη Συρία μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών ειδικών, οι οποίες επρόκειτο να διεξαχθούν, σύμφωνα με τον ίδιο,  αύριο Τετάρτη στη Γενεύη.

"Θα δούμε", περιορίστηκε να πει ο Τζον Κέρι, ο οποίος μετέβη για τελευταία φορά στην έδρα του ΝΑΤΟ προκειμένου να διαβεβαιώσει τους συμμάχους του για τη διατήρηση των υπερατλαντικών δεσμών μετά την άφιξη στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου, του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι ακύρωσε τις συνομιλίες με για το Χαλέπι που επρόκειτο να διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη και ότι αρνείται έναν "σοβαρό διάλογο, κυρίως σε ό,τι αφορά την τύχη των σύρων ανταρτών, ώστε να τους επιτρέψει να "κερδίσουν χρόνο". 

"Κατανοήσαμε ότι είναι αδύνατο να συζητήσουμε σοβαρά με τους αμερικανούς εταίρους μας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λαβρόφ. Συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων διεξάγονται εδώ και μήνες στην ελβετική πόλη. Οι Κέρι και Λαβρόφ συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Ρώμη και συμφώνησαν να διεξαχθεί ρωσοαμερικανική συνάντηση στη Γενεύη, που θα συζητήσει ειδικότερα την εκεχειρία και την απομάκρυνση των ανταρτών από το Χαλέπι.

Η αμερικανική διπλωματία δεν επιβεβαίωσε ποτέ τη συνάντηση στη Γενεύη, ωστόσο σε επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο Βερολίνο, ο Κέρι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μιας νέας συνάντησης με τον Σεργκέι Λαβρόφ στο Αμβούργο, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Χαλέπι: Χωρίς σπίτι πια η 7χρονη Σύρια blogger...
Μια μικρή Σύρια Μπάνα αλ Άμπεντ, που έχει γίνει γνωστή στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μέσω των μηνυμάτων της στο Twitter με τα οποία περιγράφει τη ζωή της στο ανατολικό Χαλέπι, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της, καθώς πλησιάζει ο συριακός στρατός και «είναι καλά», δήλωσε ο πατέρας της.

«Το σπίτι μας υπέστη ζημιές από έναν βομβαρδισμό» τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο Γάσαν αλ Άμπεντ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το AFP.«Επιπλέον ο στρατός έχει πλησιάσει πολύ στη συνοικία μας. Φύγαμε προς μια άλλη (συνοικία) του ανατολικού Χαλεπιού και η οικογένειά μας είναι καλά», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «η σύνδεση στο Διαδίκτυο δεν είναι πολύ καλή».

Με τη βοήθεια της μητέρας της Φατίμα, η 7χρονη Μπάνα ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου να γράφει στο Twitter στα αγγλικά για τη ζωή της στο ανατολικό Χαλέπι, το οποίο προσπαθεί να ανακαταλάβει από τους αντάρτες ο συριακός στρατός.

Μέσω του λογαριασμού της @AlabedBana, τον οποίο παρακολουθούν 211.000 χρήστες, η μητέρα της είχε προκαλέσει ανησυχία γράφοντας την Κυριακή το βράδυ: «Είμαστε βέβαιοι ότι ο στρατός θα μας συλλάβει τώρα. Θα ξαναϊδωθούμε κάποια στιγμή. Εις το επανιδείν, Φατίμα».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: