08 Δεκεμβρίου, 2016

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Όλοι πια έχουμε καταλάβει πως ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί την προσέγγιση με τη Ρωσία. Δε θα αναλύσουμε τους γεωστρατηγικούς λόγους που το επιθυμεί, αλλά τους καθαρά οικονομικούς και το λόγο που δεν πρόκειται να γίνει η προσέγγιση αυτή.

Αν ο Ερντογάν είχε στο χέρι του κάποιο χαρτί που έπαιζε και κέρδιζε τους Τούρκους πολίτες, αυτό ήταν της οικονομικής ευρωστίας της Τουρκίας. Ωστόσο αυτό έχει αλλάξει πια.

Το περασμένο φθινόπωρο ο Οίκος Moody´s κατέταξε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στην κατώτατη βαθμίδα ενώ η τουρκική λίρα βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση. Σε σχέση μάλιστα  με τον περασμένο χρόνο έχασε το 20% της αξίας της. 

Αν η Τουρκία δεν αναπτύξει, και μάλιστα γρήγορα, οικονομικές σχέσεις ουσίας με τη Ρωσία θα βρεθεί σε ακόμα δεινότερη θέση. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι κοστοβόρες (Ασπίδα του Ευφράτη).

Η Τουρκία όμως επιθυμεί οι οικονομικές αυτές συμφωνίες να υπογραφούν σε τουρκικές λίρες. Στη θεωρία πρόκειται για μια πολύ καλή ιδέα αλλά όπως υποστηρίζουν οικονομολόγοι όπως ο Ντενίζ Τσιτσέκ, ο οποίος εργάζεται στην QN Finansbank με έδρα την Κωνσταντινούπολη:

«Φυσικά και θα ήταν ιδανικό να κλείνονται συμφωνίες σε εθνικά νομίσματα. Πρέπει όμως να γνωρίζει κανείς ότι οι μέχρι σήμερα συμφωνίες κλείστηκαν σε ξένο νόμισμα διότι η εμπιστοσύνη απέναντι στη λίρα είναι πολύ χαμηλή. 

Υπό τις σημερινές συνθήκες θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν επενδυτές που να κλείσουν συμφωνίες σε τουρκική λίρα». Θα προχωρήσει η Ρωσία στη σύναψη οικονομικών σχέσεων με μία χώρα της οποίας το νόμισμα διολισθαίνει καθημερινά; 

Δύσκολο.Θα πιέσει ώστε οι συμφωνίες να υπογραφούν σε ρούβλι ή κάποιο άλλο διεθνές ισχυρό νόμισμα (ευρώ ή δολάριο); Πιθανόν. Μόνο που αυτό θα εγκλωβίσει τον Ερντογάν στην αδύναμη τουρκική λίρα ακόμα περισσότερο. 

Τα προβλήματα για τον Τούρκο Πρόεδρο δεν είναι μονοδιάστατα. Είναι πολυδιάστατα και η διέξοδος από αυτά σίγουρα δεν προβλέπεται να επιτευχθεί με ευκολία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: