17 Δεκεμβρίου, 2016

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΟΤΙ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

 

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε σε συνάντηση με Γερμανούς βουλευτές ότι ήταν επικοινωνιακό λάθος που η Αθήνα δεν ενημέρωσε τους δανειστές για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με την online εκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Το περιοδικό αναφέρει ότι επιβεβαίωσε αυτή την πληροφορία από πολλούς βουλευτές που πήραν μέρος στη συνάντηση αυτή το πρωί της Παρασκευής, όπου ο κ.Τσακαλώτος φέρεται να επέμεινε μεν πως η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να δώσει το επίδομα, αλλά παραδέχθηκε ότι έπρεπε να είχε ενημερώσει πρώτα τους δανειστές. Απέδωσε δε αυτό το "επικοινωνιακό λάθος", σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι βουλευτές στο Spiegel, στην πίεση χρόνου.

'Οπως είπε έπρεπε να δοθεί άμεσα για να συμπεριληφθεί η σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2016. Ο κ.Τσακαλώτος μάλιστα φέρεται να είπε "είμαι οικονομολόγος όχι λογιστής, αλλά ανακαλύπτω όλο και περισσότερο ότι η λογιστική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα". Το υπουργείο Οικονομικών πάντως διαψεύδει το δημοσίευμα."Κανένα "επικοινωνιακό λάθος" δεν παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην πρωινή συνάντησή του με Γερμανούς βουλευτές, στο Βερολίνο. 

Ερωτηθείς ο υπουργός εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα / συμφωνία. 

Έτσι:
-Η απόφαση να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους, καθώς και διότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν αυτόματα ο ΦΠΑ.
 
-Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν απαραίτητη. Τα χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έπρεπε να δοθούν άμεσα, εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. 

Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει! Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία", αναφέρουν ειδικότερα πηγές του Οικονομικών.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: