17 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Το πράσινο φως στην εφαρμογή της δομημένης συνέντευξης, η οποία αποτελεί ένα από τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων, ανάβει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και φέρει τις υπογραφές των αρμόδιων υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη και Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

Δυσκολίες στη μετακίνηση των οχημάτων φέρνει ο παγετός στο νομό Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου να είναι εφικτή μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Κατηγορηματικά αρνητική στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων μέτρα, όπως ζητά το ΔΝΤ, είναι η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τους εκατέρωθεν συμβιβασμούς, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους το συντομότερο δυνατόν. Τα παραπάνω έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος από το Βερολίνο, εκτιμώντας ότι παρά τον «πάγο» που έβαλε χθες η Μέρκελ, το Βερολίνο δεν θα μπλοκάρει τη συμφωνία.

Πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής σε μονοκατοικία στη συμβολή των οδών Θησέως και Δημοκρίτου στο Χαλάνδρι. Στο σημείο έσπευσαν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Η πυροσβεστική έθεσε τη φωτιά υπό έλεγχο λίγη ώρα αργότερα. Μετωπική επίθεση κατά της πολιτικής της κυβέρνησης εξαπέλυσε την Παρασκευή από τη Μυτιλήνη ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του. ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα τα περί νησιωτικής πολιτικής» και «προεκλογικού τύπου» τις πρόσφατες πρωθυπουργικές ανακοινώσεις από τη Νίσυρο.

Κόσμος: Οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη φόρεσαν τα καλά τους και ετοιμάζονται να υποδεχτούν τα Χριστούγεννα. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στήνονται και στολίζονται, λαμπιόνια ανάβουν σε όλη την υφήλιο, οι χριστουγεννιάτικες αγορές ανοίγουν και το πνεύμα των γιορτών προσπαθεί να μας φτιάξει τη διάθεση. 

Εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν αργά το βράδυ της Παρασκευής όλες τις εξόδους του Κοινοβουλίου της Πολωνίας, έπειτα από τις κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραβίαση του Συντάγματος από το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. 

Οι διαδηλωτές αντιδρούν έντονα σε διάταξη νομοσχεδίου που περιορίζει την πρόσβαση των ΜΜΕ στις συνεδριάσεις της Βουλής. Με αστυνομική προστασία αποχώρησαν ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και η πρωθυπουργός. Η αστυνομία «έσπασε» τον αποκλεισμό τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Προσπάθειες να ξαναρχίσει η εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού, έπειτα από το «πάγωμα» της εκκένωσης που θα επέτρεπε στους αμάχους και στους αντάρτες να απομακρυνθούν από τον τελευταίο θύλακα που ελέγχουν αντάρες και να μεταφερθούν σε άλλες ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

«Το Χαλέπι είναι πλέον τόπος θανάτου» λέει δάσκαλος, ένας από τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη. Δεκατρείς στρατιώτες σκοτώθηκαν και 48 τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε σε λεωφορείο έξω από το Πανεπιστήμιο Ερσιγές της Καισάρειας στην Τουρκία. 

Σε ανακοίνωσή τους οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρει ότι από την έκρηξη ενδέχεται να τραυματίστηκαν και πολίτες. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε την Παρασκευή ότι διέταξε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει η Ρωσία τις κυβερνοεπιθέσεις σε μία συζήτηση που είχαν πριν από τις προεδρικές εκλογές. 

Οι δηλώσεις Ομπάμα έρχονται ως απάντηση στο «μήνυμα» του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον αμερικανό πρόεδρο: «Παρουσίασε αποδείξεις ή μη μιλάς».

Οικονομία:Από 21,6% έως και 52,5% θα κυμανθούν οι τελικοί συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων παρελθόντων ετών που θα αποκαλυφθούν οικειοθελώς από τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, τις ομόρρυθμες και τις ετερόρρυθμες εταιρείες, οι οποίες θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις των άρθρων 57-61 του πρόσφατα ψηφισθέντος από τη Βουλή πολυνομοσχεδίου των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Κανένα «επικοινωνιακό λάθος» δεν παραδέχθηκε ο Ευ.Τσακαλώτος, στο Βερολίνο, σχετικά με το «πακέτο παροχών Τσίπρα» τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε δημοσίευμα του Spiegel, που έφερε τον Έλληνα υπουργό να αναγνωρίζει ότι ήταν λάθος να μην ενημερωθούν οι θεσμοί πριν την ανακοίνωση των μέτρων. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός απέδωσε την ταχύτητα των κινήσεων από την πλευρά της Αθήνας στα πιεστικά χρονικά περιθώρια, κάτι πάντως που αναφέρει και το Spiegel.

Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), έναντι 320 εκατ. ευρώ στην κινεζική εταιρεία State Grid. Στην υπογραφή της συμφωνίας μετείχε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος είπε ότι με την υπογραφή αυτή γίνεται ενα ακόμη βήμα στην πολύ στενή οικονομική σχέση της Ελλάδας με την Κίνα.

Εξηγήσεις στο Βερολίνο για τον «μποναμά» Τσίπρα φέρεται να έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Βερολίνο, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος να μην ενημερωθούν οι δανειστές εκ των προτέρων.

Υψηλά κέρδη κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καλύπτοντας την πτώση των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας, στις 639,64 μονάδες, με άνοδο 4,22%. Σε εβδομαδιαία βάση, κατέγραψε οριακή πτώση 0,07%.

Αθλητισμός:Ισόπαλο 2-2 έληξε το ντέρμπι ανάμεσα στη Χοφενχάιμ και την Μπορούσια Ντόρτμουντ, με το οποίο άνοιξε η αυλαία της 15η αγωνιστικής στην Bundesliga. Με γκολ του Ντέιβερσον στο 58΄, η Αλαβές εκμεταλλεύτηκε την ισχύ του «Μεντιθορόσα» για να νικήσει την Μπέτις 1-0 και να κάνει βαθμολογικό άλμα, στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 16ης αγωνιστικής στο ισπανικό πρωτάθλημα. 

Πολύ σημαντική εκτός έδρας νίκη πήρε η Ναντ στην έδρα της Ανζέ, της οποίας επιβλήθηκε 2-0 στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 18ης αγωνιστικής στη Γαλλία. Ως «άκρως πολιτικό μήνυμα» χαρακτήρισε η Super League τη φράση «Τα προσφυγόπουλα είναι παιδιά μας» και απαγόρεψε στην ΑΕΛ να φέρει τη συγκεκριμένη φράση στο μπροστινό μέρος της φανέλας της.

Μετατίθεται ο χρόνος έναρξης των διατάξεων που ρυθμίζουν θέματα λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της κάρτας ελέγχου φιλάθλων για τις 31 Μαρτίου 2017 (από 30 Σεπτεμβρίου 2016) που οριζόταν αρχικά, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη.

Τα χειρότερα επιβεβαιώθηκαν για τον τραυματισμό του Ιλκάι Γκιντογάν, ο οποίος θα χάσει πιθανότατα το υπόλοιπο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Ο Γερμανός αμυντικός μέσος, ο οποίος τραυματίστηκε στο ματς της Μάντσεστερ Σίτι με τη Γουότφορντ την περασμένη Τετάρτη, υπέστη ρήξη χιαστών και θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Μετά τον Νίκο Λυμπερόπουλο (φέρεται να έχει το προβάδισμα) ένας ακόμη πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού πέρασε σήμερα από τη διαδικασία της συνέντευξης για την θέση του τεχνικού διευθυντή. Ο λόγος για τον Κροάτη, Αλιόσα Ασάνοβιτς, ο οποίος την Παρασκευή βρέθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ όπου είχε συζήτηση με τους ανθρώπους της εταιρείας για το πόστο που «χηρεύει» μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: